Kanuni Sultan Süleyman nasıl öldü?

Sultan Süleyman 1520 yılında babası I. Sultan Selim vefat ettikten sonra, 26 yaşında Osmanlı tahtına çıkmıştır. 1521 yılında Belgrad'ı feth ederek Orta Avrupa'nın, 1522 yılında Rodos'u feth ederek Akdeniz havzasındaki arazilerin kapılarını Osmanlı İmparatorluğu için açmıştır. 1526'da büyük bir güçle Mohaç ovasında Macar ordusunu yenerek Macaristan'ın başkenti Budan'ı kuşattı. 1529 yılında Viyana'yı kuşatmaya aldı, ancak daha sonra kış mevsiminin yaklaşması üzerine geri çekildi. 1532'de Almanya seferine çıkan Kanuni, Viyana'yı arkada bırakarak Qrats, Marburg, Guns ve daha bir çok Alman şehrini ele geçirdi. Yedi ay Avrupa'da dolaştığı halde, Avusturya kuvvetlerinin onun karşısına çıkmaya cesaret edemediği için geri döndü.


1534 yılında Safeviler üzerine sefere çıkan Sultan Süleyman, Bağdat ve Basra'yı, 1535 yılında Tebriz'i ele geçirdi. 1537'de İtalya seferine çıkarak, Otranto'ya kadar ilerledi.

Karada dünya hakimiyetini ele geçiren Sultan Süleyman, Barbaros Hayreddin Paşa vasıtasıyla denizlerde de Osmanlı Devletinin gücünü gösteriyordu. Bu büyük deniz komutanı 27 Eylül 1538'de Preveze'de Avrupa donanmasını imha ederek, müstesna bir zaferle Akdeniz'de tam bir Türk hakimiyeti kurdu. Sultan Süleyman Süveyş'te kurduğu donanma ile de Kızıldeniz'i ve Arabistan sahillerini emniyet altına aldı ve Avrupalıları Hindistan sahillerinden uzaklaştırmaya başladı.

1543'te Estergon, Nis ve İstolni Belgrad, 1551 yılında Tripolitania ve 1553 yılında Nahçıvan istila edildi. Sultan Süleyman ihtiyar ve hasta bir halde iken, 1566 yılında Macaristan üzerine bir sefer sırasında, Sigetvar kalesinin ele geçirilmesi sırasında 72 yaşında vefat etmiştir. İstanbul'a getirilerek Süleymaniye Camii'nde toprağa verilmiştir. Hastalığı ileilgili çeşitli kaynaklarda bilgilere yer veriliyor.  Nikris, dizanteri, felç veya anjin hastalıkları olduğu bilinmekteydi.
Kanuni Sultan Süleyman nasıl öldü? Kanuni Sultan Süleyman nasıl öldü? Reviewed by Editor on Perşembe, Ocak 16, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.