Sıcak çay ömrü uzatıyor

Yemeklerden sonra sıcak çay ya da su içmek insanı kalp ve beyin damar hastalıklarından koruyor. Bir çok ülkede de yemeklerden sonra çay içmek bir gelenektir. Çinliler ve Japonlar da yemekten sonra soğuk su değil, sıcak çay içerler. Bizde de yemekten sonra çay içmek bir alışkanlık halini almıştır.

Yemek aralarında su içmek zararlı değildir. Yemeklerden sonra su, asitli sular, ayran ve benzeri soğuk şeyler içmek damar hastalıklarına neden olabiliyor. Yemekten sonra soğuk bir şey içmek sizi rahatlatabilir, ancak kullandığınız soğuk su katılaşarak yağlı bir madde haline gelir ve geç sindirilir.

Alınan gıdaların midede ya da ince bağırsakta en iyi şekilde sağlıklı olarak sindirilmesi için, bunlar midede kimyasal asit ve enzimlerle çok iyi parçalanmalıdırlar. Bu sistemin sağlıklı çalışması için de sıcağa ihtiyaç vardır.



Besinleri parçalayacak enzimler sıcak durumda fonksiyonlarını çok iyi yerine getirirken, soğuk halde görevlerini tam yapamıyorlar. Besinler tam parçalanmaz ve kana geçen moleküller iyi parçalanmadıkları için de damarlarda kolesterol ya da yağ zerrecikleri halinde toplanırlar. Bu ise ilerleyen zaman sürecinde organizmada damar hastalıklarının (kalp krizi, beyin damar hastalıkları gibi) ortaya çıkmasına neden oluyor. Vücudun genç ve dinamik kalması yaşlanmanın gecikmesi için damar duvarlarının sağlıklı olması şarttır. Çünkü tüm enerji parçacıkları ve hücreler için gerekli olan oksijen organizmanın damarları sayesinde yararlı olur.

Damarlar ne kadar temizse, dokuların beslenmesi de o kadar mükemmel olur. Dokular ne kadar iyi beslenirse, organizma da o kadar sağlıklı olur ve ömrü uzar. Dolayısıyla yemeklerden sonra çay gibi sıcak bir içeceğin alınması mide ve bağırsakta yağların tam erimesine ve damar duvarlarına yapışmadan enerji molekülleri halinde dokulara taşınmasına sebep olur.

Aynı şekilde yemekten önce içilen çorbalar da yağların tam erimesine yardımcı oluyor. İçilen çay ise açık ya da en fazla normal renkte olmalıdır, çok koyu çay içmek zararlıdır. Yemeklerden sonra açık ya da biraz sıcak çay içmek ömrü uzatır, yaşlanma ve artık ilerleyen yaşlarda karşılaşılan yüksek tansiyon, kalp ve damar, alzheimer gibi hastalıkları da oldukça azaltır.

Gece yatmadan önce çayı hiç tavsiye etmiyoruz, çünkü içerdiği kafein sayesinde uyku bozukluğu oluşur. Bu nedenle yatmadan önce uzmanlar sıcak çay yerine yağsız ve sıcak sütü öneriyorlar.
Sıcak çay ömrü uzatıyor Sıcak çay ömrü uzatıyor Reviewed by Editor on Pazar, Aralık 15, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.