Müzeler İstanbul

Rahmi Koç Sanayi Müzesi/ Haliç

Çocuklarınızın hayal gücünü geliştirmek ve belki de ileride seçecekleri meslekler konusunda onları yönlendirmek için müzeler iyi ve farklı seçenekler olarak çıkıyor karşımıza.


Bizans döneminde yapılmış tarihi bir mekanda kurulan Rahmi Koç Müzesi'nde sanayinin gelişimini yansıtan eserler sergileniyor. Müzenin kurucusu Rahmi Koç. Koç'un kişisel çabaları, yapılan bağışlar ve objelerle Haliç'te bulunan bu özel müze yerli ve yabancı gezginlere orjinal eserler sunuyor. 13. yüzyıldan 20'nci yüzyıla kadar geniş bir zaman yelpazesinden eserler bulunan müzede pekçok antika sergileniyor. Müzenin giriş katında; havacılık ve denizcilik bölümü, çekici buhar makina ve modelleri ile gemi makineleri, madeni ve kağıt basım makineleri, bisiklet ve motosikletler bulunuyor. Girişin üstünde yani birinci katta, buharlı makine ve gemi makine modelleri, sıcak hava ve içten yanmalı motor modelleri, buharlı lokomotif modelleri sergileniyor. Müzenin ikinci katı; bilimsel ve iletişim aletlerine ayrılmış. Dışarıdaki açık teşhir alanında ise bir tramvay, tahliye sandalı ve bir dar hat lokomotifi yeralıyor. Bu gördükleri karşısında çocuklarınız unutamayacakları bir gün geçirecekler. Eserler siz büyükler için de görülmeye değer.

İtfaiye Müzesi

Yangının zararlarına karşı çocuklarımızı uyarıyoruz, ve onlar itfaiye ve itfaiyecileri oyuncaklardan, televizyondan, boyama kitaplarından tanıyorlar. Peki onları bir itfaiye müzesine götürmeye ne dersiniz? Müzede Osmanlı yangın söndürme teşkilatı olan Tulumbacılardan başlayarak, motorlu itfaiye araçlarının kullanılmaya başlandığı ilk dönemden günümüze kadar geçen sürede makineler belgeler ve fotoğraflar sergileniyor. Çocuklarınız için ilginç bir ziyaret olabilir...

Su Ürünleri Müzesi

Yüzmeyi seven yazın denizden, kışın küvetten çıkmayan çocuğunuzu su ürünlerinin sergilendiği müzeye götürmeniz onlar için kaçırılmaz bir fırsat olacak. Su ürünleri Müzesi'nde denizde yetişen tüm deniz canlıları süngerler, balıklar ve akla gelebilecek her türlü deniz yaratığı sergileniyor. Tabii canlı olarak değil. Denizden çıkarılan bu ürünler, işlemlerden geçiriliyor ve kurutulan deniz canlıları bu şekilde sergileniyor.

Karikatür Müzesi

Çocuklarınızla birlikte farklı zaman geçirmek istediğiniz soğuk kış günlerinde
1975 yılında Karikatürcüler Derneği'nin girişimeleri ile İstanbul Belediyesi tarafından Tepebaşı'nda açılmış. İstimlak yüzünden 1980 yılında kapanan müze, 1989 yılında yeniden açılmış.
Hepimiz biliriz ki bir fikri en iyi ve kestirme yoldan karikatürler anlatır. Yazılsa sayfalar tutacak konularda, eğlenceli ve aynı zamanda akılda kalacak şekilde karikatürlerle yakından takip ederiz. İşte bu zevki ve ilgiyi çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren vermek için Karikatür Müzesi ideal bir ortam olarak çıkıyor karşımıza. Bütün çizilenleri yani karikatürleri anlamalarını bekleyemezsiniz ama, ama resim onların da en iyi iletişim aracı değil mi?
Müzede son yüzyılda yayınlanan çizgi ve yazılardan oluşan zengin bir koleksiyonu içermektedir. Sergilenenler sürekli değiştirildiğinden sürekli izlenebilen bir müzedir. Müze, her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Mozaik Müzesi

Çocuklarınızın ufkunu genişletmek istediğiniz her zaman
Son dönemlerde hepimiz Fırat'ın suları altında kalacak Belkıs Köyü'nde bulunan Zeugma Antik kentinden dolayı, mozaikler ve onların büyüleyiciliği, tarihe tuttukları ışığın tanıklığını yaptık. Çocuklarımızın da mozaiklerin etkileyiciliğini, tek tek döşenen taşlarda saklı tarihi öğrenebilmeleri için Sultanahmet Camii'nin arkasındaki Arasta Çarşısı'nın içindeki Mozaik Müzesi'ni ziyarete götürün. Burada sergilenen mozaikler Bizans Dönemi'ne ait. İnsan figürleri, günlük yaşam, avlanma sahneleri, manzaralar ve hayvan figürlerini kapsamaktadır. Salı hariç hergün gidebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi

İlk Türk müzesi konumundaki İstanbul Arkeoloji Müzesi çocuk bölümüyle ve şark eserleri sergilemeleriyle konuklarını bekliyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi T.C Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak 109 yıldır hizmetini sürdürüyor. Müze, Sultanahmet Semti'nde Gülhane Parkı girişinin sağından Topkapı Sarayı Müzesi'ne çıkan Osman Hamdi Bey Yokuşu üzerinde yer alıyor. Arkeoloji, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç bölümden oluşuyor. 19. yüzyıl sonlarında ünlü ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) olarak kurulan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, 13 Haziran 1891'de ziyarete açıldığı günden bu yana meraklılarıyla buluşuyor. "İlk Türk Müzesi" olarak taşıdığı önemin yanısıra dünyada müze olarak inşa edilmiş az sayıdaki müze binası arasında yer almasıyla da büyük önem ve ayrıcalığa sahip bulunan Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eseriyle bugün de dünyanın en büyük müzeleri arasındaki seçkin yerini korumaktadır.

Müze, koleksiyonları arasında Balkanlar'dan Afrika'ya, Anadolu ve Mezopotamya'dan Arap Yarımadası'na ve Afganistan'a kadar Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer alan bölgelerden değişik uygarlıklara ait zengin ve çok önemli eserleri barındırıyor. Arkeoloji Müzesi iki ayrı binadan oluşmaktadır. Müze 100. kuruluş yıldönümü olan 1991 yılında alt kat salonlarında yapılan yeni düzenleme ve ek bina sergilemesi ile Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nü almıştı. Müzenin çocuklar için kurulmuş olan bölümündeyse Truva atının oyuncak bir taklidi, oyuncak surlar ve tarihi mekanların oyuncakları bulunuyor. Ayrıca çocuklarınız bu bölümde resim de yapabiliyorlar. Çocuğunuzu bu kültür mirası ile tanıştırmak için daha önce bir adım atmadıysanız…
Müzeler İstanbul Müzeler İstanbul Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 01, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.