İspanya Gezilecek Yerler

İspanya’yı coğrafi, kültürel ve siyasi yapılarına göre farklı özellikler gösteren birkaç bölgede incelemek mümkündür.

KUZEYBATI İSPANYA
 
Cantabrica Denizi ve Atlas Okyanusu’na kıyıları olan bu dağlık bölge, genel olarak Yeşil İspanya olarak bilinir.

Bask Bölgesi: 14. yüzyıldan kalma en büyük şehir olan Bilbao ve Gotik üsluptaki Katedrali ile, İspanyol aristokrasisinin yazlığı olan olağanüstü güzellikteki plajları ile ünlü San Sebastian-Donostia bölgeleri görülmeye değer yerlerdir.

Kantabriya: Prehistorik dönemden kalma mağara resimleri ile ünlü Altamira Mağarası bu bölgededir. Ayrıca sanatseverler için Santander’de 17. ve 18. yüzyıllardan kalma resim koleksiyonunun sergilendiği ünlü La Magdalena Sarayı ilginç olabilir.

Asturya: 9. yüzyıldan kalma erken Romanesk kilisesi ve Gotik katedrali ile Oviedo, kuzeybatı İspanya turunun önemli duraklarından biridir.

Galicia: Yarımadanın kuzeybatısındaki bu en uç nokta, Romalılar tarafından da Finis Terrae (kıtanın sonu) olarak adlandırılmıştır. Kendi dili ve folklorik özellikleri ile özgün kültürel özellikler gösterir. Bu bölgedeki Santiago de Compostela, ünlü Romanesk Katedrali ile Ortaçağ Avrupa’sındaki en önemli hac merkezlerinden birisi olmuştur. Lugo kenti ise, Roma İmparatorluğu döneminden kalan duvarları ile ünlüdür.

AKDENİZ İSPANYASI
Katalonya: Endülüs’ten sonra İspanya’nın en turistik bölgesi olan Katalonya, 6 milyonluk nüfusu, kendi dili ve kültürü ile güçlü bir etkiye sahiptir. Bölgenin tarihi başkenti, İspanya’nın ikinci büyük kenti olan Barcelona’dır. Son derece etkileyici ve eğlenceli bir kent görünümündeki Barcelona’da, görmenizi tavsiye ettiğimiz belli başlı turistik noktalar: Katedrali ile Gotik Mahallesi, Episcopal Sarayı, modernist mimar Antony Gaudi’nin yüzyıl başında başlanıp hala bitirilmemiş Neo-Gotik usluptaki Sacred Family Katedrali, Art Nouveau özellikleri ile Güell Parkı, Battlo ve Milo Evi gibi yapılar, Miro Müzesi ve ünlü ressam Picasso’nun eserlerinin sergilendiği Picasso Müzesi. Ayrıca Yahudi Mahallesi ile ünlü Girona kenti de, bölgenin ilgi çeken bir diğer turizm merkezidir.

Valencia: Las Fallas Festivali ve muhteşem güzellikteki sahil şeridi ile ünlü bir turizm bölgesidir. Başkenti Valencia’dır.

Murcia: Valencia ve Endülüs arasındaki bölge, antik dönemde Kartaca ve Roma yerleşmeleri ile ünlüdür. Kartacalıların MÖ 221 yılında inşa ettikleri Yeni Kartaca anlamına gelen Kartagena, özellikle Roma öncesi ve Roma İmparatorluğu dönemlerine ait kolleksiyonları ile önemli bir merkezdir.

GÜNEY İSPANYA / ENDÜLÜS
Güneşi, şiirleri, müziği, folkloru ve dünyaca ünlü sanatçıları ile muhteşem bir çekiciliğe sahip olan Endülüs bölgesi, İspanya’nın en renkli yörelerinden birisidir. Bu bölgede yapılacak bir seyahat, mutlaka şu noktaları kapsamalıdır:

Sevilla: Endülüs’ün başkenti ve İspanya’nın üçüncü büyük kentidir. Alcazar Kalesi, 12. yüzyıldan kalma Moor Camisi ve Gotik Katedrali ile ünlü olan kentin ortasından Guadalquivir Nehri geçer.

Cordoba: Guadalquivir Nehri kıyısında kurulmuştur. 8. yüzyılda Moor halifeliğinin başkenti olan kentte muhteşem Cordoba Camisi ve daha sonraki ilaveler ile oluşturulan Katedral, Mudejar (İslam özellikleri taşıyan İspanyol tarzı) üslupta yapılmış Sinagog ve Yahudi Mahallesi son derece etkileyicidir.

Granada: Sierra Nevada Dağlarının yamaçlarına kurulmuş olan Granada, Moor kralı tarafından 14. yüzyılda inşa ettirilen El Hamra Sarayı - Kızıl Kale ile ünlü bir Endülüs kentidir.

ORTA İSPANYA
Bölgenin en önemli yerleşimi olan Toledo, anıtsal yapılar bakımından dünyanın en zengin kentlerinden biridir. İspanya’nın hemen her dönemine ait sanat üsluplarının örneklerini bulabileceğiniz Toledo’da, Moor-Mudejar ve Yahudi yapılarını, Gotik ve Rönesans dönemine ait eserleri görmek mümkündür. Kent 16. yüzyılda El Greco’ya evsahipliği yapmıştır.

ADALAR
Balear Adaları: İspanya’nın doğu kesiminde, Akdeniz üzerinde yer alan Palma de Majorka, Minorka, İbiza, Formentera ve Kabrera adalarından oluşan Balear Adaları’nın Valencia’ya uzaklığı sadece 240 km’dir. Nefis plajları ve harika iklimi ile tüm yıl turistlerin tercih ettikleri yerlerdir.

Kanarya Adaları: Atlantik Okyanusu’nda, İspanya anakarasından 1.500 km uzaklıktaki 7 adadan oluşur. Volkanik bir yapıya sahip olan adalardaki birbirinden güzel doğa görüntüleri ve bitki örtüsü yıl boyunca sürer.

KAYAK MERKEZLERİ
İspanya, kış sporlarına yönelik altı bölge seçeneği sunar. Bunlar: La Pinilla, Navacerrado, Valdesqui ve Volcatos kayak merkezleri ile Madrid bölgesi, Granada da Sierra Nevada, 10 değişik seçenek sunan Katalan Pireneleri, 5 değişik seçenek sunan Aragon Pireneleri, yine 5 seçenek sunan Kantabriya Dağları ve Burgos bölgesidir. Ayrıca kayak dışında İspanya’da golf, yelken ve av meraklıları için iyi organize edilmiş imkanlar bulunur.
İspanya Gezilecek Yerler İspanya Gezilecek Yerler Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.