Agnostik nedir?

Agnostisizm (belirsiz, bilinmeyen) tanrıların varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini öngören bilimsel felsefi cereyandır. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında oluşmuştur.

Bu akımın taraftarlarına agnostik denir. Eski Yunan dilindeki "agnostos", yani "bilinemez olan" sözünden oluşmuştur. Gerçekte, bir dinden ya da öğretiler bütününden ziyade bir kavramdır. "Bilinmeyencilik" olarak tanımlanması, aslında dinlerin öne sürdüğü Tanrı anlayışının olmadığını iddia etmiyor. Bu akım, insanın bilme yetisinin sınırlı olduğunu ve bu nedenle, görülebilir bilenin ardındaki gerçeği bilemeyeceğini savunur.



Thomas Henry Huxley agnostisizm hakkında, İnsanların ölüm sonrası ve tanrının varlığı hususunda kendi görüşlerini ileri sürmekten çekinmeleri gerektiğini demekle kalmamış, bu açıdan bakıldığında bu olamaz diyebileceğiniz hiçbir fikir, ya da bu yanlış diyebileceğiniz hiçbir bilgi olmadığını eklemiştir.

Agnostisizm tüm dinleri ve onların ileri sürdüğü tanrıları kesin biçimde reddeder. Ve dinlerin tanrıdan geldiğini kabul etmiyor. Ama teizme dahil olan: doğaya müdahale etmeyen, belki şuuru bile olmayan bir tanrının olup olmadığını tahmin etmediğimizi savunur.

Ünlü agnostikler 

Immanuel Kant
Bertrand Russell
Thomas Henry Huxley
David Yum
Robert Anton Wilson
Steven Weinberg
Carl Sagan
Stephen Jay Gould
Friedrich August von Hayek
Vladimir Holstinin
Albert Einstein
Agnostik nedir? Agnostik nedir? Reviewed by Editor on Salı, Ocak 28, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.