Ağri kesiciler hakkında genel bilgiler

Hepimizin peynir-ekmek gibi bilinçsizce tükettiği ağrı kesiciler özellikle de Aspirin'i kullanırken bir hekime danışmanın gerekliliği bilinmiyor. Başta Aspirin olmak üzere ağrı kesicileri kullanırken bazı püf noktaları bilmekte yarar var.

1. Gece içkiyi fazla kaçırınca, ertesi gün daha iyi kalkmak için Aspirin almalı mı?
Hayır. Böyle düşünenler, ilerde mide kanaması riskini de göze almak zorundalar. Özellikle içki ve Aspirin'i birlikte almaktan kaçınmalıdırlar. Gerek içkinin içindeki maddeler gerekse Aspirin, mide mukozasına zarar verebilir. Üstelik bu ikisinin birleşmesi durumunda risk ikiye katlanır.


2- Bir spora başlamadan önce, kramp girmesini önlemek için Aspirin almak doğru mu?
Hayır. Bugüne kadar hiçbir bilimsel araştırma Aspirin'in kramp girmesini önlediğini açık bir biçimde kanıtlamadı. Çünkü kaslara kramp girmesinin nedeni, çoğu zaman antrenman yetersizliği ve derinin o bölgede su kaybına uğraması.

3- Ağrı kesiciler alışkanlık yaratır mı?
Evet. Özellikle yoğun baş ağrısı çeken insanlarda ağrı kesici alışkanlıklarına rastlanıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran nüfusun yüzde 1'ine kadar çıkabiliyor. Ayrıca, sürekli kullanım, zaman içinde ilacın baş ağrısına karşı olan etkenliğini de yok edebiliyor, hatta ağrıyı daha da arttırıyor. Öte yandan sürekli ağrı keseci alan bir kişinin bu ilaç tedavisini kestiği zaman titreme, sıkıntı gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldığı görülüyor. Gelişmiş bazı ülkelerde bu tip alışkanlığa sahip olanlar tıpkı alkol ya da uyuşturucu bağımlısı gibi görülüyor ve tedavi ediliyor.

4- Enfarktüse karşı her gün bir tane Aspirin içmek yararlı mı?
Evet ve hayır. Aspirin'in kanı sulandırdığı doğru. Damarların içindeki kanın pıhtılaşmasını ve bunun sonucu olarak enfarktüsü belli oranda önlediği de bir gerçek. Ancak damarlarında böyle bir problem olmayan bir kişinin ileride oluşacak bir damar tıkanıklığına karşı günde bir Aspirin almasına da gerek yok. Aspirin ancak arteoskleroz yani damarlarda sertleşme sonucu tıkanma görülen kişilerce doktor kontrolünde alınmalı.

5- Fitil biçimindeki ağrı kesiciler, hap ya da suda eriyen ağrı kesicilerden daha mı etkililer?
Hayır. Aslında fitil biçiminde bir ilacın organizma tarafından emilmesi hem daha karmaşık hemde ağızdan alınan hapa oranla daha yavaştır. Suda eriyen haplara gelince, bu tür ilaçlar ağızdan alınan normal haplardan çok daha erken bir etkiye sahiptir.
Ağri kesiciler hakkında genel bilgiler Ağri kesiciler hakkında genel bilgiler Reviewed by Editor on Salı, Şubat 04, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.