ASSOS

İlk kuruluşu, M.Ö VII. yüzyıla kadar dayanan bu antik belge, daha sonraları Pers İmparatorluğuna katılmış ve kent özelleştirilerek, banker Euboulos'un yönetimine girmiştir. Bankerin mirasçısı, azatlı köle Hermias olmuştur.

Her mevsin sakinliği ve kendine özgü bir çizgisi olan Assos'a gittiğiniz zaman, adeta felsefe ile kendinizi bir anda iç içe bulursunuz. Bu, sizin elinizde olan bir yaklaşım değildir. Yıllar öncesinde de burada, felsefe ve felsefi düşünceler hakim olmuştur. Köle Hermias, filozof Platon'un öğrencilerindendi. Olağanüstü manzarası, temiz havası ve kendine özgü çizgisi ile dinlenmeye ve görmeye değer yerlerden biridir.




Sahil boyu dizilen restorantlar, size, deniz ürünlerini zevkle ve kalite ile sunar. Akşam saatlerinde ise, derinlerden gelen bir gitar sesi, sizi adeta çağırır ve bu daveti geri çeviremezsiniz. Sabahları sakin olan deniz suyu, öğleden sonra hafif dalgalı olsa bile, yaz aylarında belki de en soğuk deniz suyunu bulabileceğiniz bir yapıdadır. Küçük bir çanak misali, Assos körfezi ve dizilen otellerde ise, yöreye özgü bir mimari ve dekorasyon hakimdir. Yani hepsi, bir uyum içindedir.


Antik Kent


Parke taşlı sokaklardan geçerek, akropolün (238 metre yükseklikte) yanına geldiğinizde, hala restorasyon çalışmaları devam eden ve Osmanlı döneminden günümüze gelen kalıntıları görebilirsiniz. İç surlar, Osmanlı döneminde ve günümüzde onarım görmüştür.

Midilli adasından gelen Methymnalılar ve Aioller tarafından kurulmuş ve zaman içinde burada bir felsefe okulu inşa edilmiştir. Athena Tapınağı, İ.Ö. 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Burada bulunan bazı eserler, bugün Boston müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde ve çok az bir kısmı da, Behramkale'de muhafaza edilmektedir.

Eylül ayları Assos için çok önemli, her sene Eylül ayında, burada festivaller düzenleniyor. 1993 yılında kutlanmaya başlanan bu festivaller, her geçen yıl, tiyatro severler tarafından, daha yakın bir ilgi ile takip ediliyor. Özgün ve çizgi dışı, ancak başarılı gösterimlerin yer aldığı festival süresinde, yöre halkı da kendi emekleri olan el dokumalarını, halılarını satışa uygun fiyatlarla sunuyor.

Kaldığınız süre içinde, tekne ile çevre gezileri yapma imkanınız da var.
ASSOS ASSOS Reviewed by Editor on Perşembe, Mart 21, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.