Sualtı sağlığı: Orta Kulak Sorunları ve Önlemleri

Orta kulak sıkışması (barotravması) dalgıcın en sık görülen şikayetlerinden biridir. İster aletli, ister nefes tutarak dalış için olsun kulağını eşitleme problemi olan bir dalgıcın, bu sorunu tam olarak düzelene kadar dalış yapmaması gerekir. Bu durumun en ideal kontrolu Timpanometre denen ve orta kulak basıncılı ölçen aletle yapılmasıdır.

Bulgular ve Önlemler:

1. Hafif bir tıkanıklık problemi, birkaç günde ve tedavisiz düzelebilir.

2. Kulak eşitleme manevraları tıkanıklık geçene kadar yapılabilir. Genellikle önerilen günde 3 kez 3 manevradır.

3. Ağrının devam etmesi dalış için engel teşkil ettiği gibi, enfeksiyon varlığını ve bir KBB uzmanının tedavisini gerektiren bir bulgudur.

4. Akıntının olması ise sıklıkla kulak zarının yırtık olduğunu ve/veya enfeksiyonun varlığını gösterir. Zarın yırtılmasından sonra ağrının ortadan kalkması doğal bir sonuçtur, ancak yerini akıntıya bıraktığından ağrının geçmesi problem bitmiş gibi yorumlanmamalıdır. Dalış ve suya giriş kesinlikle yasaklanmalıdır.

Tedavi Özellikleri:

Devam eden tıkanıklıklar genellikle 7-10 günde ve dekonjestan ilaçlarla giderilebilir (örneğin Pseudoephedrine'li tabletler 120 mgr günde iki kez). Bunun yanında alerjik bir neden varsa antihistaminik ilaçlar da kullanılabilir.

Burada asıl amacımız tedaviyi anlatmaktan çok, tedavinin yaratabileceği ek sorunları vurgulamaktır. Bir dalgıç için çok iyi gelen, çok yararlı olan bir ilaç, diğerinde yan etki yaratabilir.

Bu, özellikle antihistaminik sınıfı ilaçlar için çok belirgindir. Kişide, aşırı uyku halinden, aşırı uyarılırlığa kadar çok değişik etkiler yapabilir. Bu da, dalgıcın derindeki yargı yeteneğini etkileyerek hayati sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla, hiçbir dalgıç, daha önce hiç kullanmadığı ve yan etkisini kendisinde denemediği hiçbir antihistaminik /antialerjik ilacı, hiçbir dekonjestan ilacı, hiçbir burun damlasını dalıştan önce kullanmamalıdır. Bu ilaçların muhtemel yan etkilerini, en az bir gün önceden deneyip, su altında yan etki oluşmayacağından emin olmalıdır.

Acil Önlemler:

Orta kulak barotravması sonrasında acil tedavinin ilk amacı ağrıyı kaldırmaktır. Bunun için basit ağrı kesiciler yeterlidir. Aslında ağrı basınç değişikliği anında en çok olup, sonra kendiliğinden geçer. Ağrının devamı, orta kulak iltihabının eklendiğini düşündürmelidir. Acil tedavinin ikinci amacı orta kulak havalanmasını iyileştirmektir. Dekonjesta ilaçlar ve burun damlaları kullanılabilir. Dış kulak yolunda akıntı ve basmakla dıştan hassasiyet durumlarında kortizonlu ve topikal antibiotikli kulak damaları kullanımı uygundur.
Sualtı sağlığı: Orta Kulak Sorunları ve Önlemleri Sualtı sağlığı: Orta Kulak Sorunları ve Önlemleri Reviewed by Editor on Cuma, Mayıs 18, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.