Elkas Mirza Nasıl Öldü?

Elkas Mirza Şah İsmail oğlu Safevi, Safevi şehzadesi, Şirvan vilayetinin beylerbeyi olmuştur.

Şahruh'un döneminde (1535-1538) Şirvan emirlerinin kendi başlarına hareket etmeleri haddini aşmıştı. Bunu kullanan I Tahmasb Şirvan vilayetini işgal etmek amacıyla 1538 yılının yazında kardeşi Elkas Mirza'nın önderliğinde 20 binlik ordu gönderir. Şirvan kuşatılarak Safevilerin eyaletine dönüşür. Elkas Mirza Şirvana beylerbeyi tayin edilir. Böylece Azerbaycan'ın hem güneyi hem de kuzeyi devletin bünyesine dahil olur. Bu ise ülkenin hem ekonomik, hem de kültürel hayatına olumlu etki ediyor. I Tahmasb 1540 yılında Bakü'yü, 1541 yılında Tiflis'i alıyor.

Elkas Mirza Nasıl Öldü?

1547 yılında Elkas Mirza kendini bağımsız hükümdar ilan etmeye karar vererek kardeşine karşı ayaklanıyor. Bu ayaklanmada Elkas Mirza'ya Kırım hanı da yardım ediyordu. Fakat o, mağlup olarak Osmanlı'ya sığınıyor. Onun yerine şah'ın oğlu İsmail Mirza (II İsmail) Şamahı'ya beylerbeyi tayin edilir. II İsmail döneminde ve onu yerine gelen Abdullah Han döneminde Şirvan'da yaşanan tüm ayaklanmalar bastırıldı ve Safevilerin hakimiyeti burada daha da güçlendi. 1551 yılında I Tahmasb Şeki'ye doğru saldırır. Bu arada Şeki hakimi Derviş Muhammed kalede güçlerini toplar. Eşit olmayan savaş Safevilerin kazanması ile sona erer.

1548-1549 yıllarında Sultan Süleyman Safeviler üzerine saldırıya geçer. Bu seferlerde Elkas Mirza da yer alıyordu. Osmanlılar yeniden Tebriz'i ele geçirirler. Sonradan Tahmasb başkenti Kazvin'e taşıyor. Hamedan tarafından saldıran Elkas Mirza yenilerek esir düşüyor. Fakat kardeşi Tahmasb onu öldürmez, müebbet olarak bir kaleye hapseder. 1550 veya 1551 yıllarında Elkas Mirza kendi eceli ile hapsedildiği kalede ölür.

2014 yılında Mıhteşem Yüzyıl dizisinde Elkas Mirza'yı oyuncu Pamir Pekin canlandırmıştır.
Elkas Mirza Nasıl Öldü? Elkas Mirza Nasıl Öldü? Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 22, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.