Oscar 2014 Meryl Streep

Oscar 2014 film ödüllerine "En iyi kadın oyuncu" dalında aday gösterilen oyunculardan biri de Meryl Streep olmaktadır. August: Osage County filmi ile en iyi kadın oyuncu dalında aday olan başarılı oyuncuyu yakından tanıyalım.


Meryl Streep Kimdir?

Meryl Streep Kimdir?


Meryl Streep (İngilizce Mary Louise Meryl Streep) 22 Haziran 1949 doğumlu Amerikan oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır.

Meryl Streep 22 Haziran, 1949 yılında ABD'nin New Jersey eyaletinde dünyaya geldi. Babası Harry Streep ilaç şirketi müdürü, annesi Mary Streep ise İsveç, İrlandalı ve İngiliz karışımı reklam yıldızıydı. Meryl'in babası atalarının Hollanda'dan geldiğini söylemiştir, hatta ailesinin asıl soyadı Messerschnitz olup, sonradan Streep`e dönüşmüştür.

Oyuncunun çocukluğu doğduğu eyalet olan New Jersey'de geçti. Vassar Koleji'nde tiyatro eğitimi aldı ve bu kolejden mezun olduktan sonra Yale Üniversitesi Tiyatro bölümünde eğitimini sürdürdü.



Meryl Streep Filmleri


Rol aldığı ilk film 1977 yılında çekilen "Julia" filmi oldu. Küçük, ama önemli bir rolde yer almıştı. İkinci rol aldığı film ise 1978 yapımı olan "Geyik avcısı" (The Deer Hunter) filmi oldu. Bu filmde Meryl ikincil rolde oynuyordu. İşte bu rolü onu "En iyi yardımcı oyuncu" dalında Oscar'a aday etti, fakat o bu ödülü kazanamadı. Bir yıl sonra Dustin Hoffman ile birlikte rol aldığı "Kramer Kramere Karşı" (Kramer vs. Kramer) filmi ona "En iyi yardımcı oyuncu" dalında Oscar'ı kazandırdı. 1982 yılında "Sofi'nin seçimi" (Sophie s Choice) filmindeki baş rolü ile "En iyi kadın oyuncu" dalında Oscar'ı kazandı. Bu oyuncunun ikinci Oscar başarısı idi. Başarılı oyuncu filmler dışında, televizyon dizilerinde de rol alıyordu. "Holocaust" adlı dizideki rolü ile 1978 yılında ilk Emmy ödülünü kazandı.

1980'li yıllarda oyuncu "Fransız Teğmenin Kadını" (The French Lieutenant s Woman) (1981), "Silkwood" (1982), " Afrika'nın dışında " (Out of Africa) (1985), "Sonsuz Matem" (Ironweed) (1987), "Karanlıkta Bir Çığlık" (A Cry in the Dark) (1988) gibi bir çok başarılı filmlerde rol aldı. 1984-1990 yılları arasında Meryl "en iyi oyuncu" dalında 6 kez "People's Shoice" ödülünü kazanıyor. 1990 yılında ise dünyanın en çok tercih edilen oyuncusu seçiliyor.

1990 yılı sonrası oyuncu kendini farklı rollerde denemeye başladı. "Uzaktan posta kartı" (Postcards from the Edge), "Ölüm Kadına Yakışır" (Death Becomes Her), "Kabusların evi" (The House of the Spirits), "Yasak İlişki" (The Bridges of Madison County), "Vahşi Nehir" (The River Wild), " Şeytan kadın " (She - Devil), " Marvinin odası " (Marvin s Room), " Kalbin müziği " (Music of the Heart) gibi filmlerde farklı farklı rolleri üstlendi. "Kalbin müziği" filminden dolayı ise keman çalmayı bile öğrendi.

Oyunculuk kariyerine ek olarak Meryl Streep "Simpsonlar" (The Simpsons Movie) ve "Dağ kralı" (King of the Hill) çizgi filmlerinde ve Steven Spielberg'in "A.İ" filminin seslendirmelerinde de yer almıştır. 2002 yılı sonrasında "Uyum" (Adaptation), "Saatler" (The Hours) gibi ünlü filmlerde ve Al Pacino ile "Melekler Amerika'da" (Angels in America) adlı dizide kendi ustalığını sergiliyor. Bu dizideki rolü oyuncuya ikinci Emmy ödülünü kazandırır. "Şeytan Marka Giyer" (The Devil Wears Prada) filmindeki rolü ile ise Streep, komedi dalında "En iyi oyuncu" adaylığı ile 2007 yılında "Altın Küre" ödülünü kazanıyor.

Oyuncu film ve diziler dışında birçok Broadway projelerine de katıldı. 1976 yılında "27 wagons Full of Cotton" adlı projeye katılımından sonra Broadway kariyerini Anton Çekhov'un "Vişne bahçesi" (The Cherry Orchard) piyesi, "Mutlu son" (Happy End) müzikalindeki katılımıyla sürdürdü. Tiyatroda gösterdiği başarısı da oyuncuya birçok prestijli ödüller kazandırdı, ama Meryl Streep filmlere daha çok önem verdi. Uzun bir süre sonra, 2001 yılında yeniden tiyatroya döndü.



Meryl Streep Oynadığı Oyunlar


Anton Çekhov'un "Martı" (The Seagull) gösterisinde Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman ve "Sofinin seçimi" filminde meslektaşı Kevin Kline sahnede güzel oyuncuyla birlikte yer alıyor. 2006 yılının Eylül ayında ise yazar Bertolt Brecht`in "Cesaret Ana ve Çocukları" oyununda yine de Kevin Kline'la birlikte rol alıyor. Oyun o kadar başarılı oldu ki, seyirciler yağmur altında saatlerce kuyrukta beklediler. Aktris 3 buçuk saat süren oyunda şarkı da söylüyordu. Streep 2006 yılı sonrasında bir çok filmde oynuyor. 2011 yılında başrolünü oynadığı "Demir kadın" (The Iron Lady) filmindeki rolü ona 3. Oscar ödülünü kazanadırır.

Meryl Streep'in tüm zamanların en yetenekli aktrislerin biri olduğunu kazandığı ödüller de onaylar. Sinema, tiyatro ve dizilerdeki katılımından dolayı çeşitli projelerde aday gösterildiği 140 üzerinde ödülün 100'e yakınını kazandı. Bunlardan 3'ü Oscar ödülüdür ve oyuncu halen Oscar'a en çok aday olan biri olarak liderliğini koruyor. Ayrıca, Altın Küre ödülünü de en çok satanlar listesinde birinci oldu.

Meryl Streep Özel Hayatı


Meryl Streep "Geyik avcısı" filminde onunla beraber rol almış meslektaşı John Gazale ile nişanlandı, fakat 1978 yılında nişanlısı kanser hastalığı sebebiyle hayatını kaybetti. Aynı yıl, Meryl aktör Don Gummer ile evlendi. 4 çocukları oldu: 1979 yılında Henry, 1983 yılında Mamie, 1986 yılında Grace ve 1991 yılında Louisa. Mamie Gummer da annesi gibi oyuncu olmaya karar verir ve kendisini 2005 yılında bir tiyatro oyununda ilk kez dener.

Oyuncunun Hollywood'un ünlüler kısmında bir yıldızı var. Demokrat partisinin üyesidir. 2001 yılında Norveç'teki Nobel Barış Ödülü'nün sunuculuğunu yaptı. Bir çok eleştirmen tarafından en iyi oyuncu olarak kabul edilir. Çeşitli dilleri mükemmel şekilde konuşmak yeteneği var.

Meryl Streep 1,68 cm. boya sahiptir. Helikopterlerden korkuyor. Robert De Niro Meryl'in birlikte çalışmayı en çok sevdiği oyuncu olduğunu söylüyor.
Oscar 2014 Meryl Streep Oscar 2014 Meryl Streep Reviewed by Editor on Cuma, Şubat 14, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.