Bir kış klasiği: Grip!

Grip, soğuk algınlığına göre çok daha ağırdır. Grip, ayakta geçirilmez, mutlaka yatırır. Soğuk algınlığı ise ayakta geçirilebilen çok daha hafif seyirli bir hastalıktır.

Grip belirtileri nelerdir?

Virüs, vücuda girdikten 1 ile 5 gün içerisinde, belirtiler görülmeye başlar. Ani ateş, kas ağrısı, yataktan kalkamama, bitkinlik, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, burun akıntısı, göğüste yanma, gözde ağrı, ışığa duyarlılık gibi belirtileri vardır. Ancak hastalananların yüzde 50'si klasik influenza semptomlarını verir.
Belirtiler 2-3 gün, en fazla 5 gün içerisinde kaybolur.

Nasıl teşhis edilir?

Çoğunlukla hastalığın kliniği ile teşhis konabilir. Ancak mutlaka virüsü tespit etmek istenirse, belirtilerin başlangıcından itibaren ilk 3 gün içersinde kültür yapılır. Kültür sonucu en az 48 saat içinde çıkar, virüs tipinin belirlenmesi gerekirse, 1-2 güne daha ihtiyaç duyulur.

Gribin sonuçları nedir?

Belirtiler 2-3 gün, en fazla 5 gün içerisinde kaybolabileceği gibi, bazı kötü tablolara da dönüşebilir. Bunların en sıklıkla bakteriyel pnömoni dediğimiz zatüredir. Bunun dışında miyokardit dediğimiz kalp enflamasyonu, kronik bronşit gibi kronik solunum rahatsızlıklarının veya diğer varolan kronik hastalıkların daha kötüleşmesi ve en kötüsü ölümdür. Rapor edilen ölüm oranı 1000'de 1'dir.

Grip ile soğuk algınlığı arasındaki fark nedir?

Grip, soğuk algınlığına göre çok daha ağır bir tablodur. Grip, ayakta geçirilmez, mutlaka yatırır. Soğuk algınlığı ise ayakta geçirilebilen çok daha hafif seyirli bir hastalıktır.

Gripten nasıl korunulur? Aşılama ile korunulur.

Grip aşısı nedir? İnaktive edilmiş, yani hastalık yapıcı özelliği ortadan kaldırılmış, sadece antijenik özelliği, yani vücutta savunma oluşturan özelliği korunmuş split aşılardır.
Altı aylıktan itibaren gripten korunmak isteyen herkese uygulanabilir. 6 ay ­ 3 yaş arası
0.25 ml, yani yarım doz uygulanır. 3 yaş ve üzeri 0.5 ml, yani tam doz uygulanır.
9 yaşa kadar çocuklarda ilk defa yapılıyorsa, 1 ay arayla 2 doz uygulanır. Virüsün her yıl değişime uğraması nedeniyle aşı her yıl tekrarlanır.

14. gebelik haftasını doldurmuş olan gebeler ve emziren anneler de aşı yaptırabilir. Aşının yapılması için en uygun zaman ekim ve kasım ortasıdır. Ancak hastalığı geçirmemiş risk grubuna daha ileri tarihlerde de yapılabilir.

Grip aşısının koruyuculuğu ne zaman başlar?

Aşıyı takiben hemen başlar. Ancak tam koruyuculuk 2 hafta sonunda gerçekleşir. Bu koruyuculuk mevsim boyunca devam eder.

Kimler aşılanmalı?
* 65 yaş üzerindeki kişiler
* Solunum, kalp, HIV, böbrek gibi kronik hastalıkları olanlar ve onların ev halkı
* Yaşlı bakımevi gibi toplu yaşam biçimine sahip olanlar
* Sağlık personeli gibi mesleki risk altındakiler.

Kimler aşılanmamalı?
* 6 aydan küçük bebeklere aşı uygulamasına gerek yoktur.
* Yumurta proteinine veya aşının içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı anafilaktik tipte reaksiyon gösterenlere önerilmiyor.
* Akut ateşli hastalığı olanlarda ertelenmelidir.
Bir kış klasiği: Grip! Bir kış klasiği: Grip! Reviewed by Editor on Salı, Ağustos 07, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.