Kanarya beslemek isteyenlere

Bir arkadaşınızın evinde güzel öten bir kanaryaya rastladınız…Ya da petshop’un önünden geçerken içeriden gelen şakımaya hayran kaldınız…

İçinizden kanarya beslemek geldi…Ama sağlıklı bir kanaryayı nasıl seçeceğinizi bilmiyorsunuz…
Yeterli sayıda yemlik, suluk her zaman kafesin içinde bulunmalıdır tabii ki…Yemliklerin tam tüneklerin altına gelmemesine (yemliklerin kirlenmemesi için) dikkat edilmelidir..    

Kanarya alırken dikkat etmeniz gerekenlere birlikte bakalım isterseniz. Güzel ötüşlü bir kanarya almak istiyorsanız erkek kanarya alacaksınız demektir. Dişi kanaryalar arasıra cıvıldamanın dışında pek ötmezler. Kanarya almadan önce kafesinde duruşunu gözlemek gerekir. Sağlıklı bir kanarya tüneğinde dik durur. Çevresine karşı ilgilidir. Tüyleri parlak, temiz ve düzgündür. Çok hareketlidir; tünekten tüneğe atlar. Çevresiyle ilgilenmeyen, tüylerini kabartıp uyuklayan, tünekte dengesiz duran, aksırıp tıksıran kanaryalar sağlıksız demektir. Kuşu aldığınız kişiden kanaryayı ne tür yiyeceklerle beslediğini, bulunduğu odanın ısısını öğrenmek yararlı olacaktır. Çünkü kanaryaların yer değişimiyle birlikte beslenme alışkanlıklarını da değişmesi hastalanmasına neden olabilir. Kanaryaların evi kafesleridir ve kafesin kanarya için yaşanabilir büyüklükte ve nitelikte olması gereklidir.



Alacağınız kafes, kanaryanız için ne çok büyük, ne de küçük olmalıdır. Evinizde kafesi koyacağınız yer çok önemlidir. Kanaryalar rutubetli, kötü kokulu, çok soğuk ve çok sıcak ortamlardan hoşlanmazlar. Kafesleri, hava akımının olmadığı bir yere koymalıdır. Bu yüzden, iki pencere arası veya pencere-kapı arası gibi yerler uygun değildir. Direkt güneş ışığı da kanaryanın güneş çarpması sonucu ölümüne neden olur. En ideali yerden 1,5 - 2 metre yükseklikte, aydınlık, havadar bir odanın duvar kenarıdır. Kanaryanın bulunduğu odada gece ve gündüz ısısı arasında ani değişiklikler olmamalıdır. (Gündüz ısıtılan, gece ise ısıtılmayan ofislerdeki gece/gündüz arasındaki ısı farklılıkları kanarya için uygun değildir) Kafes ve kafesin yeri belirlendikten sonra sıra kafes içi ekipmanlara geldi.

Kanaryanıza her zaman temiz, taze yem vermelisiniz. Haftada 1 – 2 kez yeşillik ve elma, armut gibi tatlı meyve verirseniz vitamin gereksinimlerini karşılamış olursunuz. Suyu oda sıcaklığında, temiz olmalı, sık sık değiştirilmelidir. (en iyisi, kaynatılıp oda ısısında soğutulmuş sudur) Kanaryanızın kalsiyum gereksinimi için kafesin uygun bir yerine mürekkep balığı kemiği ( petshop’larda satılır) asmalısınız. Muhabbet kuşu kafeslerine konan merdiven, zil, salıncak , ayna gibi aksesuarlar kanarya kafeslerine konulmaz. Çünkü kanaryalar bu tip oyuncaklara ilgi göstermezler. Hatta bu oyuncaklar, kafesin içindeki uçma alanını daraltacağından kuşun uçmasına engel olurlar. Kafesin tabanına kağıt serilip üzerine kuş kumu serpilmelidir. (kuş kumu sindirimi için yararlıdır) Temel hazırlıkları tamamladınız…Kanaryanızı da alıp içine koydunuz…Kanaryanız yeni evinde birkaç günlük uyum süresinden sonra ötmeye başlayacaktır. (Ötüşünün güzelleşmesi için, kuşçularda satılan kanarya ötüş sesi kaydedilmiş kasetleri zaman zaman dinletmenizi tavsiye ederim) Onun neşeli ve sağlıklı kalabilmesi için gereken özeni ve bakımı ihmal etmemelisiniz.
Kanarya beslemek isteyenlere Kanarya beslemek isteyenlere Reviewed by Editor on Cumartesi, Şubat 01, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.