Kuşkonmaz ve kuşkonmazlı yemek tarifleri

Ülkemizde yeterince tanınmayan, çok sık rastlanmayan kuşkonmaz, keşfetmekte geç kaldığımız bir sebze. Filizlenmiş halinin yendiği bir sebze olan kuşkonmazın, yeşil ve beyaz olmak üzere iki çeşidi vardır. Mart ayı beyaz kuşkonmazın, nisan ayı da yeşil kuşkonmazın en lezzetli olduğu zamanlardır.

B1, B2, A ve C vitaminleri açısından zengindir. Protein, yağ, şeker ve çeşitli mineraller içerir. Kalp ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici bir etkiye sahiptir. Kalorisi düşük olduğu için diyet menülerinde de önerilir.

Kuşkonmaz ılıman iklim sebzesidir ve ülkemizde Balıkesir dolaylarında yetiştirilir.

Uzun ömürlü bir sebze değildir. En çok 3-4 gün tazeliğini koruyabilir. Tazesini bulamadığınız durumlarda dondurulmuş ve konserve edilmiş halini de kullanabilirsiniz.

Kuşkonmazın binbir çeşit yemeği yapılabilir. Kuşkonmaz saplarını pişirmeye hazırlamak için uçlarındaki lifli bölümü kesmek ve kabuklarını incecik soymak yeterlidir.


Kuşkonmazı salatalarda kullanabilir, terbiyeli çorbasını, soslu zeytinyağlılarını pişirelir, püre olarak da et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.

Kuşkonmazlı Tarifler

Kuşkonmaz Salatası

    1 kg kuşkonmaz, beyaz ya da yeşil
    1 bardak haşlanmış barbunya
    1 bardak zeytinyağı
    3 diş sarmısak
    1 domates
    2 ince dilim kepekli ekmek 7-8 dal fesleğen
    3 çorba kaşığı elma sirkesi
    ½ çay kaşığı kırmızı toz biber 10 dal roka

Kuşkonmazları soyun ve sert olan uç kısımlarını kesin. İstediğiniz şekilde küçük parçalara bölüp kaynar suda 7-8 dakika haşlayın.

Barbunyayı ½ bardak zeytinyağ, sarmısak ve üzerini örtecek kadar suyla yarım saat kadar pişirin.

Ekmek dilimlerini küçük küpler şeklinde kesip, çok az yağ ile tavada kavurarak kurutun.

Fesleğen ve rokayı yıkayıp iri parçalara bölün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Kalan zeytinyağını ezilmiş 2 diş sarmısak, kırmızı toz biber ve sirke ile karıştırarak salata sosu hazırlayın.

Roka dışında tüm malzemeleri karıştıtrın. Salatayı roka ile süsleyip servis edin.

4 kişilik

Kuşkonmaz Sote

    1 kg beyaz kuşkonmaz
    1 diş sarmısak
    1 soğan, büyük
    ½ bardak sıvı yağ
    2 havuç
    ½ çay kaşığı kimyon
    karabiber
    tuz

Kuşkonmazları soyun ve sert olan uç kısımlarını kesin. İstediğiniz şekilde küçük parçalara Bölün. Kerevizi soyup küp şeklinde doğrayın. Kereviz ve kuşkonmaz parçalarını kaynar suda 7-8 dakika haşlayın.

Havuçları soyup verev şelilde dilimleyin. Sarmısağı ezin ve soğanı ince ince kıyın.

Bir tavada kısık ateşte, önce sarmısak ve soğanı kavurun. Üzerine havucu ve kerevizi ekleyip 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Karabiber ve kimyonu ekleyin. Haşlanmış kuşkonmaz parçalarını da ekleyip 10 dakika daha pişirin.

Frenk soğanı, yoksa yeşil soğan ile süsleyip servis edin.

4 kişilik
Kuşkonmaz ve kuşkonmazlı yemek tarifleri Kuşkonmaz ve kuşkonmazlı yemek tarifleri Reviewed by Editor on Cumartesi, Ocak 18, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.