Kimliksiz kalırsanız

İnsanın kendi ülkesinde çantasını çaldırması çok kötü, bunu birde yurtdışı seyahatinde yaşamak başınıza gelebilecek en tatsız durumlardan biri. Bana olmaz demeyin ve böylesine tatsız bir durumdan minimum hasarla kurtulmanın yollarını öğrenmek için yazımızı okuyun.

İlk kuralımız yanınıza pasaport dışında sadece bir kimlik kartı almanız. Bu durumu abartıp mezuniyet belgesinden, tapuya kadar tüm belgelerini yanına alanlar var ve inanın bunların hepsini tekrar çıkartmak bir ölüm. Pasaport ve kimlik belgenizin birer fotokopisini alın ve bunlar hem sizin yanınızda hem de evinizdeki bir yakınızda dursun, böylece yurtdışında zor durumda kalırsanız size evden yardımcı olabilirler.

Kredi kartları için de aynı kural geçerli. Birden fazla kartınız olsa bile birini yanınıza alın. Kredi kartının ait olduğu bankanın kaybolma veya çalınma durumunda aranabilecek numarası hem sizin yanınızda hem de bir yakınınızda bulunsun. Sizin bankayı yurtdışından aramanız çok maliyetli olabilir, yakınlarınız sizin için bu durumu halledebilir.

Uçak biletinizin kaybolması veya çalınması durumunda havayolunun ilgili kısmının telefon numarası ve faksı işinize yarayacak. Bu durumda ilk yapmanız gereken polis karakoluna gidip zabıt tutturmak, bu zabıtı havayoluna faksladığınızda size yeni bir bilet hazırlayacaklar ve bunu havaalanında alabilirsiniz. Elinizde yeni uçak bileti ve karakolda tutulan kayıp/çalıntı zabıtı olduğundan, pasaportunuz olmasa bile, bulunduğunuz ülkenin pasaport polisi çıkışınıza izin verecektir. Konsolosluğumuza ulaşabiliyorsanız buradan alacağınız ek bir belgede işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Türkiye'ye giriş yaptığınızda elinizdeki bu belgelerle pasaport polisine gitmelisiniz. Yasal işlemler için karakola gitmeniz gerekecek ama gözünüz korkmasın, artık ülkenizdesiniz!
Kimliksiz kalırsanız Kimliksiz kalırsanız Reviewed by Editor on Pazartesi, Mayıs 28, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.