Muğla – Fethiye'de Tatil

Fethiye, arkası çam ormanlıkları ile çevrilmiş ve ulaşım bakımından tatil yapılabilecek bir yerdir. Persler ve Romanyalıların eserleri ile tanınmıştır. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Antalya’da bulunmaktadır. Gerek kültürel bakımdan gerekse coğrafi konumundan ötürü her yıl yurt içi ve yurt dışından binlerce turisti ağırlamaktadır.

Muğla, Antalya ve Burdur’ a karayolu olan Fethiye’nin ulaşımı da gayet kolaydır. 50 km uzaklıkta bulunan Dolaman ve 255 km uzaklıkta bulunan Bodrum hava alanı sayesinde kolaylıkla Fethiye’ye havayoluyla da ulaşabilirsiniz.


Fethiye denildiğinde akla ilk olarak Ölü deniz bölgesi gelir. Ölü deniz tamamıyla bir milli parktır ve girmek için ücret ödemeniz gerekir.  Burada birçok su sporunu yapabilirsiniz özellikle dalış tavsiye ederiz. Pahalı ama çok rahat olan Belce kız Plajı’nda her türlü yiyecek içecek tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak işletmelere ulaşabilirsiniz.

Ölüdeniz yamaç paraşütü yapmak için dünyadaki sayılı yerlerdendir. Aman dikkat kurallara uyarak uygun hava koşullarında yamaç paraşütü yapmalısınız.  Birçok yabancı turist yamaç paraşütü yaparken yaralanabiliyor, nedeni aşırı alkollü olmaktan kaynaklanıyor olabilir ama siz yine de yamaç paraşütü yapacaksanız çok dikkatli olun. Yamaç paraşütü yapmak için deneyimli olma şartı aranmıyor. Bu sporu yapmak için Türk Havacılık Kulübü’ne bağlı acentelere başvurmanız yeterli olacaktır. Ama eğer uçma lisansınız yoksa ilk uçuşunuzu deneyimli ve lisanslı bir pilotla birlikte yapmak zorundasınız.

Ölü deniz’de yamaç paraşütü yapmak yaklaşık 35-40 dakika sürer ve size maliyeti 100 dolar civarındadır. Yüksekten korkmuyorsanız deneyebilirsiniz.

Fethiye’de tatil yapacaksanız, mutlaka 12 Adalar Tekne gezisine çıkmalısınız. Limanda bu turlara katılmak için birçok tekne bulabilirsiniz. Bu teknelerin her biri 50 kişiden 150 kişiye kadar yolcu alma kapasitesine sahiptir ve bütün teknelerin tuvaleti ve barı vardır. Bu turlar her sabah saat 10.00–11.00 gibi limandan denize açılır ve akşam 17:30-18:30 gibi geri dönerler. Genellikle makarna, köfte-tavuk-balık ve salata ve meyveden oluşan öğle yemekleri bu turların fiyatlarına dâhildir.

Teknede güneşlenmek istiyorsanız mutlaka üst katta olmalısınız, fakat dikkatli olun, güneş sizi çok yakabilir ve denizde hava rüzgârlı olduğundan hissetmezsiniz. Akşam duştan sonra fark edeceğiniz yanıklar yüzünden doktora gitmek zorunda kalabilirsiniz. Fakat eğer turunuzun tadını gölgede çıkartmak ve etrafı izlemek istiyorsanız, alt katta kalıp turun keyfini serin serin çıkartabilirsiniz.
Yunusları, uçan balıkları hatta deniz kaplumbağalarını görmek için tur sırasında etrafınıza dikkat edebilirsiniz.

Fethiye’deki tekne turları genellikle beş duraktan oluşur:

1- Gobun Koyu ya da Mağaralı Koyu
2-Cleopatra Hamamı
3-Tersane Adası
4-Yassı Ada
5-Kızıl Ada ya da Samanlık Koyu

Eğer Fethiye’ye giderseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de Saklıkent’tir. Saklıkent’e gitmek için sabah erken saatlerde yola çıkmanız önerilir çünkü öğlen saatlerinde aşırı sıcaktan oldukça rahatsız olabilirsiniz.

Saklıkent, 14 kilometre içeriye giden devasa bir vadi ve kanyondur. İki dağ arasında inanılmayacak kadar dar ve yüksektir. Burada serinlemek için sularınızı ayaklarınızı sokabilirsiniz hatta bu buz gibi doğal kaynak suyunu içebilirsiniz de… Saklıkent’te gözleme ayran yiyebileceğiniz birçok işletme bulunur. Sıcakkanlı yöre insanının elinden çıkmış gözlemeleri yemenin ayrı bir zevk vereceğine inanıyoruz. Yalnız bahşiş bırakmayı unutmayın, bizden söylemesi…

Fethiye İklimi:

Tipik Akdeniz iklimi görülen bu şehirde yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Fethiye’de hiçbir mevsim de deniz suyu 16 derecenin adlına düşmez, kışın bile denize girmek olağandır.  Hava sıcaklığı yazları 30 derece, kışları ise 10 derece civarlarında seyreder.

Fethiye herkesin bildiği gibi tarihi ve turistik bir yer’dir. Çoğu insan balayını güzel geçirmek için Fethiye, ölü deniz gibi yerleri seçmektedir. Fethiye’de genellikle otel çokluğu vardır. Bunun sebebi ise yazın yabancıların ve Türk’lerin Fethiye’yi merak edip Fethiye’ye gelmeleridir. Bazı insanlar ise Fethiye’nin tarihi yerlerini görmek için Fethiye’ye akın ederler. Yazları turlar olur ve Fethiye’ye gezmek için birçok insan akın eder. Geceleri cıvıl cıvıl çarşısı ve diskoları ile herkesi eğlendirirler. Fethiye’ye gelen insanlar bazı yerlerini beğenip bir daha gelmektedirler. Fethiye çok ünlü bir yer’dir. Bazı ünlü insanlar ise Fethiye’de tatil yaparlar. Yazları festival, konserin bol olduğu bir yerde Fethiye’dir. Fethiye’nin tarihi ve turistik yerleri pek çok vardır.

Fethiye’nin tarihi ve turistik yerleri ve kısaca bilgileri şunlardır:

Fethiye Kalesi: Şehrin güneyinde yükselen kalenin, şövalye’lere ait olduğuna dahi sanılmaktadır. Fethiye kalesinde çıkıldığında Fethiye’nin birçok yeri gözükmektedir.
Gemiler Adası: Hıristiyanların ilk yayılmaları sırasındaki merkez’lerinden biri olması nedeni ile önem taşımaktadır.
Fethiye Müzesi: Fethiye müzesi tarihi yönden çok insan uğramaktadır. Fethiye’deki birçok eski tarihi eşyalar orada saklanmaktadır.
Kenti: Antik çay’ının çıktığı yerde kurulmuş olan bir yerdir. Olağan üstü su kaynağı mitolojik öykülere konu olmaktadır.
Pınara Antik Kenti: Bölge’nin erken Hıristiyanlık döneminden bir ilişkisi de kiliseleri ortaya çıkarmıştır.
Karaköy: Türk ve Yunan hükümetleri arasında imzalanan bir “nüfus değişimi” anlaşmasında değişilen tarihi bir yerdir. Daha da vardır. Bu yerler önemli tarihi yerlerdir. İnsan’ların sadece buraları görmek için dış ülke’lerden her yıl turist gelmektedir. Fethiye’de ise en güzel deniz ölü denizi’dir. Ölü denizin suyu, kumu ve sahili çok güzeldir. Fethiye de yazın sıcaklık 26′ derece altına düşmemektedir. Bunun sebebi ise hava’nın nemli olmasıdır. Çünkü deniz olan yerler de nem çok bulunmaktadır. Fethiye’de otel de kalan kişiler için özel olarak turlar, tarihi ve turistik yerler için vapur seferleri yapılmaktadır. Geceleri eğlence ve gezilecek yerler açılır. Fethiye Muğla’nın bir ilçe’sidir. Fethiye’ye gelen insanların bazılarının ise yazlıkları vardır. Yaz boyunca yazlıkların da kalmaktadırlar. Fethiye’ye diğer il’lerden gemi turları düzenlenmektedir. Fethiye’deki denizlerin suyu ise tertemiz’dir. Yüzme ve su sporları için uygun havuzlar ve deniz vardır. Buralar da herkes yüzmeyi öğrenebilsin diye yüzme kursları verilmektedir. Fethiye’deki denizler her gün temizlenmektedir. Bunun sebebi ise deniz’e giren ya da Fethiye’ye gelen insanların Fethiye’yi beğenmesi için her gün denizler temizlenmektedir. En iyi bilinen tatil yer’lerinden biriside Fethiye’dir. Fethiye doğal güzelliği ile gelen insanları kendine adeta büyülemektedir. Fethiye’de birçok olimpiyat oynanmaktadır. Her yıl neşeli geçen olimpiyat’ların en güzeli ise paraşüt ile atlamak ve deniz de sörf yapmaktır. Fethiye’de eğlenirken adeta zamanınızın nasıl geçtiğini de anlamayacaksınız. Fethiye’ye çoğunlukla balayın yapmak için, tatil yapmak için ve kendisi ile baş başa kalmak için Fethiye’ye tatil’e gelmektedirler. Çoğunlukla ise evli çiftler gelmektedir. Bazı insanlar yat kiralayıp Adalar’a gitmektedirler. Orada gün boyu kalıp hava kararmaya durunca geri dönerler. Fethiye’de günleriniz eğlenceli ve neşeli geçmektedir. Muğla’nın en tarihi ve turistik yeri olan yer Fethiye’dir. Fethiye’nin yöresel yemekleri çok tatlı olmaktadır. Genellikle Fethiye’nin köylüleri daha lezzetli yapmaktadır. Fethiye’yi güzel ışıklarını görmek için akşam Fethiye kalesine çıkmalısınızdır. Çünkü tepe olduğundan Fethiye’nin güzel cıvıl cıvıl ışıkları ve köyü rahatça görünebilmektedir. Fethiye’nin en bilinen ünlü denizi ise Ölüdeniz’dir. Ölü deniz’in suyunun ferahlığı ile herkes Ölüdeniz’e akın etmektedir. Fethiye’nin bazı yerlerin de ise çamur banyosu yapma için özel yerler bulunmaktadır. Fethiye’nin bazı yerlerinde kayalıklardan su çıkmaktadır ve su çok soğuktur. Fethiye’de her saatte insanlar deniz’e girmektedirler. Eğer sizlerde tatil yapmak istiyorsanız size Fethiye’yi öneriyoruz. Çünkü eşsiz bir güzelliği vardır.
Muğla – Fethiye'de Tatil Muğla – Fethiye'de Tatil Reviewed by Editor on Pazartesi, Nisan 30, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.