Düzmece Mustafa İsyanı

"Düzmece Mustafa İsyanı" tarihte Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlunu öldürtmesi sonrası ortaya çıkan olaylara verilen addır. Sultan Süleyman 1555 yılında İstanbul'a İran seferinden dönüşü sırasında Düzmece Mustafa olayının vuku bulduğuna dair bilgi alır. Aktarılanlara göre, Şehzade Mustafa'nın idamı sonrasında Rumeli'de ona dış görünüş olarak çok benzeyen bir kişi Mustafa olduğunu iddia ederek 10 bin kişilik bir ordu toplamış saltanatını ilan etmişti. Bu kişi kendisine vezir ve askerler tayin ederek vergi toplamaya başlamıştı. Topladığı vergileri halka dağıtan Düzmece Mustafa kısa sürede taraftar sayısını artırmıştı.



Olay Kanuni'ye oğlu Şehzade Bayezid tarafından iletilmişti. Bunun üzerine Sultan Süleyman Sokullu Mehmed Paşa'ya isyanı yatıştırmasını emretmişti. Sokullu Mehmed Paşa hadise yerine doğru hareket ettiği sırada henüz Doğu Trakya civarındayken Düzmece Şehzade Mustafa yakalanmıştı. Yakalanan kişi Kanuni'nin talimatıyla idam edilmiş böylece sonraları Düzmece Mustafa Hadisesi olarak anılan olaya nokta koyulmuştu. Bazı iddialara göre, bu olayda Şehzade Bayezid'in parmağı vardı.

Osmanlı'nın Kanuni dönemindeki olaylarını konu alan Muhteşem Yüzyıl dizisinde bu olaya değinilmiş ve olaydan "Düzmece Mustafa İsyanı" olarak bahsedilmiştir.
Düzmece Mustafa İsyanı Düzmece Mustafa İsyanı Reviewed by Editor on Çarşamba, Mart 05, 2014 Rating: 5

1 yorum:

  1. Burada iki olayi birbirine karistirmissiniz. Duzmece Mustafa adi verilen sehzade Yildirim Bayezid'in ogludur. Bizans ile birleserek Osmanli'ya isyan etmis ve kaybederek Yenice hisarina asilmistir. Tarihimizde cok buyuk isyanlardan birini gerceklestiren bu sehzadenin, Kanuni sultan Suleyman'in oglu sehzade Mustafa ile karistirilmamasi gerekir.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.