Köpeğinizle Araba Gezisi

“Onu araba yolculuklarına hazırlamanız bu konuda atılması gereken ilk adımdır.”

Köpeklerin çoğu otomobil yolculuklarından hoşlanırlar. Ama eğer siz bu konuda o kadar da şanslı değilseniz ve köpeğinizle yaptığınız araba gezilerinde sık sık problemler yaşıyorsanız ve hatta belki de daha otomobilinizin açık kapısını gördüğünde huysuzlanmaya başlıyorsa ne yapmanız gerekmektedir ?


Bağırmak ve onu cezalandırmak tabii ki bu durumda kesinlikle akla gelmemesi gereken çözümlerdir, bu sadece onu daha fazla güvensizliğe itecek ve bir sonraki yolculukta daha fazla korku duyacaktır. Bunun yerine yapılması gereken şey sakin ve soğukkanlı olmak ve tanımlayamadığı bir tehlike duygusuyla köpeğinizde oluşan korkuyu emin adımlarla azaltmaktır.

İdeal olan durum köpeğin daha bir yavru iken arabaya alıştırılmasıdır ama yine de yetişkin köpekler için de çok geç kalınmış değildir. Her ne olursa olsun köpeğinizde arabanıza ve sürüş sırasında onun içinde bulunmaya karşı ne kadar güçlü bir korku ve dolayısıyla tepki varsa gerçekleştirilmesi gereken eğitim ve alıştırmalarınızda da o kadar fazla kararlı olmalısınız.

Evet köpekler otomobile binmesini öğrenebilir !
  • Öncelikle köpeğinizle kapıları ve camları açık otomobilinizin yanına gidin, birlikte çevresinde dolaşın. Eğer bu aşamada bir sorun çıkmıyorsa bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
  • Köpekler Dünya’ yı ve çevrelerini öncelikle kokular aracılığı ile algılarlar. Bu yüzden sürüş sırasında onları dış ortamın ve özellikle de içerisinin tedirgin edici yabancılığından (onlara tehlikeli ve korkutucu gelen alışkın olmadıkları iç ve seyir sırasında sürekli değişen dış ortamdır) uzaklaştırmanın bir yolu bu duyularını kullanmaktır. Eğer içerisinin metalsi mekanik yapısı onun için gerçekten çok yabancı ise sadece bir kaç günlüğüne besleme işini – mama kabını otomobilin içerisine koyarak – duran otomobilinizin içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.  
    • Eğer köpeğiniz duran otomobilinizin içinde kalabilmeye alıştıysa bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Birkaç kez (ya da gün) seyir haline geçmeden otomobilinizin motorunu çalıştırın ve köpeğinizle belirli bir süreyi bu şekilde arabanızın içerisinde geçirin.  
      • Köpeğiniz ortama ve motorun sesine de alıştı ise bir sonraki adım seyir haline geçmektir. Tabii ki ilk bir kaç sefer de sadece bir kaç metrelik bir hareket istikrarlı bir güven duygusu için gerekli olabilir.  
        • Bundan sonra düzenli aralıklarla -mümkünse günlük olarak- giderek artan mesafelere seyahatler gerekmektedir ve bu seyahatlerin sonuçta onu rahatlatacak ve mutlu kılacak olaylara (örneğin temiz havada ve sakin bir yerde rahatlatıcı bir gezintiye) bağlanması çok önemlidir.  
          • Köpeğiniz henüz otomobil gezintilerine alışmamışsa hiç bir şekilde otomobili onu doğrudan doğruya veterinerinize götürmek için kullanmayın. Böylece köpeğinizde veteriner korkusu da doğal bir şartlanma olarak oluşabilecektir. En azından veterinerinizin belli bir mesafe ötesine park edin ve kısa bir gezintiden sonra onu veterinerinize götürün.  
            • Tabii ki tüm bu eğitim ve alıştırmalar sırasında son derece sabırlı ve sakin olmayı, onu dostane bir ses tonu ile överek konuşmayı ve alıştırmaların sonunda küçük ödüller vermeyi unutmayın. Bu şekilde doğru yöntemleri ve sabrınızı kullanarak otomobile karşı en büyük korku ve önyargıları taşıyan köpeği bile alıştırmak mümkün olacaktır.
            Köpeğinizle Araba Gezisi Köpeğinizle Araba Gezisi Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 29, 2014 Rating: 5

            Hiç yorum yok:

            Blogger tarafından desteklenmektedir.