Kayak merkezleri

Yüzölçümümüzün %55'i 1500 ile 3000 m. yüksekliğindeki dağlardan oluşmaktadır. İşte ülkemizin çeşitli bölgelerindeki kayak merkezleri hakında bazı bilgiler...

Erzurum - Palandöken Kayak Merkezi:

kayak merkezleri
Şehir merkezine 4 km mesafede olan tesis, Erzurum havaalanına da sadece 25 dakika uzaklıkta. Kar kalınlığı 60 ile 120 cm. arasında değişiyor. Sezon da oldukça uzun sürüyor Erzurum'da. Kasım sonu ve Mayıs ayları arasında kaymak mümkün. En yüksek noktası 3188 m. Pist, 2150 m. ile 3100 m. arasında Türkiye'nin en uzun pisti, dünyada da hatırı sayılı bir uzunluğa sahip. İki adet tescilli pistin dışında toplamda 20 km. uzunluğunda ve çeşitli zorluk derecelerine sahip birçok pisti bulunmaktadır.

Tescilli pistler slalom ve büyük slalom yarışmaları için kullanılabilecek olan Ejder (7200 m.) ve Kapıkaya Pistleri. Turizm Bakanlığı verilerine göre planlamada 6150 turistik tesis yatak kapasitesi ve 87.000 kişi/saat kapasitedeki 42 adet mekanik tesis bulunuyor. Henüz bu rakamlara ulaşılamamış, ama büyük bir gelişim içerisinde Palandöken. Yeni ve kaliteli tesisler yapılıyor. İstanbul'dan uçağa atlayıp 3 saat sonra kaymaya başladığınızı düşünecek olursak bu doğa harikasının günden güne neden daha çok tercih edilir bir yer olduğunu tahmin etmek zor olmaz herhalde...


Ağrı - Bubi Dağı Kayak Merkezi:


Şehir merkezine 18 km. mesafede bulunan Bubi Dağı Ankara'ya 1063 km, İstanbul'a da 1413 km. uzaklıktadır. Aralık ve Nisan aylarında kayak sezonu açık olan bölge alpin çayırlarla kaplıdır. Kayak sezonunda 1-2 m. kar kalınlığı olmaktadır. Henüz tam anlamıyla kış turizmine hizmet veremeyen tesiste 1227 m. uzunluğunda 600 kişi/saat kapasiteli bir teleski bulunmaktadır. Ayrıca Eleşkirt İlçesi'ne 4 km uzaklıkta 4 kişilik, 1000 kişi/saat kapasiteli, 1650 m. uzunluğunda iskemleli "Detachable" telesiej tesisi de yeni yapılmıştır. Kayak alanının uzunluğu 1200 m, genişliği ise 250 m.'dir. Bölge ziyaretçileri için Doğu Beyazıt İshak Paşa Sarayı ile Ağrı Dağı gezilebilecek yerler arasında bulunuyor.

Ankara - Elmadağ Kayak Merkezi:


Şehir merkezine 20 km. mesafede olan tesise üniversite araçları ile de  ulaşmak mümkün. Kayak sezonu Ocak ve Mart aylarıyla sınırlı olan tesis, büyük şehir gürültüsünden kopmak ve temiz hava almak isteyenlere sezon dışında da hizmet verebilmektedir. Elmadağ'ın kuzey yamaçlarında, 1850 ile 1500 m. yükseklikler arasında olan bölge ağaçsızdır ve alpin çayırlarla kaplıdır. Kar kalınlığı 30 ile 60 cm. arasında değişmektedir. Kayak alanının uzunluğu 900 m, genişliği ise 200-250 m. arasındadır. 720 kişi/saat kapasiteli 548 m. uzunluğundaki teleski kayakseverlerin hizmetindedir. Bölgede konaklamak isteyenler için kapalı yüzme havuzlu, saunalı bir tesis bulunmaktadır.

Bingöl - Yolçatı (Kurucadağ) Kayak Merkezi:


Şehir Merkezine 25 km. mesafede olan tesisin Ankara'ya olan uzaklığı ise 916 km.'dir. Genel olarak fundalığın hakim olduğu bölgede sezon Şubat ve Mart ayları arasındadır. Konaklamak için kayak evleri bulunmaktadır. 499 kişi/saat kapasiteli 925 uzunluğundaki telesiyej, 1000 m. uzunluğundaki pistte hizmet vermektedir. Ortalama meyilin %25 olduğu tesiste kayakla yürüyüşe uygun bölgeler de bulunmaktadır. Bölge anayol üzerinde olup otobüslerle de ulaşılabilmektedir.

Erzincan - Bolkar Kayak Merkezi:


Şehir merkezine 40 km. mesafedeki Bolkar Dağları'nda kurulmuş olan tesiste kayak mevsimi Aralık ile Nisan ayları arasındadır. Uzunluğu 1100 m, genişliği 100-200 m. olan orta-zor seviyedeki pistte kar kalınlığı 60-100 cm. arasında değişmektedir. 1200 kişi/saat kapasiteli bir teleski ve 300 m. uzunluğunda baby-lift tesisi ile kayak evi bulunmaktadır.

Bolu - Kartalkaya Kayak Merkezi:


Şehir merkezine 54 km. uzaklıktadır. Ankara ve İstanbul'un ortasında (Ortalama 250'şer km. yani 4 saat) sayılabilen bölgede kayak mevsimi 15 Aralık ile 31 Mart arasında yaklaşık 4 ay sürmektedir. Kar kalınlığı ortalama 2,5-3 m. olup kayak alanı 2200 m. ile 1850 m. arasında bulunmaktadır. Bölge, tesislerin modernliği açısından diğer kayak merkezlerine göre şanslı sayılabilecek bir hızda gelişmiştir. 9 adet teleski ile 2 adet telesiej tesisi bulunmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 7000 kişi/saat taşıma kapasitesi anlamına geliyor. Bu kadar kişi toplam 13 pistte kayabilmektedir. Otellerde yüzme havuzu, bar ve disko tarzı fasiliteler bulunuyor. Sisli havalarda eğimi fazla olan bölgelerde kaymanın tehlikeli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Antalya - Saklıkent Kayak Merkezi:


Turizm cenneti Antalya'da bir tarafta denize girerken diğer tarafta da kayak yapılabileceğini duymayan kalmamıştır herhalde. Şehir merkezine yaklaşık 50 km. mesafede Beydağları silsilesinde bulunan Saklıkent Yaylası ve Kayak Merkezi 1850 m. yüksekliktedir. Diğer tesislere göre kısa sayılabilecek boyutlardaki 2 tane teleski bulunmaktadır. 6 ve 9 direkli teleskiler 240 ve 340 kişi/saat kapasitelidir. Bunun dışında kaydadeğer olarak Kar Çukuru mevkiinden bahsedilebilir. Saklıkent Yaylası çevresinde bulunan Kar Çukuru iki tepe arasında kaldığı için çok daha fazla kar tutmaktadır. Yaylalar arasında yaya yürüyüş yolları ve arazi vitesli araçların gidebileceği yollar bulunmaktadır.

Kayseri - Erciyes Kayak Merkezi:


Şehir merkezine 25 km. uzaklıktaki bu kayak merkezimiz Kayseri Erkilet Havaalanı'na yarım saat mesafede bulunmaktadır. Erciyes Dağı kentin simgesi durumuna gelmiştir. Her yerden rahatlıkla görülebilen 3900 m. yükseklikteki bu dev kütlede kar hemen hemen hiç eksik olmaz. Aynı zamanda dağcılığa meraklı kişiler için de doyurucu zenginlikte olan Erciyes Dağı'nda kayak mevsimi Aralık ve Nisan ayları arasındadır. Kar kalınlığı yarım metre ile 1 metre arasında değişebilmektedir. 3916 m. yüksekliğindeki dağın 1800 ile 3000. metreleri arasında 3 tane kayak pisti bulunmaktadır. Tesislerde 1450 m. uzunluğunda 900 kişi/saat kapasiteli teleski, 2575 m. uzunluğunda 370 kişi/saat kapasiteli telesiej, 300 m. uzunluğunda da bir baby-lift bulunmaktadır. Kayak pistlerinin uzunluğu 3200 m’dir. Uluslararası Kayak Federasyonu (F.I.S.) tarafından uluslararası kayak yarışmalarının düzenlenebilmesi için tescilli, Coşkun ve Bedük isminde 2 adet profesyonel kayak pisti bulunmaktadır.

İzmir - Ödemiş / Bozdağ Kayak Merkezi:


İzmir'e 50, Ödemiş'e ise yaklaşık 30 km. uzaklıkta olan ve gelişmekte olan bu tesiste 3 adet mekanik tesis bulunmaktadır. Bozdağ'daki oteller ile tesisler arası yaklaşık olarak 15 dakika çekmektedir. Bölgeye en yakın tesis olarak dikkati çeken Bozdağ, yaz aylarında da temiz ve serin hava almak isteyen Ege Bölgesi sakinlerince dolup taşmaktadır.

Kars - Sarıkamış / Cıbıltepe Kayak Merkezi:


Kars’a 55 km. uzaklıkta bulunan tesis, Sarıkamış İlçesi'ndeki Çamurludağ'da, Kars Havaalanı'na 30 km. mesafededir. Uzunluğu 844 m. kapasitesi 800 kişi/saat olan 4 kişilik iskemleli telesiejin yanısıra bir de 748 kişi/saat kapasiteli ikinci bir telesiej daha bulunmaktadır. Kayak pistleri 2634 m. ve 2100 m. seviyeleri arasında bulunan Sarıkamış Cıbıltepe'de kar kalınlığı yarım metre ile 2 metre arasında değişebilmektedir. Pist uzunluğu 1200 m. olan ve yatak sayısı konusunda problem yaşanmayan bu bölgedeki pistler "acemi-orta düzey" ile "orta düzey" olmak üzere başlıca iki gruba ayrılabilir.  Konaklamalar ilçe merkezinde de yapılabilmektedir. Cıbıltepe ve Çamurludağ Kayak Merkezinde birer adet pistin tescili, Uluslararsı Kayak Federasyonu F.I.S. tarafından yapılmıştır.

Gümüşhane - Zigana Kayak Merkezi:


Gümüşhane'ye 40, Trabzon'a ise 60 km. mesafe uzaklıktadır. Alt seviyeleri çam ağaçları ile örtülü olan bölgede arazi genelde ormanlıktır. Aralık ve Nisan ayları arasında açık olan sezon boyunca kar kalınlığı 1-1,5 m. arasında değişmektedir. 1 adet teleski ve baby-lift'ten oluşan 661 m. uzunluğundaki mekanik tesisin kapasitesi 843 kişi/saattir. Ortalama meyilin %20 olduğu pistte genişlik 100-200 m. arasında değişmektedir. Bölgeye gidildiğinde yakınlardaki Sümela manastırı da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Kastamonu - Ilgaz Kayak Merkezi:


Kastamonu ve Çankırı illerinin arasında, Kastamonu şehir merkezine 40 km. mesafedeki Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde bulunan tesis 2000 m. ile 1050 m. seviyeleri arasında bulunmaktadır. 200 m. uzunluğunda ve 85 m. genişliğindeki tesisin çevrsi Köknar ağaçlarıyla kaplıdır. Kayak mevsimi Aralık ve Nisan ayları arasında olan tesiste kar kalınlığı yarım metre ile 2 metre arasında değişebilmektedir. Bölgede 688 kişi/saat kapasiteli 693 m. uzunlukta bir telesiej, 300 m. uzunlukta bir baby-lift, 900 kişi/saat kapasiteli 950 m. uzunluğunda bir de teleski bulunmaktadır. Avcılık meraklıları tarafından da ilgi gören Ilgaz Dağı'nda konaklama tesisleri de bulunmaktadır.

Bursa - Uludağ Kayak Merkezi:


Bursa Şehir Merkezi'ne 30 km, İstanbul'a da 150 km. uzaklıkta bulunan tesislere Bursa Havaalanı'ndan yaklaşık 75 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Ulaşım taksi-dolmuş ve teleferikle yapılabilir. 1 Aralık ile 15 Mayıs arasında sezonu açık olan bölgede pistler 2500 m. ile 1900 m. seviyeleri arasında bulunmaktadır. 14 mekanik tesis, toplamda 11.000 kişi/saat kapasiteyle çalışmaktadır. Sisli havalarda amatör kayakçılara tehlikeli olabilen Uludağ için aslında söylenecek fazla birşey yok çünkü Türkiye'de en çok tanınan kayak bölgesi konumunda. İki ayrı bölgeden oluşan kayak pistleri bir kısmı Uluslararası Kayak Federasyonu F.I.S. tarafından tescil edilmiştir.
Kayak merkezleri Kayak merkezleri Reviewed by Editor on Salı, Temmuz 03, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.