Lionel Messi

Lionel Messi Arjantinli futbolcudur.

Lionel Andres Messi 24 Haziran 1987'de Arjantin'in Rosario şehrinde doğdu. Rodrigo ve Matias adlı iki ağabeyi, Maria Sol adlı kendisinden küçük bir kız kardeşi var. Sonraları Barcelona'da oynamaya başlayan Messi dünyanın en iyi futbolcularından biridir. Lionel Messi seri olarak 4 yıl 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında Altın Top ödülü aldı. 2013 yılında ise Frank Ribery ve Cristiano Ronaldo ile birlikte bu ödülün adaylarından biri oldu. 2013 FIFA Altın Top ödülünün sahibi Cristiano Ronaldo oldu.


İlk yılları antrenörü babası olmuştur. Babasının kulübünün adı Grandoli idi. 1995 yılında Newell's Old Boys takımına geçmiştir. O sıralar Barcelona kulübü Arjantinli genç oyuncular arıyordu. Böylece onun Barcelona'dakı kariyeri başladı. Messi Barcelona'nın yedek takımında oynadı. Ailesi ile Barcelona'ya taşındı. Sonrasında Barcelona B takımında 30 maçta 37 gol attı. Sonra Messi Arjantin'in U - 21 takımına çağrıldı. 2005 yılında U - 21 Dünya Şampiyonasında şampiyon oldu.

2006 yılında Messi dünyanın en iyi genç oyuncusu ödülünü, aynı yıl İspanya şampiyonasında oynayan en iyi yabancı oyuncu ödülünü ve 2008 Pekin Olimpiyat Oyunlarında Arjantin milli takımı ile şampiyon adını aldı.

İspanya La Liga'da 2009-10 (39 gol), 2011-12 (50 gol) ve 2012-13 (46 gol) ile mevsimlerin listelerde ilk yeri aldı. Lionel Messi İspanya La Liga'da en çok gol atanlar sırasında 223 golle 6. sırada yer almaktadır.

Lionel Messi 5 yaşında babasının antrenörlük yaptığı "Grandoli" kulübünde futbol oynamaya başladı. 1995 yılında, 11 yaşında Messi "Newell's Old Boys" kulübüne geçiyor. Kulübün doktorları ona "büyüme hormonu eksikliği" teşhisi koyuyorlar. Bu sırada Arjantin'in ünlü "River Plate" kulübü onu almak istiyor. Fakat tedavisi için ayda 500 dolar vermek gerekiyordu ki, kulüp de bunu karşılamak istemiyordu. Her şeyin belirsiz kaldığı bir durumda "Barcelona" nın sportif direktörü Carles Rexach Messi'nin oyununu görüyor ve onunla sözleşme imzalıyor. Daha sonra "Barcelona" tüm tedavi masraflarını üstleniyor ve Messi ailesi ile birlikte Avrupa'ya taşınıyor. Burada yeni hayata başlayan Messi kulübün gençler takımında görev almaya başlar.

Messi kulüpte ilk oyununu 16 Ekim 2004 yılında Espanyol takımına karşı oynuyor. Bu sırada kulübün kadrosunda görev alan en genç oyuncu olarak tarihe geçiyor. Albacete kulübü ile oyunda ilk golünü attığında sadece 17 yaşındaydı ve Messi "Barcelona" kulübünün tarihine en genç gol atan oyuncu olarak geçti.

16 Eylül 2005 yılında kulüp Messi ile 2014 yılına kadar anlaşma yaptı. Aynı sezon Eylül'ün 27 sinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katıldı. Güzel pasları ve sahada Ronaldinho ile iyi anlaşması 70 binlik Nou Camp stadının onu ayakta alkışlaması ile sonuçlandı. Aynı yılın Aralık ayında İtalya'nın "Tuttosport" dergisi ona "Golden Boy 2005" ödülünü verdi.

18 Nisan 2007'de "Getafe" kulübü ile karşılaşmada 2 gol attı. Gollerden biri Maradona'nın 1986'da İngiltere'ye attığı ünlü golün tekrarı idi. Messi yaklaşık olarak aynı mesafeyi koştu (62 m), aynı sayıda oyuncuları geçti (6 oyuncu) ve golü aynı mesafeden attı. Sonunda ise bayrak tarafına koşarak, Maradona'nın 21 yıl önce yaptığı gibi golün kutlamasını yaptı. Bu sırada dünya basınında Messi ve Maradona karşılaştırması yapılmaya başladı. İspanya gazetecileri ona "Messidona" lakabını verdiler. Sonraları "Espanyol" kulübü ile karşılaşmada el ile attığı gol Maradona'nın başka bir ünlü golünün; "Tanrı'nın eli" adı verilmiş golünün bir başka tekrarı oldu.

2008 yılında İspanya'nın "Marca" dergisi yüzde 77 oyla Messi'yi yılın en iyi oyuncusu seçti. 2009 yılında dünyaca ünlü futbolcular Ronaldinho, Samuel Eto'o, Frank Rijkaard, Víctor Fernández, Bernd Schuster, Guti, Raul, Gianluca Zambrotta, Francesco Totti, Antonio Cassano, Diego Maradona ve Pele onu yılın en iyi oyuncusu ödülüne en gerçek adaylardan biri olarak görüyorlardı. Bu konuda yanılmamışlardı. Lionel Messi UEFA tarafından 2009 yılının en iyi futbolcusu ilan edildi. Messi "Barcelona" kulübünün Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu olmasında büyük rol oynamıştı. Ödül töreni Monako'da yapıldı. Bunun dışında, Messi yılın en iyi forveti ödülünü de kazandı. En iyi orta saha oyuncusu ödülü ise onunla aynı kulüpte oynayan Xavi Hernandez'e, en iyi kaleci de "Manchester United" den Edwin van der Sar'a, en iyi defans oyuncusu ödülü ise "Chelsea" nin kaptanı John Terry'ye verildi. Lionel Messi UEFA'nın önemli ödülünü kazanan  2. Arjantinlidir. Ondan önce bu ödüle 2000 yılında "Real Madrid" de oynayan Fernando Redondo layık görüldü. Messi ayrıca 4 kez altın top ödülüne layık görülmüş olan tek futbolcudur.
Lionel Messi Lionel Messi Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 15, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.