Bursa: Tarihçesi, Görülecek Yerler, Alışveriş

"Başındayım sanki bir mucizenin Su sesi ve kanat şakırtısından Billûr bir âvize Bursa'da zaman"

Ahmet Hamdi Tanpınar, böyle söylemiş yıllar önce.

...Ve zaman akıp gitmiş. Bursa’da, camileri, hamamları, şadırvanları, kervansarayları, sultan mezarları, görkemli çınarları ile hâlâ ‘Billûr bir âvize’ zaman.

Diğer yandan, betonlaşma ve plansız sanayileşme ile gelen hava kirliliği... ‘Yeşil Bursa’ adı ile dalga geçercesine.

Bu olumsuzluklara rağmen Bursa hâlâ büyüleyici. Osmanlı ile bugün arasında bir zaman tüneli sanki; bir sokaktan diğerine yüzyıllık geçişler mekânı.

Bursa, geçmişi ve bugünü ile çok şey sunuyor. Bakmak ile görmek arasındaki o ince çizgide kalmanızı zorlayarak...

Tanpınar’ın "duvar, kubbe, kemer, mihrap çini, hepsi Yeşil'de dua eder, Muradiye'de düşünür ve Yıldırım'da harekete hazır, göklerin derinliğine susamış bir kartal hamlesiyle ovanın üstünde bekler," sözlerini de anımsatacak Bursa size...

‘Acaba?’ dedirterek.

Bursa'nın Tarihçesi

 

Bursa, tarih boyunca sürekli önemini korudu. Bunda, ipek merkezi olması kuşkusuz çok büyük bir rol oynadı.

Bölge, M.Ö. 1200-700 yılları arasında Ege’den göçlere sahne olur. Daha sonra Persler’in bölgeyi işgalleri geldi. Büyük İskender, kenti Persler’den aldı ve Bitynia Krallığı’na verdi.

Bugünkü kenti Btynia krallarından Prusias tarafından kurulduğu ve kentin adının da buradan geldiği söylenir.

Ardından Roma Dönemi gelir. Sonra sırası ile Bizans ve Osmanlı Dönemleri.

Bursa, asıl kimliğini Osmanlı Dönemi'nde bulur. 2. Osmanlı Sultanı tarafından 1326 yılında Bizans’tan alınır. Osmanlı’nın ilk başkenti olur. Osmanoğulları, ‘Cihan İmparatorluğu’nun temellerini burada atarlar. Kent, başkent oluşu ile birlikte gelişir, büyür.

Bursa, 1402 yılında Edirne’nin başkent olmasına rağmen önemini korur. Osmanlı’nın hanedan savaşları genellikle Bursa’da yapılır. Birlik yeniden burada kurulur, şehzadeler burada öldürülür...

Bursa, Osmanlı ekonomisinin de can damarıdır. İpekçilikte makinalaşmaya bu dönemde geçilir. Bursa ovası, payitahtın en önemli gıda ambarlarından birisidir.

I.Dünya Savaşı’nın hemen arkasından Bursa’ya İngilizler yerleşir. 1920’de Yunanlılar, kenti İngilizler’den devralırlar. 3 aylık Yunan egemenliğine, Kuvayi Milliye tarafından son verilir.

1922 yılında Mudanya, Ankara ile işgalciler arasındaki mütareke anlaşmasına sahne olur. Sonra Cumhuriyet Dönemi gelir.

Bursa, Türkiye Cumhuriyeti’nin de ekonomik can damarlarından biri olmayı sürdürür.


Görülecek Yerler

 


Bursa, kimliğini Osmanlılar’a borçlu bir kent. Bu nedenle, adım başı Osmanlı izlerine ve hepsi hazine değerindeki eserlerine rastlamak mümkün.

Bursa turuna şehrin doğusundan başlamak en iyisi. Yeşil Türbe ve Yeşil Camii ilk durağınız olsun. Burada şu an Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan medreseyi de görün. Buradan şehrin batısına doğru yukarı çıktığınızda önce Emir Sultan Camii’ni sonra da Yıldırım Bayezid Camii’ni göreceksiniz.

Heykel olarak bilinen Cumhuriyet Meydanı’nda Koza Park karşılayacak sizi; çay bahçeleri, çeşmeleri ve çiçekleri ile. Burada Koza Han’a uğrayıp, bu tarihi ipek merkezini de görün.

Parkın bir diğer yanında kentin en eski camisi olan Orhan Gazi Camii ile karşılaşacaksınız. Yine hemen Koza Park’ın yanında Ulu Camii var. Muhakkak görün.

Bedesten’de (Kapalı Çarşı) ve Emir Han’da hem gezip hem de alışveriş yapabilirsiniz. Ulu Camii’den batıya yürüdüğünüzde Hisar’ı göreceksiniz. Burada Osman ve Orhan Sultanların türbeleri bulunuyor. Ayrıca Hisar’daki Tabakhane’de Türklerden önceki dönemlerden kalma surları da görebilirsiniz. Tophane’de Ressamlar Sokağı da, bir açık hava galerisi gibi.

Bursa’ya gelip Uludağ’a çıkmamak olmaz. Özellikle yaz aylarında ayrı bir keyif Uludağ. Şehir merkezine 36 km uzaklıkta. Dolmuş her zaman bulabilirsiniz, ancak teleferiği deneyin deriz.

Bursa’nın sayfiyesi olan Mudanya için de belirli bir zaman ayırın.

Alışveriş


Cumhuriyet Meydanı’nı (Heykel), alışveriş için bir merkez üs olarak kullanabilirsiniz. Buradan, Bedesten’e (Kapalıçarşı), Koza Han’a ve Emir Han’a kolayca ulaşabilirsiniz.

Ne mi alacaksınız? Tabii ki ipek. Çeşit çeşit, rengârenk... Ayrıca, havlular, bornozlar... Karagöz-Hacivat kuklaları...

Bedesten’in Eski Aynalı Çarşı bölümündeki antikacılar çarşısında da ilginç şeyler bulabilirsiniz.

Koza Han ve Emir Han, alışveriş ve ticaret merkezi olmalarının yanısıra, Bursa’nın en ilgi çekici tarihi mekânlarından.

Bursa’nın ana arteri olan Atatürk Caddesi (Heykel’den başlayarak Ulu Camii’ye kadar uzanır) üzerindeki birçok mağazadan da alışveriş edebilirsiniz. Atatürk Caddesi üzerindeki Yıldırım Bayezid Altgeçidi yakınındaki Tahtakale Çarşısı’nda da alışveriş yapabilirsiniz.

Bu arada kestane şekeri almayı sakın unutmayın. Birçok çeşidi olmasına rağmen en iyisi yine de klasik olanı. Birçok yerde kestane şekeri satılıyor, ancak Kafkas en popüler olanı.

Bursa-İstanbul yolu çıkışında büyük tekstil firmalarının ucuz satış noktaları olduğunu da unutmayın. Kaliteyi, merkeze göre biraz daha ucuza satın alabilirsiniz.

Bizden Tüyolar


- Emin olmadığınız kestane şekerini sakın satın almayın.

- Bursa’nın Türkiye’nin en pahalı otellerine sahip olduğunu unutmayın.

- Şehir merkezindeki İnebey Caddesi'nde ucuz oteller bulabilirsiniz.

- Kent merkezinin ara sokaklarında eski evleri mutlaka görün.

- Pazarlıksız bir şey almayın.

- Orhan Camii, İnkaya ve Kavaklı Camii çınarlarını mutlaka görün.

- Çekirge’deki kaplıcaların özellikle romatizma, böbrek, gut, safra ve kadın hastalıklarına iyi geldiğini bilin.

- Bursa’nın el yapımı eldiven ve çoraplarının ünlü olduğunu, kışı düşünerek hatırlayın.
Bursa: Tarihçesi, Görülecek Yerler, Alışveriş Bursa: Tarihçesi, Görülecek Yerler, Alışveriş Reviewed by Editor on Pazartesi, Ağustos 06, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.