Polen Alerjisi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi


Baharın gelmesiyle birlikte atmosfere karışmaya başlayan polenler rüzgarın etkisiyle kilometrelerce uzaklara dağılır. Polenler en sık mayıs-haziran aylarında görülür. Kapı ve pencerelerden, hatta pencere tellerinden geçerek, ev içindeki havaya karışır. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik nezleye, en çok rüzgarla taşınan ağaç ve ot polenleri yol açar. Akasya, badem, sedir, zeytin, kavak, fındık ağaçları ile çimen bu grubun başında gelir. Alerjik nezlenin görülme sıklığı yüzde 15'tir.

Polen Alerjisi Nedenleri

Alerjik nezle hapşırık atakları, gözlerde sulanma, burun ve gözlerde kaşınma ile gelişir. Saman nezlesi, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, kaşıntı ve hapşırmalarla ortaya çıkar. Göz nezlesi ise, çoğu hastada saman nezlesi ile beraber görülür. Gözlerde kaşıntı, sulanma, batma ve kızarmalara neden olan bir hastalıktır. Polenlerin neden olduğu astım da birkaç yıl süren saman nezlesinin ardından başlar.

Polen Alerjisi Belirtileri

Başlıca belirtileri öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığıdır.

Polen Alerjisi Tedavisi

Öncelikle alerjinin nedenini belirlemek için test yapılır. Daha sonra 3-5 yıl süreyle aşı tedavisi yapılır. Polen astımının yol açtığı şikayetlere karşı antialerjik ilaçlar önerilir.

Polen Alerjisinden Korunma Yolları

Evde ve arabada filtreli klima sistemleri kullanın. Yatmadan önce saçlarınızı yıkayın. Elbiselerinizi yatak odasında çıkarmayın. Polenlerin yoğun olduğu günlerde egzersiz yapmayın. Sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabahın erken saatlerinde dışarı çıkmayın. Kapı ve pencereleri sıkı sık kapatın.
Polen Alerjisi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Polen Alerjisi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Reviewed by Editor on Cumartesi, Şubat 15, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.