Antalya Kaleiçi

Bir antik kent düşünün... Binlerce yıl önce kurulmuş... Zamana meydan okurcasına ayakta... Ve insanları ile hâlâ soluk alıp veriyor... Diğer antik kentler gibi sadece geçmişi barındırmıyor, bugünü de yaşıyor ve geleceğe bakıyor.

Evet, Kaleiçi yaşıyor. O güzelim daracık sokakları, cumbalı evleri, otelleri, pansiyonları, restoranları, barları ve güneş yanığı tenli insanları ile sizi antik sınırlarının yurttaşı olmaya çağırıyor.

Girin Hadrianus Kapısı’ndan kente... Roma İmparatoru Hadrianus’un da üzerinde yürüdüğü taşları adımlayın. Merdivenleri aşın ve karşınıza çıkan Hesapçı Sokak’ta yürüyün; daracık sokakları, cumbalı evleri, turistlere bir şeyler satmaya çalışan satıcıları görerek... Sokaklara yayılan çiçek kokularını içinize çekip, görün Antalya’nın tam içinde ama çok uzağında olan Kaleiçi’ni... Seslere ve kokulara karışın... Hesapçı Sokak’ın sonunda tüm cazibesi ile karşınıza çıkacak olan Akdeniz’i selamladığınızda artık Kaleiçili oldunuz demektir.

Evet, Kaleiçi yaşıyor ve herkese de yer var bu yaşamın içinde.

Kaleiçi'nin Tarihçesi

Önce Hitit egemenliği (M.Ö 2000-1400)... Ardından Pamfilya kent devleti... Pamfilya, 'çok kavimli' anlamına geliyor; bir tür kozmopolitlik. Sanki, Antalya'nın yazgısı o günden çizilmiş gibi.

Sonra Yunanistan'dan göç dalgası. Kavimlerin bereketli topraklara uzanışı. Lidyalılar ve Pers işgali.

Ve İskender'in bölgeye seferi. Termessos dışında (bu kentin direnişi hâlâ dillerde) tüm bölgedeki Pers egemenliğinin bitişi. İskender'in ölümü ile generallerinin birbirlerine karşı başlattıkları savaşlar. Bölgenin yıkımı.

M.Ö. 2. Yüzyıl'da Bergama Kralı II. Attalos'un kenti onartması ile Antalya'nın bilinen tarihi başlar. Kent, Attalaia olarak anılır. Bu ad daha sonra Adalia ve Adalya olarak değişir ve günümüze Antalya olarak gelir.

Bergama Krallığı'nın Roma İmparatorluğu'na katılması ile birlikte bölgede Romalılar hüküm sürmeye başlarlar. Hadrianus Kapısı, işte bu dönemin eseridir. M.S. II. ve III. yüzyıllarda Antalya, tarihinin en görkemli dönemini yaşar. Bu tarihlerde Hristiyanlık, bölgede çok hızlı yayılmaya başlar. Bu yüzyıllarda kent, surların dışına kadar taşmıştır.

İslam egemenliğine 1085 yılında geçiş. Bizans'ın kenti tekrar alışı. Yeniden Selçuklular. Bu arada, birbiri ardına yangınlar. Selçuklular İlhanlı baskısına daha fazla dayanamayıp zayıflayınca Anadolu'da bağımsız beylikler devri başlar. Bu devrede Antalya 95 yıl süre ile bağımsız bir beylik olarak kalmıştır. Hamidoğulları soyundan gelen Teke Beyleri 1308-1426 yılları arasında, bölgede Teke Beyliği egemenliğini sürdürmüşlerdir.

Sonrasında Osmanlı egemenliği. Asırlarca süren bu egemenlik I. Dünya Savaşı'nda İtalyan işgali ile son bulur. İtalyanlar 1921 yılında Antalya bölgesinden çekilirler. Antalya, Kurtuluş Savaşı'na dışarıdan destek verir. Ve Cumhuriyet dönemi...

Yine yangınlar, son bulan hayatlar. Kaleiçi birkaç kez yeniden kurulur. 1980'li yıllarda koruma altına alınır. Kaleiçi hâlâ çeşitli kültürlerin bir sentezi. Pamfilya adını haklı çıkarırcasına...


Restoranlar


Kaleiçi, yiyecek konusunda her türlü alternatifi bulabileceğiniz bir mekân. Her keseye her zevke seslenen irili ufaklı onlarca restoran bulunuyor. Yat Limanı'nda da birçok restoran bulunuyor. Yat Limanı'ndaki fiyatlar Kaleiçi'nin diğer yerlerine göre pahalı.

Gece Hayatı


Kaleiçi, gece hayatı konusunda geniş bir yelpazeye sahip. Hemen hemen her sokaktan bir şarkı, bir türkü, bir şiir duymanız mümkün.

Yat Limanı, birçok bara ev sahipliği yapıyor. Burada birçok bar belirli bir kalite düzeyini yakalamış olanlar. Bu barlarda dans da edebilirsiniz.

Kaleiçi'ne Saat Kulesi tarafından girdiğinizde karşınıza çıkan Uzunçarşı Sokağı'nda da birçok bar var. Türkü dinlemek istiyorsanız, bu bölgede çeşitli alternatifler bulabilirsiniz.

Bizden Tüyolar

- Sivrisineklere karşı alarmda olun. Kaldığınız tesisten bu konudaki önlemlerini sorun. "Sivrisinek mi? Burada bulunmaz" diyenlere hemen inanmayın.

- Kalacağınız odanın klimasını muhakkak kontrol edin.

- Ekstra harcamalarınızı günü gününe ödeyin. Sonra başınız ağrıyabilir.

- Odalarınızdan telefon etmenin pahalı olduğunu her zaman hatırlayın.

- Ucuz köfte ekmekten uzak durun.

- Hayvanları sevin. Çünkü adım başı karşılaşacaksınız.

- Kazı yapmaya falan kalkışmayın. Çünkü Kaleiçi koruma altında.

- Arabanız varsa, park imkânının kısıtlı olduğunu unutmayın.
Antalya Kaleiçi Antalya Kaleiçi Reviewed by Editor on Perşembe, Şubat 06, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.