Fethiye Bilgileri, Gezilecek Yerler

Tarihle doğanın, denizle turkuazın birleştiği Mavi-Yeşil bir rüyadır Fethiye! Eşsiz güzellikteki koyları, billur mavisi denizi, bozulmamış kıyıları ve büyüleyici tarihi ile gerçek bir tatil merkezidir. Mendos Dağı'nın eteklerinde, adını verdiği körfezin çevresine yerleşmiş, şirin bir Akdeniz kasabası görünümüne sahip olan Fethiye, birçok uygarlığın Akdeniz'in masmavi suları ile buluştuğu bir cennet olma özelliğini taşır.

fethiye gezilecek yerler
Akdeniz ikliminin ve kültürünün tipik bir temsilcisi olan Fethiye, özellikle turizm sezonun yoğun olduğu Mayıs-Kasım ayları arasında dünyanın her yerinden turist akınına uğramaktadır. Sadece eşsiz havası, güneşi, denizi kısaca doğası ile değil, aynı zamanda şehrin içinde ve etrafında yer alan tarihi kalıntıları, çok sayıda spor için ideal bir yer olması ile de yerli yabancı birçok turist tarafından tercih edilmektedir.

Fethiye'de Nerelere Gidilir ve Neler Yapılır?

Persler, Likyalılar, Karyalılar, Romalılara ait eserlerin izlerini taşıyan Fethiye, kültürel zenginliği, doğal güzellikleri ve coğrafyası ile önemli turizm merkezlerindendir.


Ölüdeniz : 

Artık adını duymayan kalmış mıdır acaba? Dibi bembeyaz kum, etrafı yemyeşil çam, kıpırtısız durgun bir deniz. Sanki cennetin dünyadaki yansıması gibi. Ölüdeniz, Belcekız Koyu'nun içinden uzanan kumsalın sonunda, bir rüya gibi çıkar karşınıza. Suyun ve dibindeki kumun kırdığı ışık ünlü turkuaz rengini veriyor Ölüdeniz'e... Kıyılara kadar uzanan yemyeşil çam ormanları, içinde yeşilin, mavinin ve morun her tonunun görülebileceği ılık denizi, uzun kumsalı ile Ölüdeniz bir dünya harikası. Son yıllarda, 1975 m. yükseklikteki Babadağı'nın doruklarından paraşütle atlayanlar, dünyanın en nefes kesici manzarasıyla karşılaşıyor. Yılın on ayı denize girme olanağı sunan bu eşsiz koyda çok sayıda turistik tesis, restoran, alışveriş merkezi ile üniteler bulunuyor. Ama kalabalık olduğunu da belirtmekte fayda var.

Kelebekler Vadisi : 

Ölüdeniz'den 3-4 mil uzaklıkta, etrafı 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili bu ilginç kanyon adını, Temmuz-Eylül ayları arasında görülen "Jarsey Tiger" adlı kelebeklerden almış. Duvarlarının cennete dokunduğu söylenen Kelebekler Vadisi, dik ve derin bir vadi tabanında on hektarlık bir düzlükte yer alıyor. Vadiye karadan tek iniş yolu var. İkinci bir alternatifi de meşhur patikasından ya da deniz yoluyla gelmek. Kelebeklerinin yaklaşık tamamının bir arada bulunduğu bir açık hava müzesi gibi. "Arctidae" familyasının en güzel üyelerinden olan "kaplan kelebeği" cinsinin yüzlerce kelebekle koloni halinde bulunması (özellikle haziran ve ekim aylarında) izleyenleri hayran bırakıyor. Vadide kış mevsiminin sonundan itibaren dokuz-on ay süresince, kelebeklerin yaşam sürecini izlemek mümkün. Bu açık müzede şimdilik yaklaşık 35 gündüz, 40 da gece kelebeği saptanmış. Yaz kış akan küçük şelale, geniş kumsal, tertemiz deniz, pırıl pırıl çakıl taşları ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçekleri ile küçük bir yeryüzü cenneti olan koy, dünya gezginlerinin buluşma yeri. Kelebek Vadisi'ni çok az kişi biliyor. Vadiye, Fethiye / Ölüdeniz'den 30 dakikalik bir yolculukla ulaşılıyor. Bu yolculuğun sonunda sizi Akdeniz'in turkuaz rengi ile yeşilin kaynaştığı sessiz bir sahil bekliyor. Sahildeki tek yapı, vadinin konuklarının yemek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş ahşap bir restorandan ibaret. Bu restoran, vadide çadırlı kamp alanı, restoran, bar, roof, duş, kabin gibi olanaklar sunuyor. Vadiye adını veren kelebeklere ulaşmak ise otlar, böcekler ve kelebekler arasında yapacağınız tehlikeli bir yolculukla mümkün.

Saklıkent: 

Fethiye - Antalya karayolu üzerinde Kemer sapağından 21 km. sonra, 18 km. uzunluğunda bir kanyon var; adı Saklıkent... Yazın sıcağında serin bir mekan, ama rutubetin fazla olduğu günlerde yürümek için uzun bir yol. Sonuna kadar gitmek oldukça zor. Ama eğer ilerlemek niyetindeyseniz yanınıza lastik ya da bez ayakkabı almayı unutmayın! Çünkü dipteki taşlar çıplak ayakla yürümeyi imkansız hale getiriyor. Her sene suyun akışıyla yoldaki oluşumlar da değişiyor. Yolun ilk kısmı şüphesiz eğlenceli olacaktır. Ancak devam etmek konusunda kararlıysanız önünüze gerçekten zorlu engeller çıkacağını unutmayın. Bu engelleri aşıp ilerlemek kadar, yolun bütün yorgunluğu ile beraber geri dönmek de var, bizden söylemesi. Saklıkentte yemek yiyebileceğiniz yerler de bulabilirsiniz. Gözleme ve alabalık bölgenin favori yemekleri. Saklıkentin giriş ücreti ortalama 1-2 dolar arası.

Kayaköy : 

Kayaköy, mimari yapısıyla, dar sokaklarıyla, kiliseleriyle ülkemizdeki turizm merkezleri arasında önemli bir yer tutuyor. Bir zamanlar Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı Kayaköy, Fethiye-Ölüdeniz arasında 65 metre yükseklikte bir tepenin yamacına ve onun önündeki "Kaya Çukuru" denen ovaya yayılmış bir yerleşim yeridir.
Kayaköy hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Oniki Adalar: 

Oniki Adalar Oniki inci gibi dizilmiş, Fethiye Körfezi'nin çevresine. Her gün onlarca teknenin uğrak yeri olan bu mekanlardan Kleopatra Hamamı teknelerin mola yeri. Roma'da şehrin giriş çıkış noktalarına kurulan geleneksel hamamlardan biri olan Kleopatra Hamamı'nda denize girmek şüphesiz ilginizi çekecektir. Tarihi kalıntılar arasında yüzmek, Kleopatra olmasanız da kendinizi onun yerine koymanızı sağlıyor. Tektonik bir bölge olan Fethiye'de Oniki Adalar da bu tektonik hareketler sonucunda oluşmuş.

Çalış : 

İlçeye 5 km. uzaklıktaki, yeryüzünde günbatımının en güzel izlendiği yer olarak tanımlanan Çalış, 4 km.lik kumsalı ile sıcak yaz akşamlarında serin esintisi ile "Caretta Caretta"ları ile, su sporlarına elverişli denizi ile çok sayıda nitelikli konaklama tesisi, restoranları, barları, alış-veriş ve ulaşım olanakları ile ilçe turizminin en gözde yerlerinden biridir.

Hisarönü & Ovacık : 

Ölüdeniz beldesinde yer alan bu iki tipik Türk köyü, son yıllarda bu en belirgin özelliklerini, yoğun konaklama, alış veriş ve eğlence merkezine dönüştürmüşlerdir. Turizmin en hareketli odak noktası haline gelen Ovacık ve Hisarönü, Ölüdeniz, Babadağ, Kaya köyü gibi çekim alanlarına yakınlıkları ile de ayrı önem taşımaktadır.

Yakapark : 

İnsan emeği ve yaratıcılığı ile doğanın engin zenginliğinin birlikte oluşturduğu, su sesi ve kuş sesinin gizeminde unutulmaz anların yaşanacağı eşsiz bir dinlenme yeridir. Yaka Köyü'nden 2 km.lik bir yolla ulaşım sağlanmaktadır.

Tlos : 

Fethiye'ye 45 km. uzaklıktadır. Likya Federe Birliğinin 6 büyük kentinden biri ve birliğin "spor merkezi"dir. Uçan kanatlı atı Pegasus ile ünlenen Mitolojik kahraman Bellaforonte'nin yaşadığı kent olarak bilinir. Likya bölgesindeki en eski kent olduğu ve kuruluşunun İ.Ö. 2000'lerden önceye dayandığı arkeoloji kazıları ile tespit edilmiştir. Kent akropolünün doğal kayası üzerinde oluşturulan mezarlığı, Likya'nın en güzel ev tipi mezarları ile süslenmiştir. Nekropoldeki İ.Ö. yy.a tarihlenen kral tipi mezarın ise Bellaforonte'ye adandığı bilinir.

Pinara : 

Akdağ'ın eteklerinde Fethiye'ye 55 km uzaklıktadır. Likya'nın en büyük kentlerinden biridir. Bölgedeki ilk güzellik yarışmasının yapıldığı kent olarak bilinir ve tanrıça Afrodit'e adanan ilginç mimari özellikteki tapınağı ile önem kazanmıştır. Yüzlerce "güvercin yuvası" biçiminde hazırlanmış halk tipi mezarları Nekropolis'ini benzersiz kılar.

Gemiler : 

Ölüdeniz ya da Gemiler Koyu'ndan teknelerle ulaşılan ada üzerinde M.S. 5-11. yy.lar arası yapılmış Bizans dönemine ait kilise, şapel sivil yapı kalıntıları bulunmaktadır. Hıristiyanlığın ilk yayılma merkezlerinden biri olması nedeni ile önem taşımaktadır. St. Nicolas olarak da bilinen ada, Mavi Tur teknelerinin uğrak yeridir.

Kargı : 

Fethiye-Muğla karayolu üzerinde,şehre 19 km. uzaklıktadır. Dünyada eşine az rastlanan sık günlük ağaçları ile bezeli koy, kamping ve günübirlik mesire alanıdır. Yılın her mevsimi ayrı güzelliklerin sergilendiği benzersiz doğası ve eksiksiz sunulan hizmetlerle yerli ve yabancı herkesin ilgisini çekmektedir.

Doğa Sporları : 

Fethiye, doğa sporları meraklıları için ideal bir yer. Bu bölgede hem Akdeniz'de yaygın olan su sporları yapılıyor, hem de ilginç macera sporları. Paragliding, scuba, rafting, jeep safari, kanoculuk, binicilik, parasail, trekking bu etkinliklerin en önemlileri. Babadağ'da paragliding yapmak da, yapanları izlemek de ayrı bir keyif. Burada düzenlenen toplu etkinlikler ve yarışmalar, bölgeye büyük canlılık kazandırıyor. Fethiye limanında pek çok tekne Ölüdeniz ve çevresine turlar düzenliyor. Bu günübirlik turlarla çevredeki mağaraları, koyları, plajları ve tabii ki Kelebekler Vadisi'ini keşfetmeniz mümkün. Yalnız, yaz bile olsa, aniden çıkan fırtınalara dikkat etmek gerek. Tekne sizi Ölüdeniz'de bırakmak zorunda bile kalabilir. Küçük tekneler, dalgalı denizde ilerlemekte zorluk çekebiliyorlar. Karayolu seçeneğinin tadını ise jeep safariyle çıkarabilirsiniz. Fethiye ve çevresinin az bilinen güzelliklerini maceralı bir yolculukla keşfe çıkabilirsiniz. Scuba ile ilgilenenler için doğru adres, Fethiye. Yine marinada, scuba dalışları için turlar düzenleyen tekneler bulunuyor. Fethiye'nin tertemiz denizi, pek çok gizli güzelliğin de yuvası. Sualtı zenginlikleri; bitki örtüsü, deniz canlıları ve tarihi kalıntılardan oluşuyor. İlginç jeolojik yapı da gözlemlemeye değer.

Rafting için Dalaman Nehri tercih ediliyor. Fethiye'den turlarla buraya gitmeniz mümkün. Zaten bir buçuk saatlik bir yol. Tamamen güvenli bir parkur. Turlar size gereken gereçleri sağlıyorlar. Eşen Çayı üzerinde kayaking ve kanoculuk yapılıyor. Okaliptus ağaçlarının çevrelediği bu muazzam alanda, gerçek bir kano keyfi yaşayabilirsiniz. Yatçılıkla ilgilenenler de doğanın iltimas geçtiği bu harika ilçeden vazgeçemiyorlar. 35 kilometre ilerideki muhteşem Göcek Koyu, yat limanıyla işlek bir yer. Doğayla içiçe olan şirin Göcek ile Fethiye arasında da tekneyle gezmeye doyamayacağınız muhteşem koylar var.

Yamaç Paraşütü : 

Fethiye'de seyahat acentaları tarafından, 1975 metre yükseklikteki Babadağ'ın doruklarından gerçekleştirilen yamaç paraşütüne ilgi, tüm dünyada bir çığ gibi büyüyor. Termik noktalarının zengin ve yaygın olması, atlayıştan sonra, daha da yükselerek deniz üzerinde uçabilme özelliği, çevredeki bitki örtüsünün zenginliği, doyumsuz güzellikteki Ölüdeniz manzarası, denize sıfır inen tatlı bir eğim ve daha pek çok nedenle Babadağ, rakipsiz bir yamaç paraşütü merkezi konumunda. Babadağ da toplam üç pist bulunuyor. 1700 metre güney pisti kalkış için çok müsait. 1800 metrelik kuzey pisti biraz küçük ve dik. 1900 Metre kuzey zirve pistinin kalkış alanı oldukça rahat. Genelde 1700 metrelik pist, günün büyük bölümünde, tam karşıdan güney rüzgarı aldığı için genelde buradan uçuluyor. Ölüdeniz kıyısındaki Belcekız plajı, uzun ve genişliği ile oldukça rahat ve güvenli bir iniş alanı. Aynı zamanda Babadağ yaz kış trekking ve kampçılık alanı olarak tercih ediliyor.
Fethiye Bilgileri, Gezilecek Yerler Fethiye Bilgileri, Gezilecek Yerler Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 15, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.