Ektopi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı yarası olarak bilinen Ektopi, tüm kadınların korkulu rüyasıdır. Düzenli aylık kontroller yapılmadığı taktirde sinsi bir şekilde ilerleyen hastalık kimi zaman büyük risklere de yol açıyor.

Hem sağlığınızı hem de cinsel hayatınızı tehtid eden Ektopi'yi daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Halk arasında rahim ağzı yarası olarak bilinen Ektopi, vajinal bölgede daima risk yaratan bir faktördür. Genellikle genetik olarak anneden, kızına geçen veya bünyenin yaptığı Ektopi'nin büyüklüğü artıkça vajinal bölgeye de zarar vermeye başlayabilir. Fakat Ektopi'nin en büyük kötülüğü sinsi bir hastalık olmasıdır. Bu hastalığı her an saatli bir bomba olarak nitelendiren Bahçeşehir Medi-cal Center Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr.Aydın Bilimer bu konuda şunları söylüyor: "Ektopi genetik veya hormonlar sebebiyle vajinal bölgede,, oluştuğu için belirti vermeyebilir. Hatta çoğu kadında cinsel ilişkiye girdiği halde acı ve ağrı hissi de duymabilir. Ancak herhangi bir etkenden dolayı normalden daha fazla büyüyen Ektopi, aşın akıntı şeklide kendini belli eder. Bazı durumlarda cinsel birleşmelerde acı ve ağırı yapabilir. Yüzde 70 kadında Ektopi vardır. Fakat sinsi bir hastalık olduğu için fark edilmez ve vajinal bölgede her an patlamaya hazır bir saatli bomba gibidir."

Yıllık Kontrollerinizi İhmal Etmeyin

Ektopi çok küçük olduğu taktirde hiçbir tedavi gerektirmez. Fakat büyüdükçe aşırı salgılama yaparak vajinanın asit ortamım zamanla ortadan kaldırabilir. Bu sırada da yapısal değişikliklere uğrayabilir.

Ektopi Belirtileri

Ektopi'nin en büyük belirtisi vajinal bölgede aşırı akıntıdır. Herhangi bir ağrı veya acı hissi vermez. Fakat aşırı akıntının varlığı vajinal bölgedeki asit ortamının bozulmasına sebep olur. Bu durumda bakteri, parazit ve mantar enfeksiyonlarının oluşmasma zemin hazırlar. Hassaslaşan vajinal bölge sık sık enfeksiyonlara yakalanabilir. Protein eksiliği olan kadinlarda, portio ve vajinanın virutik enfeksiyonlarına daha sık rastlanır.

Ektopi Tedavi Yöntemleri

Opr.Dr.Aydın Bilimer tedavi konusunda ise şu bilgileri veriyor: "Her kadın mutlaka portio kolposkopik ve alınan smear'lerin sitolojik muayenesini olmalıdır. Ektopi çok küçük olduğu taktirde fizyolojik olarak kabul ediliyor. Daha fazla büyüyünce vajinal ortamı bozduğu için ortadan kaldırılması gerekir. En sağlıklı, tehlikesiz, uygun olanı Infrarod koagulasyon yöntemidir. (Rahim ağzı yaralarının düşük ısıda yakılarak tedavi edilmesi yani ortadan kaldırma yöntemi) Bu tedaviden sonra kesinlikle altı hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir. Bir de verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır."
Ektopi Belirtileri ve Tedavisi Ektopi Belirtileri ve Tedavisi Reviewed by Editor on Salı, Ağustos 07, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.