Sualtı Sağlığı: Dış Kulak İltihapları

Dış kulak iltihapları sık suya giren insanlarda görüldüğü gibi, dalgıçlarda da sık rastlanan bir sorundur. Dış kulak temizliği veya kurulaması için pamuklu çubuklar kullanılması sorunu artırır.

Bulgular:

Kulakta ağrı, dış kulak yolunun ıslak ya da akıntılı olması, kulakta tıkanıklık hissi, dıştan dokunmakla ağrı.

Tedavisi:

Bir KBB uzmanının muayenesiyle sorunun boyutlarının belirlenmesi, dış kulak yolunun aspirasyonu, uygun ilaç ve pansumanların uygulanması (acil önlem olarak kortizonlu ve antibiotikli kulak damlaları kullanılabilir).

Önlemler:


Dış kulak yolunun anatomik olarak ya da dış kulak yolu cildinin histolojik olarak bazı özellikleri, sorunun bazı kişilerde sık tekrarlanmasına yol açabilir. Alınacak önlemler şunlar olabilir:

1. Suya girmeden önce dış kulak yolu cildine, koruyucu olarak silicone yağlı (Dow Corning 200-pound fluid) veya Silicone sprey uygulaması,

2. Sudan çıktıktan sonra dış kulak yolunun asidifie alkol solüsyonu (Swin Ear) ile doldurulup 3 dakika bekletilmesi,

3. Sudan çıktıktan sonra dış kulak yolunun kurutulması için Reuters Yöntemi'nin uygulanması:

Deniz ve Havuz Sonrası dış kulak yolu kurutulması için Reuters Yöntemi:

a. 150 cc'lik bir şişeye 1 çorba kaşığı beyaz sirke koyup üstünü %70'lik İzopropil Alkol ile doldurun,

b. Bu karışımı "bain-marie"usulüyle, sıcak bir su içinde şişesiyle ısıtın,

c. Bir yanınıza yatıp üstte kalan kulak yolunuzu bu karışımla doldurun ve 2-3 dakika bekleyin,

d. Kulağınızı bir havlu ya da kağıt peçete ile kapatın ve ters yanınıza yatıp bu karışımın dışarı gelerek emilmesini sağlayın,

e. Aynı işlemi diğer kulak için uygulayın,

f. Alkollü karışım mulağınızda hafif bir yanma hissi yapabilir. Bu normaldir. Eğer yanma şiddetli ise ya da ağrı varsa, dış kulak yolu cildinin zedelenmiş olduğunu gösterir ve bir ikaz işaretidir. 4 saat suya girmemek gerekir. Bu süre sonunda, yöntem tekrar edilir. Yanma yoksa suya girilebilir.

Yanlış önlemler:

Önlem olarak kulak tıkaçları ya da sıkı oturmuş başlık kullanılması ise son derece sakıncalıdır. Bu durumlarda, alçalma sırasında derinlikle beraber dış basınç artarken, tıkalı olan noktanın ötesindeki kısımlardaki basınç yözeydeki kadar kalır. Bu durumda tıkaç ile kulak zarı arasındaki kısımda, dış ortama göre eksik kalan basınç nedeniyle negatif basınç ya da vakum etkisi. Bu da dış kulak yolu cildinde ya da kulak zarında ağrı ve zedelenme ile seyreden sorunlara yol açabilir (2). Enfeksiyon gelişmedikçe ya da kulak zarı delinmedikçe bu durumların tedavisi gerekmez. Sadece bulgular kaybolana kadar suya giriş yasaklanır.
Sualtı Sağlığı: Dış Kulak İltihapları Sualtı Sağlığı: Dış Kulak İltihapları Reviewed by Editor on Cuma, Mayıs 18, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.