Klima içerisinde bulunan akışkan sıvı dediğimiz madde nedir, nelerdir? Bu maddelerin özellikleri nedir?

En çok kullanılan sıvı akışkan dediğimiz madde Freon gazıdır. Bu aşırı basınç altında sıvı akışkan haldeki gaz kokusuz ve tamamen renksizdir. Freon gazının 12, 22, 134a, 407c, 410A gibi türevleri klimalar içerisinde kullanılmaktadır. Bu sıvıların kimyasallar ile tepkimeye girmemeleri ve ortama aniden yayılmaları önlenmelidir.

 Klima içerisinde yer alan soğutucu akışkan dediğimiz madde şu özelliklere sahip olmak zorundadır:


- Buharlaşması ve sıvılaşması uygulanabilir basınçlar altında olmalıdır. Bunun sebebi ise klima genellikle bilgisayar kasası büyüklüğünde bir mekanizmadır. Bu mekanizma ile elde edilebilecek maksimum basınç değerleri bellidir. Bu basınç değerlerinin üstünde bir madde kullanıldığında buharlaştırılması ve sıvılaştırılması oldukça zaman almakta ve maliyet neredeyse on katına çıkmaktadır.


klima
- Klima içerisinde kullanılacak olan madde kesinlikle çevreci bir madde olmalıdır. Çevreyi kirleten bir madde ile ev-dükkan içerisinde sağlıklı soğutma ve ısıtma yapılamaz. Çevreci olmayan madde çevreye verdiği zararın onlarca katını insanoğluna vermektedir. Bu sebeple klima içerisinde kullanılacak madde insan sağlığına uygun, yan etkileri olmayan, çevreci bir madde olmak zorundadır.

- Klima içerisinde bulunan maddeden maliyeti düşük olmalıdır. Çünkü klima sıkça çalıştırıldığında içindeki madde tükenmekte ve servisler aracılığıyla bu madde tekrar klima içerisindeki hazneye entegre edilmektedir. Ucuz ve kolay ulaşılabilir bir madde olması hem müşteri hem de satan firma için hayati derecede önem taşımaktadır.

-  Klima içerisinde düzenek borular ve tüm aksamlar paslandırılmamalıdır. Klima aşırı güneş ışığında dış basıncın çok olduğu yerlerde, manyetik- elektro manyetik dalgaların yoğun olduğu yerlerde kullanılırken dikkat edilmelidir.

- Klima içerisinde yer alan maddenin ters durumlarda ani tepkime vermemesi, patlayıcı ve yanıcı olmaması gerekmektedir.

- Klima içerisinde yer alan madde düşük güç ile etkileşime girebilmeli ve çalışabilmelidir.
Klima içerisinde bulunan akışkan sıvı dediğimiz madde nedir, nelerdir? Bu maddelerin özellikleri nedir? Klima içerisinde bulunan akışkan sıvı dediğimiz madde nedir, nelerdir? Bu maddelerin özellikleri nedir? Reviewed by Editor on Pazartesi, Ocak 20, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.