Zal Mahmud Kimdir?

Kanuni Süleyman tarafından aldığı emirle Şehzade Mustafa'yı katleden Zal Mahmud hakkında günümüze kadar aktarışan bilgiler sınırlıdır. Zal Mahmud 1530-1580 yılları arasında yaşamıştır.

Zal Mahmud'un Hayatı

Zal Mahmud Boşnak bir devşirme olarak saraya kapıcıbaşı olarak girmiş, daha sonra vezirlik, Halep ve Anadolu Beylerbeyliği görevlerinde bulunmuştur. Zal Mahmud 1553 yılında 23 yaşındayken Kanuni Sultan Süleyman'ın talimatıyla Şehzade Mustafa'nın katli görevini yerine getirmiştir. Şehzade Mustafa dilsiz cellatlarla mücadele ettiği bir sırada Mahmud ağa içeriğe girmiş ve Şehzade'yı kavrayarak boyunduruk vurmuş, dilsizler tarafından boğdurtulmasına yardım etmiştir.

Zal Mahmud Kimdir?


Rivayete göre, bu olaydan dolayı Mahmut Ağa'ya "Zal" lakabı Kanuni tarafından verilmiş ve sonrasında Zal Mahmud olarak çağrılmaya başlamıştır. (Zal adlı efsanevi kahramana benzetilerek)

1567 yılında Zal Mahmud vezir oldu. Bu tarihte artık Sultan Süleyman ölmüş yerine Şehzade Selim padişah olarak geçmişti. Sultan Süleyman'ın son seferi olarak bilinen ve hayata gözlerini kapadığı Zigetvar seferinde Zal Mahmud Anadolu beylerbeyi olarak bulunmuştur.

II. Selim 1575 yılında kızı Şah Sultan'ı (Nurbanu ile II. Selim'in kızı) o dönemde veziri olan Zal Mahmud ile evlendirmiştir. Bu evlilikten adı bilinmeyen bir kız çocuğu ve şehit Hüsrev Paşa dünyaya gelmiştir.

Zal Mahmud'un Ölümü

Zal Mahmud Paşa karmaşık hayatın ardından 1580 yılında 50 yaşındayken ölmüş ve Mimar Sinan'a yaptırmış olduğu türbeye gömülmüştür. Eşi Şah sultan da aynı yıl ölmüş ve aynı türbeye gömülmüştür.

Zal Mahmud Paşa Camii


Zal Mahmud Paşa Camii İstanbul'un Eyüp ilçesinde yer almaktadır. Cami 1577 yılında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Külliye medrese, türbe, çeşmeden oluşuyor.

Muhteşem Yüzyıl dizisinde Zal Mahmud karakterini oyuncu Suat Karausta canlandırmıştır.
Zal Mahmud Kimdir? Zal Mahmud Kimdir? Reviewed by Editor on Perşembe, Şubat 13, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.