Isparta

Isparta Eğirdir
Bu yazımızda Isparta'da Neler Yapılır? Isparta'dan Ne Alınır? Isparta'da Ne Yenir? Isparta Nerde Kalınır? Isparta'ya Nasıl gidilir? gibi bilgilere yer verdik.

Isparta ve yakın çevresi Pisidia yöresinin önemli yerleşim merkezlerinden birisidir. En az 5-6 bin yıllık bir tarihi olduğu tahmin edilen Isparta'da yerleşme tarihi Paleolitik (Eskitaş) Dönemi'ne kadar dayanmaktadır. Hititlerin, Frigyalıların, Lidyalıların, İranlıların, Makedonyalıların, Romalıların , Arapların, Haçlıların, Selçukluların, Hamitoğullarının, Osmanlıların egemenliklerinde kalmıştır.

Gölleri, gülü ve halılarıyla ünlü olan Isparta, Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nde yer almaktadır. Doğusunda Konya, batısında Burdur, güneyinde Antalya ve kuzeyinde Afyon illeri ile çevrilmiştir.

İlin en yüksek dağı, 2892 m. ile güneydoğuda bulunan Dedegöl Dağı'dır. Akdağ, Topraktepe, Barla Dağı, Sultan Dağları, Güllüce Dağı ve Davraz Dağı diğer önemli dağlarını oluşturmaktadır.

Akarsular genellikle göllere dökülmekte olup, sadece Aksu ve Köprü Suyu Antalya hudutları içerisinde Akdeniz'e dökülmektedir. İlin en büyük gölü, yaklaşık 468 km² ile, Türkiye'nin 4'ncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü'dür. Bu gölün kuzey kesimine Hoyran Gölü denilmektedir. Beyşehir ile Burdur göllerinin bir bölümü de Isparta hudutları içerisindedir. Kovada-I ve Kovada-II Hidroelektrik Santrallerini çalıştıran Kovada Gölü ile Karatepe üzerinde yer alan ve bir krater gölü olan Gölcük de diğer önemli göllerdendir.

Isparta'nın yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Çevredeki göllerin iklim üzerinde önemli etkisi vardır. Yağışların büyük bir bölümü kış ve ilkbahar aylarında düşmektedir.

İldeki antik kentler, milli parklar, göller, mağaralar görülmesi gereken yerlerdir. Eğirdir, Kovada ve Gölcük gölleri şehre her açıdan çok değer katmaktadır. Eğer şehri gezecekseniz mutlaka Isparta şehir merkezinde bulunan müzeyi, Aya Baniya ve Aya Yorgi Kiliselerini, halı sarayını, Ayazmana Mesireliğini ve Gölcük Kraterini ziyaret etmelisiniz. Kovada ve Kızıldağı Milli Parkları ise hem görsel hem de bitki örtüsü açısından çok değerli. Kış sporlarına uygun Davraz Dağı, doğa yürüyüşü ve nehir sporlarına elverişli kanyonlar, mağaralar ve dağları ile Isparta altenatif turizmciler için ideal bir kent.

Camileri, türbeleri ve medreseleri de tarihsel açıdan değerli olan kentin mağaraları da dünyaca ünlü. Isparta'nın Binevler ilçesi sınırları içinde bulunan Pınargözü Mağarası Dünya Mağaralar literatürüne girmiş. 15 km. mesafesiyle Türkiye'nin en uzun mağarası..


Pınargözü Mağarası

Yenişarbademli ilçesine 8 km. uzaklıkta ve Çaydere ormanlarının içinde bulunan Pınargözü Mağarası ve su kaynağı bir doğa harikâsıdır. Dünya Mağaralar literatürüne girmiş olan bu mağarada, yerli ve yabancı mağaracılar araştırmalar yapmıştır ve bu araştırmalar halen sürmektedir. Mağara çevresi de, bitki örtüsü de çeşit ve tür bakımından dünyanın en zengin sayılı yerlerinden biridir. Çevrede 213 bitki türünün varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca mağara çıkışına yakın bir yerde 600 yıllık bir çam ağacı bulunmaktadır.

Isparta Müzesi Arkeoloji Salonu

Müze 4 bölümden oluşmaktadır. Arkeolojik, etnografik, Yörük ve halı eserleri sergilenmektedir. 12.000'in üzerinde eserin sergilendiği müze haftada yedi gün 08.00-16.30 saatleri arasında açıktır. Isparta Müzesinin arkeoloji salonunda Paleolotik çağlardan günümüze kadar geçen süre içinde eserler kronolojik olarak sergilenmektedir. Özellikle Atabey-Harmanören Köyü yakınındaki İlk Tunç Devri mezarlığında yapılan kazılarda elde edilen pişmiş toprak eserler ile Isparta ve çevresinden toplanmış Roma Dönemine ait eserler yer almaktadır. Isparta müzesinin bir salonunda "yörük çadırı" sergileniyor. Bütün malzemeleriyle birlikte bir yörük yaşamı anlatılıyor bu bölümde. Yörük yün çorapları, kolanlar, çalgı aletleri, çoban eşyaları, torbalar ve heybeler, diğer tarafta çiftçilikle ilgili olarak harman aletleri, karasabanlar, kağnılar ve otantik halleriyle bir çok köy araç-gereci hoş bir düzenleme içinde sunuluyor.

Yalvaç Müzesi

Yalvaç Müzesi'nde arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.

Eğirdir Kalesi, Uluborlu Kalesi ve Kubad-ı Abad Sarayı gezilecek diğer tarihi yerlerdir. Bunların dışında Ispartada'ki ören yerlerinide ziyaret etmek gerekiyor. Bunlar; Kapıkaya Harabeleri, Parlais antik kenti, Küp mezarlar, Prostanna antik kenti, Tımbrıada antik kenti, Uluborlu (Apollonaia) antik kenti, Augustus Tapınağı...

Eğirdir Gölü Isparta İl hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesi'nin de en önemli göllerinden birisidir. 517 km2 yüzölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür. Göl iki kısma ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan ve daha küçük olan kısmına Hoyran Gölü, güneyde kalan kısmına Eğirdir Gölü denir. Her iki bölüm Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanır. Kovada Gölü ve Milli Parkı Eğirdir İlçesi'nin 30 km. güneyindedir. Bu gölün doğal görünümü çok güzeldir. Çevresi çok zengin bitki örtüsüyle çevrilidir. Yabanî ördekleri ve diğer av hayvanları yaşamaktadır. Bu özelikleri nedeniyle göl ve çevresi Bakanlar Kurulu kararıyla 1970 yılında Milli Park ilân edilmiştir.

Kızıldağ Milli Parkı

Milli Parkın üzerinde yer aldığı Kızıldağ ile Beyşehir Gölü bitki örtüsü, botanik özellikleriyle görülmesi gerekli sedir ormanlarıdır. Ayrıca manzara seyir noktalarından Beyşehir Gölü'nü görmek mümkündür. Yanı sıra Şarkikaraağaç'lıların Temmuz ayının ikinci pazarında Milli Parkta düzenledikleri geleneksel Helva Bayramı görülmeye değerdir. Mevcut Hizmetler ve Konaklama Milli Parkta kamp ve piknik imkanı bulunmaktadır. Sedir ormanlarının oksijen üretimi nedeniyle Milli Parkın temiz havası solunum yolları rahatsızlığı bulunanlar için Büyüksivri tepe uygundur. Çadır ve karavanla konaklama yapılabilir.

Kovada Gölü Milli Parkı

Tatlısu levreği, tatlısu istakozu ve sazandan meydana gelen göl faunası sayı olarak oldukça iyi durumdadır. Kızılçam, meşe, çınar ağaçlarından meydana gelen bitki örtüsü ve parkın tabii güzellikleri Milli Parkın ana kaynak değeri olan açıkhava dinlenme kullanma potansiyeline katkıda bulunmaktadır. Sahanın meydana gelişini hazırlayan karst morfolojisi, bakir doğanın araştırılması, yürüyüş, manzara seyretme, tırmanma ve primativ kampçılık imkanı sağlamaktadır. Kovada Gölü Milli Parkı rekreasyonel kullanıma müsait olan en önemli doğal özelliği olan alanlardan biridir. Mevcut Hizmetler ve Konaklama Sahanın meydana geliş özelliği yürüyüş, tırmanma, kampçılık faaliyetlerine imkan tanımaktadır. Çadır ve karavanla konaklama imkanı mümkündür.

Bunların dışında, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Gölcük Tabiat Parkı ve birçok tabiat anıtlarını ziyaret edebilirsiniz.

Isparta'da Neler Yapılır?

Kovada ve Kızıldağı Milli Parkları hem görsel hem de bitki örtüsü açısından çok değerli. Kış sporlarına uygun Davraz Dağı, doğa yürüyüşü ve nehir sporlarına elverişli kanyonlar, mağaralar ve dağları ile Isparta altenatif turizmciler için ideal bir kent.

Isparta Kuş Gözleme

Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölünde yapılmaktadır.

Sportif Aktiviteler

Kayak Merkezi:Isparta'ya 25 km. uzaklıktaki Davraz Dağı bölgenin önemli kayak merkezlerindendir. Aynı zamanda hava sporlarının yapıldığı elverişli alanlara sahiptir.

Yamaç Paraşütü

Eğirdir, yamaç paraşütü sporu için çok uygun tepelere sahiptir. Isparta'ya 60 km uzaklığıdaki Eğirdir'de karayolu ve demiryolu ulaşımı mevcuttur. Süleyman Demirel Üniversitesi Havacılık Klübü bu tepelerde eğitim uçuşları gerçekleştirmektedir.

Gençlik Kampları Isparta'da gençlerin yararlanabileceği Orman Bakanlığına ait kamplar mevcuttur.


Isparta ilini gezeken yapmadan dönemeyeceğiniz aktiviteler ise;

  • Alışveriş yaparken mutlaka Isparta'dan gülyağı ve halı almalısınız.
  • Yalvaç Psidia Antik Ören yerini gezmelisiniz.
  • Milli ve Tabiat parklarını, tabiat anıtlarını gezmelisiniz. Kovada Milli Parkı ve göllerin kıyısında piknik yapıp fotoğraf çekmelisiniz.
  • 1-3 Haziran tarihleri arasında yapılan Uluslararası Gül, Halı, Kültür ve Turizm Festivali'ni görmelisiniz.
  • Davraz Dağında kayak, Eğirdir'de yamaç paraşütü yapmadan dönmeyin.

Isparta'dan Ne Alınır?

Isparta modern alışveriş merkezlerinin yanında geleneksel ürünlerin bulunabileceği satış merkezlerine de sahiptir. Özellikle gül ürünleri ve el dokuma halıları her mevsim satın alınabilir. Ayrıca Yalvaç ilçesinde geleneksel el sanat ürünleri, deri eşya ve keçe, geleneksel işlevlerin yanısıra turistlik hediyelik eşya olarak da satılmaktadır.

Isparta'da Ne Yenir?


Isparta'nın ünlü, geleneksel tandır kebabının tadına merkezde çeşitli restoranlarda da bakılabilir. Eğirdir her türlü su ürününü lezzetli bir şekilde hizmete sunan bir ilçemizdir. Burada yapılan Sazan Dolmasının tadına doyum olmaz.

Isparta'da Nerede Kalınır?


Oteller için tıklayınız.

Isparta'ya Nasıl gidilir?


Karayolu
İlin diğer illerle karayolu bağlantıları Afyonkarahisar, Konya, Antalya üzerinden olmaktadır.


Demiryolu
İzmir-Aydın demiryolunun bir uzantısı olan Isparta demiryolunda tarifeye bağlı olarak Pamukkale Ekspresi, Göller Ekspresi, Posta Treni, çalışmaktadır. Yurdun her tarafına demiryolu ile ulaşım mümkündür.


Havalimanı
Havaalanı Isparta'ya 28 km. uzaklıkta olup Keçiborlu ilçesi sınırlarındadır. Her türlü uçağın inip kalkabileceği Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'ndan Isparta'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Isparta'ya uçak seferleri yapılmaktadır.
Isparta Isparta Reviewed by Editor on Salı, Temmuz 03, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.