Çorum Bilgileri ve Gezilecek Yerler
çorum |
Karadeniz Bölgesinin İç Anadolu'ya açılan kapısı olan Çorum, beşbin yıllık tarihinin yanında, eşsiz doğal güzellikleriyle turizmin geniş bir yelpazesini sunmaktadır.
Yapılan çalışmalar sonucunda, yontma taş çağı (Paleolitik) Cilalı Taş Devrinde (Neolitik) kalkolitik dönemin 4. aşamasında Çorum Bölgesinde insan yerleşimlerinin bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu devir eserlerine Alacahöyük, Büyük Güllüce, Boğazköy, Eski yapar, Kuşsaray'da rastlanmıştır. Yerleşimler bu dönemden itibaren devamlılık göstermiştir.
Çorum tarihi varlığı yanında eşsiz doğa güzelliklerine sahiptir. Kargı, Abdullah, İskilip, Bayat ve Osmancık yaylaları önemli piknik ve dinlenme alanları olup, Çatak Milli Tabiat Parkında kayak tesisi mevcuttur.
Çorum Gezilecek Yerler
Hititler'in başkenti olan Hattuşaş’ı sınırları içerisinde bulunduran Çorum, Hititler'den Osmanlılar'a kadar birçok döneme ait kalıntılara evsahipliği yapıyor. Bizans Dönemi'nden kalma kent kalesi, içindeki mescit ve ahşap evler SİT alanı statüsüne dahil edilmiştir. Kentin çevresinde birçok tarihi eser görmek mümkün. Çorum'un tarihi simgesi durumunda olan Çorum Saat Kulesi, 1894 yılında Çorum'lu Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. Güllücek Köyü'nün güneybatısındaki höyükte, Kalkolitik Çağa ait eserler bulunuyor. Ortaköy İlçesi'nin batısında bulunan ören yerinde, Hitit yerleşimi bulunmuş ve bu ören yerinde bulunan bir anıtsal yapının 23 odası ortaya çıkartılmış. Çorum'da Laçin, Manastır, Çayköy kaplıcaları başta olmak üzere daha birçok kaplıca bulunuyor. Mustafa Çelebi Köyü'nün yakınında bulanan höyükte de Tunç Çağı'ndan Bizans Dönemi'ne kadar birçok eser mevcut. Çorum'un Alaca İlçesi'ndeki Gerdek Kaya Mezarları ile Kırkdilim mevkisindeki Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarları ilgi çekici yerler arasında. Hitit Uygarlığı'nın yansıması haline gelen Çorum Müzesi, diğer ilgi çeken yerlerden biri.
Çorum Müzesi
Tek katlı binada birbirleriyle bağlantılı dört teşhir salonu, eski eser deposu ve fotoğrafhane yer almaktadır. Çorum Müzesi'nin çekirdeğini Alacahöyük, Boğazköy, Ortaköy, Eskiyapar, Pazarlı, Kuşsaray ve Alişar Höyük kökenli eserlerin yanında satın alma eserler teşkil etmektedir. Ayrıca müzede etnografik eserler de yer almaktadır.Alacahöyük Müzesi
Çorum Müzesine bağlı olarak hizmet veren Alacahöyük Müzesi, Alaca İlçesi, Alacahöyük Köyü'nde yer almakta olup, Çorum'a 45 km. uzaklıktadır. İki katlı olan müzenin üst katında Hamit Zübeyr Koşay ve Remzi Oğuz Arık salonları bulunmaktadır. Kazı başkanlarının isimlerinin verildiği bu salonlarda Alacahöyük ve Pazarlı kazısında elde edilen eserler sergilenmektedir. Giriş salonunda ilk kazı malzemeleri, Kalkolitik Döneme ait el yapımı seramikler ile Eski Tunç Çağına ait 13 kral mezarının buluntu anını gösteren fotoğraflar ve pişmiş toprak eserler sergilenmektedir.Boğazköy Müzesi
Çorum Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren Boğazköy Müzesi Çorum'un 82 km. güneybatısındaki Boğazkale İlçe merkezinde yer almaktadır. 12 Eylül 1966 yılında açılan Müze, Boğazköy (Hattuşaş) kazılarında açığa çıkan ve çevreden müzeye gelen eserlerin depo ve sergilemesinin yapıldığı mahalli bir müze konumdadır. Hitit Dönemine ait eserlerin ağırlıklı olduğu müzede Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler de sergilenmektedir.Ulucami Ulu Camii
Çorum'un en büyük camisidir. Birçok depremde hasar görmüşse de onarılmıştır. Tamamen Selçuk Mimarisi özelliğini taşıyan Ulu Camii'nin Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubat'ın azad etmiş olduğu kölelerinden Hayrettin Hazır tarafından yapıldığı sanılmaktadır.Minberinin kapısının üzerinde 10 Sefer 706 (Ağustos 1306) yazısı bulunmaktadır. Minberdeki bu tarih caminin inşa tarihinden daha yeni olduğu için, bu minberin ya daha sonra yerleştirildiği ya da caminin o tarihlerde köklü bir tamirattan geçirildiği sanılmaktadır.
Hattuşaş(Boğazköy):
Hattuşaş, 13 yy. da Mısır Uygarlığı ile birlikte, dünyanın en büyük iki uygarlığından biri olan Hitit Uygarlığı'nın başkentliğini yapmış. Hitit Devleti'nin yıkılmasıyla, bölgeye Frigler yerleşmiş. Boğazkale Köyü'nün güneydoğusundaki dik kayalıkta, teras biçimindeki düz alanda Hattuşaş'ın kalıntıları bulunuyor. Antik Hattuşa harabeleri ile Yazılıkaya Açık Hava Mabedi birer açık hava müzesi olarak önem taşımakta olup, ayrıca; Milli Park projesi kapsamına alınmış ve Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiştir.Alacahöyük:
Çorum'a 45 km. uzaklıkta, Alaca İlçesi Höyük Köyü yerleşim alanı içerisinde yer alan Alacahöyük; görkemli sfenksli kapısı, ilginç mimarlık eserleri ve mahalli müzesiyle, Boğazköy ve Yazılıkaya'yı ziyaret edenler için aynı gün gezilebilecek önemli bir arkeolojik ören yeridir. Boğazköy'e 34, Ankara'ya 210km.uzaklıktadır. Günümüze ulaşan kalıntılar Hitit imparatorluk Çağına tarihlenmektedir. Görkemli sfenksli kapısı, mabet-saray kompleksi gibi dini ve resmi yapıları ve diğer mimari kalıntıları ile Alacahöyük bir açık hava müzesi niteliğini taşımaktadır.Yazılıkaya:
Anadolu’nun bilinen ilk Pantheonu olarak bilinen Yazılıkaya, Hattuşaş'ın dışında yer alan bir açık hava mabedidir. Doğal kayaların oluşturduğu büyük ve küçük oda denilen iki mekanın bulunduğu bölgede Hititlerin kral, kraliçe, tanrı ve tanrıça rölyefleri bulunuyor..Gordion (Yassıhöyük):
Firigya'nın başkenti olan kent, en parlak dönemini M.Ö. 725 ve 675 yılları arasında geçirmiş. Kulakları ile ünlü Midas, Gordion'da yaşamış. Kent Höyüğünde, Firigya Krallığı'nın parlak dönemine ait anıtsal bir kapı ile kral ailesine ait çok sayıda yapı, ev ve kent duvar kalıntıları ortaya çıkarılmış.Gavur Kalesi:
Ören yerinde Hitit kabartması olan üç tanrı figürü ile anıtsal mezar odası bulunuyor. Hititler tarafından kutsal sayılan kalede, tanrıların canlandırıldığı bir kült kabartması bulunuyor.Boğazköy - Hattuşaş Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı.
Hattuşaş kalıntılarına 2 km. uzaklıktadır. Resimde anıt üzerinde kabartma tanrıların yürüyüşü sahnesi görülmektedir. Alacahöyük.Çam ve köknar ağaçları ile kaplı olan Kuşçaçimeni Yaylası, bol ve temiz su kaynakları ile bozulmamış bir doğaya sahip. Kös Dağı'nın zirvesinde yer alan Abdullah Yaylası, temiz ve bol suyun yanı sıra bozulmamış bir doğal yapıyı barındırıyor. Görülmeye değer yerlerden Abdullah Yaylası ise ormanlık bir alana sahip. Ayrıca 22 yataklı konaklama ünitesi, 120 kişilik restorant ve 1000 kişilik bir piknik alanına sahip.
Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı
Yeri İç Anadolu Bölgesinde, Çorum ili Sungurlu ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Milli Park alanına, Sungurlu-Çorum karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup saha Sungurlu'ya 26 km.,Yozgat'a 29 km., Ankara'ya 208 km.mesafededir. Milli Parkın ana kaynak değeri, tarih ve arkeolojidir. Anadolu'nun en önemli medeniyetlerinden biri olan Hitit uygarlığının merkezi Boğazköy (Hattusas)'ün kalıntılarını içerisine alan Milli Parkta başlıca yapılar surlar,surlardaki kapılar ve tünel, Büyükkaledeki saray arşiv binası ve mabetlerdir.Boğazköy'ün 2 km. kuzeydoğusunda Hitit başşehrinin dışında bulunan Yazılıkaya Açıkhava mabedine, Sungurlu'dan Boğazkale'ye gelirken köye girmeden sola sapılan bir yol ile ulaşılır. Anadolu'da bilinen ilk Panteon olan Yazılıkaya'da Hitit'lerin kralı, kraliçe,tanrı ve tanrıçaları rölyefleri yer almıştır. Saha, doğal değer açısından; insan eliyle Anadolu Platosunun flora ve faunaya yapılan tahribatı göstermesi sebebiyle örnek bir görünüm sunar. Orman örtüsünün yerini antropojen step araziye bırakması sonucu fauna değişmiştir. Genel olarak saha, çiftlik ve otlama için kullanılan hemen hemen ağaçsız bir step görüntüsü kazanmıştır.
Çatak Tabiat Parkı
Orta Karadeniz Bölgesinde Çorum ili Merkez (Laçin) ilçesi sınırları içerisindedir. Tabiat Parkına Çorum-Laçin karayolu ile ulaşılır. Çorum'a takriben 17-20 km. uzaklıktadır. Doğal yapısı manzara zenginlikleri ve özelliklerine sahip bulunması nedeniyle sahanın 387.5 hektarlık bölümü 1984 yılında ayrılmıştır. Sahada hakim ağaç türü karaçamdır. Az miktarda sarıçam görülmektedir. Tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik faunayı oluşturur. Mevcut Hizmetler ve Konaklama Tabiat Parkının ziyaretçi dönemi Mayıs-Ekim ayları arasındadır. Ziyaretçiler piknik imkanlarından yararlanabilirler.
Tabiat Parkında geceleme(Orman Bakanlığı Milli Parklar-Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'ne ait bir bina olmakla birlikte)ve yiyecek hizmetlerini park ziyaretçileri kendi olanakları ile karşılamaları gerekir.
Çorum'da Neler Yapılabilir?
Kent içerisinde düzenlenen özel turlarla günübirlik gezilere katılmak mümkün. Şehirdeki birçok kaplıcadan birine giderek, hem tarihin hem de suyun doğal temizliğinin kesişimindeki zevki tadabilirsiniz. Kuşçaçimeni Yaylası'nda yaz aylarında kamp yapılabiliyor. Fotoğraf çekmeyi sevenlerin, makinalarını yanlarından ayırmamalarını öneririz.
Alacahöyük, Boğazkale Müze ve Ören yerlerini ziyaret edebilir, bakır el sanatlarını görebilirsiniz. Çorum Mantısı, Keşkek ve İskilip Dolması, Gül burma veya Has Baklavasını tatmalı ve Çorum Leblebisi almalısınız.
Çorum'a Nasıl Gidilir?
İstanbul'dan geliyorsanız, kullanabileceğiniz tek yolun dışında tercih etme şansınız yok. Ankara'da durum biraz farklı. Günün değişik vakitlerinde sefer bulmanız mümkün ama firma olarak tercih olanağınız yine çok az. İzmir'de ise biraz daha şanslısınız. Çünkü hem firma hem de saat seçme olanağınız var. Kendi isteğinize göre seyahat edebilmeniz mümkün.
Samsun'a kadar hava yolculuğu yaptıktan sonra biraz da kara yolculuğu yapmanız gerekiyor. THY, İstanbul'dan Samsun'a iki direkt bir de aktarmalı olarak, günde üç sefer yapıyor. İzmir'den haftanın belli günleri ve aktarmalı, Ankara'dan da haftanın belli günleri fakat direkt sefer mevcut.
Çorum'da Ne Yenir?
Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir. İlin özgün yemekleri arasında Mayalı, (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı), Yanın, Cırlak, Gömbe, Ovmaç, Hıngal, Haşhaşlı Çörek, Bordanı (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirittir, İskilip Dolması Kara Çuval Helvası, Hedik, Telsel, Has Baklava sayılabilir
Ne Alınır?
Çorum ilinden alınabilecek şeylerin başında, şehrin sembollerinden olan Çorum leblebisi ve bakır hediyelik eşya gelmektedir.
Çorum Bilgileri ve Gezilecek Yerler
Reviewed by Editor
on
Salı, Temmuz 03, 2012
Rating:
kurban oluyum beb o Çoruma insan ayrı kalınca anlıyo hemşerim ama yemeklerinde keşkek hariç herşeyi yazmışsınız neyse ellerinize sağlık fatih bunu beğendi :)
YanıtlaSil