Hürrem Sultan nasıl öldü?

XVI yüzyıl kaynaklarında Hürrem Sultan'ın kızlık adı hakkında güvenilir bilgi yoktur, fakat sonraki dönemlerde, yani XIX yüzyılda Ukrayna kaynaklarında adı "Anastasia" (Nastya), Polonya kaynaklarında ise "Aleksandra Lisovska" olarak gösteriliyor. Esasen Hürrem Sultan olarak biliniyor. Avrupa dillerinde Roksolana, Rokselane, Rozza, Ruziak, Türk dilinde Hürrem ("neşeli insan"), Arapça ise Karima ("kibar insan") olarak kullanıldı. "Roksolana" onun Ukrayna'dan gelen (günümüzde - Ruslana) bir başka lakabıdır.

Hürrem Sultan nasıl öldü?

1520 yıllarında Hürrem Sultan, Kırım Tatarları tarafından kaçırılarak önce köle ticareti merkezi olan Kırım şehri Kaffa'ya getirilmiş, buradan ise İstanbul'a götürülmüş ve Sultan I. Süleyman'ın haremine dahil edilmiştir.

1553 yılında Şehzade Mustafa'nın boğdurtularak öldürülmesinden sonra oğullarını tahta varis yaptığından emin olan Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 yılında vefat etmiştir. Ölüm nedeni hakkında çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler verilmiş bunlardan kadın hastalığı veya zehirlenme nedeni ağır basmıştır. Süleymaniye Camii'ndeki, cennet resmini yansıtan, ince İznik çinisinden yapılmış türbede toprağa verilmiştir. Türbesi Sultan Süleyman'ın türbesinin yanında yer alıyor.
Hürrem Sultan nasıl öldü? Hürrem Sultan nasıl öldü? Reviewed by Editor on Perşembe, Ocak 16, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.