Tüp bebekten sonra doğal gebelik

tüp bebek sonrası gebelik
Tüp bebek uygulamalarından sonra doğal yollardan gebe kalmak mümkün müdür?

Bazı çiftlerde tüp bebek tedavisi sonrasında doğal gebelik oluşmazken, bazı çiftler doğal yollardan gebe kalabiliyor. Peki, hangi durumlarda tüp bebek tekrar denenmelidir? Hangi durumlarda tüp bebekten sonra normal gebelik sağlanabilir? Tüp bebekten sonra normal yolla hamile kalınır mı? Normal gebelik yüzde kaç oranında  mümkündür?

Uzmanlara göre,  tüp bebek tedavi şeklini ve başarı oranını çiftlerdeki problemler  belirler. Evet, tüp bebek sonrası normal gebelik mümkündür. Ortalama %10-20 oranında normal gebelikler tüm tüp bebek tedavilerine bakıldığında görülmektedir.

Bir kere tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olan çiftlerdeki yaygın endişelerden biri ikinci çocuk için de aynı tüp bebek tedavi ve stresi yaşayıp yaşamayacaklarıdır.  Çiftlerde yumurtlama takibi veya aşılama sonrası kendiliğinden gebelik elde edilememişse, bu çiftlere yardımcı üreme tekniklerinden daha gelişmiş bir teknoloji olan tüp bebek yöntemi uygulanarak gebelik sağlanabilmektedir. Bilindiği gibi tüp bebek yönteminde yumurtanın döllenme işlemi vücut dışında laboratuar ortamında sağlanmaktadır. Oluşan embriyo anne rahmine yerleştirilmektedir.

Tüp bebekten sonra normal gebelik mümkün mü?  Bu durum tüp bebek yapılma nedenlerine bağlıdır.

Tüp bebekten sonra doğal gebelik oluşabilir durumlar:

Her 2 tüpün tamamen kapalı olması yada ameliyatla alınmış olması, menide hiç sperm bulunmaması gibi sorunlarda normal yollardan gebelik pek mümkün değildir.
Ortalama %10-20 oranında normal gebelikler tüm tüp bebek tedavilerine bakıldığında görülmektedir. İnfertilite süresi kısa olan ve 35 yaş altı çiftlerde bu oran daha da yükselebilmektedir. Tüp bebek yöntemi ile gebelik özellikle 35 yaş altı ve açıklanamayan infertilirte grubunda sağlandıktan ve doğumdan sonra doğal gebe kalma oranı %40 lara kadar çıkmaktadır. Doğumla birlikte çocuk sahibi olamamanın eşler üzerinde oluşturduğu stresin ortadan kalkması sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte  üreme fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışmasına neden olur.

Özellikle, yüzeysel endometriozisi olanlarda tüp bebek tedavisi sonucu elde edilen gebelikler daha sonradan normal gebeliğin oluşması şansını oluşturabilir. Erkek açısından eğer çok ağır sperm faktörü yoksa düzenli ve sağlıklı beslenme, yaşam koşullarının düzenlenmesi, destek tedavileri ve zararlı alışkanlıkların terk edilmesi ile de tüp bebek tedavileri sonrasında normal yolla gebelikler görülebilmektedir.
Tüp bebekten sonra doğal gebelik Tüp bebekten sonra doğal gebelik Reviewed by Editor on Salı, Mayıs 21, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.