Pomelo nedir, ne değildir?

Pomelo narenciye meyvesidir. Hafif acımsı tatlı bir tadı var. Bu egzotik meyvenin vatanı Güneydoğu Asya, Malezya'dır. Ama Pomelo'nun adına M.Ö. önceki Eski Çin yazılarında rastlanır. Zaten günümüzde de Çin adetlerine göre dini bayramlarda insanlar birbirlerine Pomelo hediye ediyorlar, bu kişinin hediye verdiği insana başarı ve gelişim arzularını bildirir. Avrupa'da ise Pomelo XIV yüzyılda tanınmaya başladı.



Bu iri meyve ilk bakışta rengi ile dikkat çekir. Açık yeşil sarı renk arasında bir rengi vardır. Şekline gelince balon gibi türlerinden armuda benzer şekilli olanlarına kadar çeşitli pomelalara rastlanır. Bazı dev pomelaların ağırlığı 10 kg'a ulaşır. Pomelo portakal, greyfurt, mandalina ağaçlarına benzeyen bir ağaçta yetişir.

Yararlılık özelliklerine gelince ise eğer greyfurt vitamin ve minerallerle zengin bir meyveyse, Pomelo bunları fazla fazla içerir. Askorbik asit, C ve A vitaminleri, antioksidanlar ve esans yağları açısından zengin olan bu meyve mevsim değişiklikleri sırasında yeri doldurulmaz olmaktadır. Ayrıca Pomelo nezle ile mücadelede ideal meyve olarak kabul edilir.

Gerçek diyet meyvesidir

Pomelonun yararlı özellikleri bununla sınırlı kalmıyor. Bu meyve çeşitli diyet uygulayıcıları için vazgeçilmez bir meyvedir. 25-30 kilo kaloriye sahip Pomelo yağ ve proteinlerin aktif parçalanmasına yardımcı olur, açlık ve susuzluk hissini giderir. Meyvenin mineral içeriğinde potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir yüzdesi fazla olduğundan, Pomelo kalp - damar hastalıklarının tedavsinde, kanda şekerin miktarı arttığında ve hemoglobin düşükse önerilir. Pomelo ateroskleroza karşı tedavi açısından yararlıdır, hatta kanser tümörlerinin önlemede tavsiye edilir.

Pomeloyu nasıl seçmek gerekir?

Meyvenin olgunlaştığını belirlemek için koklamak yeterlidir. Pomelonun yaydığı koku ne kadar sertse meyvesinin tadı da bir o kadar tatlıdır. Ayrıca meyvenin kabuğu kalın ve sağlam olmalı, parmakla bastırıldığında kabuk geri dönmelidir.

Pomelo nasıl yenir?

Pomelo uzun dönemdir satıştadır, buna rağmen bazıları Pomelo'yu nasıl yemesi gerektiğini bilmiyor. Fakat Pomelo'nun mutfakta kullanım olanağı çok geniştir. Pomelo çeşitli meyve salatalarına zengin tat verir, kekler için mükemmel doldurma sayılır. Tadındaki hafif acılık ise bu meyveyi et yemekleri soslarına ek olarak kullanmanıza olanak sağlar. Ayrıca Pomelo suyu açısından elverişlidir, sabahları suyunu içmek sağlığa çok faydalıdır.

Nasıl saklanır?

Bu şaşırtıcı egzotik meyvenin saklama koşullarına dikkat etmek gerekir. Kabuğu soyulmamış Pomelo'yu oda sıcaklığında 1 ay bekletebilirsiniz, eğer onun kabuğu soyulmuşsa, buzdolabında toplamda 3 günden fazla saklamayınız.
Pomelo nedir, ne değildir? Pomelo nedir, ne değildir? Reviewed by Editor on Pazar, Mart 02, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.