Hamile miyim?

Cinsel ilişkide bulunan kızlarda, gebeliği önleyici imkanlardan yararlanılsa da, gebe kalma olasılığı vardır.


Gebe kalma

Cinsel ilişkide bulunan kızlarda, gebeliği önleyici imkanlardan yararlanılsa da, gebe kalma olasılığı vardır. Gebe kalan kızın ilk başvuracağı yer ebeveyni olabilir. Ebeveynine gebeliği açmaya korkanlara başka yardım kapıları da vardır. Gebeliğini kimseye açmayan kızlardan
olmamaya çalışın. Okulda fazla kalmadan bunun çaresini bulmak lazımdır. Okulda jimnastik ve diğer hareketler sorun yaratabilir.


Gebe kalan bunu nasıl söyleyebilir, nasıl öğrenebilir?

Gebe kalma olasılığı karşısında şu belirtiler önemlidir:
* Adet döneminin kaçırılması
* Kısa, zayıf dönem
* Göğüslerin şişmesi, uçlarının kararması
* Olağandan fazla rahimden akıntı gelmesi
* Ağızda garip tat duyma
* Yorgunluk, bitkinlik
* İştahtan düşme, özellikle bazı yemekleri istememe, bazılarını çok arama.

Bu belirtilerin biri veya tümü söz konusu ise, doğruca bir doktora ya da sağlık ocağına, aile planlaması ile ilgili bir sağlık kuruluşuna başvurmalı, gebelik testi yaptırmalıdır. Bunun için sabah erkenden tercihen idrarınızdan bir miktar küçük bir şişeye koyup, test için beraberinizde götürmeniz yeterlidir. Bu işi kendiniz de yapabilirsiniz, bunun için 'kendi kendine gebelik testi' diye eczanelerden veya diğer yetkili kuruluşlardan gerekli araçlarla, çabucak bir sonuç almak olanaklıdır, ama biraz pahalıya mal olabilir.

STD grubundan bir hastalığa yakalananlar çoğunlukla bir doktora başvurmakta sıkıntılı duruma düşerler. Bu hususta gecikme olmaması gerekir. Her büyük kentte, güvenilecek, tanınmış özel klinikler bulunur.

Ailenize bilgi verilmesi

Her kız, gebe kaldım diye ailesine haber vermenin ürkütücü olduğunu düşünür. Düşünülenin aksine, pek çok ana baba böyle durumları çok olumlu yanıtlar. Sizin içinde bulunduğunuz üzüntü ve sıkıntıların farkındadırlar. Yardıma, desteğe olan ihtiyacı bilirler, size olan düşkünlükle bunu ilk elden vermeye kendilerini mecbur görürler. Gebeliğin sizi, tüm sıkıntılarıyla yeterince cezalandırdığını bilerek, başkaca cezalandırmaya gerek görmezler. O halde kendinizi toparlayıp cesaret bularak, bunu zamanında haber vermede büyük yarar vardır. Anne veya babanızı kendinize dost bulduğunuz takdirde, ilkin durumu bunlardan birine açınız ve onun diğerine münasip biçimde bilgi vermesini sağlayınız. Hatta, yakın bir akrabaya bunu açtıktan sonra, onu beraberinize alıp, ailenizden birine veya her ikisine bilgi vermek üzere getirmeniz başka bir çıkar yol olabilir.

Çocuğun aldırılmasına karar vermişseniz, gebe kaldığınızın farkına vardıktan sonra, hiç vakit geçirmeden ebeveyninize bilgi vermeniz icap eder. Yalnız bu konuda bir gebelik testi yaptırmak ve kesin karar vermek lazımdır. Hazırlıksız olarak anne ve babaya gitmemek şarttır, ne söyleyeceğinizi kararlaştırmanız lazımdır. 

Ayrıca, hangi seçenekleri öne süreceğinizi de iyi bilmeniz gereklidir. Olabilir ki, onlar size belirli bir karar almayacaklar, sizin tutumunuzun takibini onaylayacaklardır. Sizin mutluluğunuzu esas kabul ederek, en iyi yolu sizin seçip takip etmenizi tercih edebileceklerdir. Bu ilk dönemin korku ve heyecanı geçtikten sonra, onlarla anlaşmanız, dost olmanız olanaklıdır.

Başkalarına durumun bildirilmesi

Gebeliğin saklanmasının başka sakıncaları da vardır. Tüm kadınlar, özellikle genç kızlar gebe kaldıktan sonra, 'gebelik öncesi bakım' denilen çok dikkatli önlemleri gerektirirler. Gebeliğin bir doktor eliyle denetlenmesi, bakılması ne kadar erken yapılırsa o kadar sağlıklı sonuç alınır. Buna göre, anne-babanıza gitmeseniz bile doktorunuza başvurmanız şarttır.

Rahim (cervix) kanserleri

Pek çok kız için, doktorla görüşme de o kadar kolay ve cazip bir tercih yolu değildir. Tanımayan birine, doktor da olsa sıkılmadan kolayca açılmak pek olur şey gibi gelmemektedir. Bu takdirde, evlenmemiş annelere öğüt verebilecek kurumlara başvurabilir, uygar toplumlarda, insanlar için de yanılgıların bir çıkar yolu vardır herhalde, buna inanınız: kesinlikle bu kurumlardan birine başvurunuz. Normal adet döneminden sonra iki hafta geçince, tıbbi bakım ve diğer danışmanlık hizmetleri için, istenen destek ve yardımı alabilmek, tedirginlik ve heyecanı gidermek üzere yetkili kurumlara, doktora başvurmalı, gebelik sürdürülmeli veya bebek için bir tedbir düşünülmelidir.

Ne yapılacağına karar vermek

Bir kızın gebeliği durumunda, alınacak kararda etken kendisidir. İçinde bulunduğu alemi değerlendirmek, erkek arkadaşı ile (hala beraberlikleri devam ediyorsa) konuşup bir çare düşünmek gerekir. Bu arada aklı başında kimselerden de destek ve yardım aranabilir. Genç kızlar için, bu durumda düşündüğümüz önerilerin de gözönünde tutulmasında yarar görmekteyiz. bunları hesaba katarak bir karar alınması ve tercihe varılması olanaklıdır. Sonunda, başkasından öğüt almaktansa, kendi geleceğinin iyice değerlendirmek, gayenizi, güçlü yanınızı, zayıf taraflarınızı, annelik dürtülerinizi, iş yaşamınızı çok dikkatle ölçüp biçmek, kendinize göre bir karar almak uygun olabilir. En kolaydır diye, size zorla kabul ettirilecek bir yola sakın sapmayınız.
Aksi takdirde, hüsranla sonuçlanan bir yola girebilirsiniz.

Tercihleriniz şöyle olabilir:

* Çocuğun babası ile evlenmek, bebeği dünyaya getirmek
* Babasıyla evlenmeseniz de birlikte yaşayıp çocuğu doğurmak
* Tek başınıza çocuğu dünyaya getirip, yaşamınıza devam etmek
* Bebeği dünyaya getirip, onu üzerinize geçirmek
* Bebeği dünyaya getirmek, anne babanızla oturup bebeğin bakımını kendi annenize devretmek
* Bebeği aldırmak.

Yapılan geniş araştırmalar gösteriyor ki yukarıdaki seçenekler hamile kalan genç kızlara en uygun gelenlerdir. Kimi kızlar, kesinlikle ifade etmişlerdir ki, gelecekteki mutlulukları, bebeklerini doğurmalarına, sonra da bunu evlat edindirmelerine bağlıdır. Kimi genç kızlar da, çocuğu doğurduktan sonra bir süre bakıp, evlatlık vermek yerine, bunu büyütüp yetiştirmeyi daha sağlıklı bir yol diye kabul etmişlerdir. Bazıları ise en akıllıca hareketin çocuğu aldırmak olduğunu, evlatlık gibi önlemlerin doğru olmadığını söylemişlerdir.
Hamile miyim? Hamile miyim? Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 01, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.