Themistokles kimdir?

Themistokles MÖ 524 - 459 yılları arasında yaşamış olan, Yunan - Pers Savaşları (MÖ 500-449) döneminin Atina devlet adamı ve komutanıdır. (Temistoklis, Themistocles ) M.Ö. 493-492. yıllarda defalarca yüksek arkhont - polemark (hakim) ve stratejist görevlerini yerine getirmiştir. Kölelik demokrasisi taraftarı olmuştur. Themistokles'in MÖ 487 - 486 yılları arasında yaptığı reformları Atina devlet yapısının sonraları demokratiklestirilmesine (arkhontların kura ile seçilmesi, atlılar arasına bu görevi yapma imkanının oluşturulması) hizmet ediyordu. Esnaf - sanatçı çemberlerinin ilgisini ortaya koyan deniz partisinin taraftarıydı.


Themistokles Atina'yı deniz devletine dönüştürmeye çalışıyordu: Pire limanını geliştirdi; 200 triremeden oluşan donanma yarattı; savaşçıların hazırlığına, silahların uygulamasına, taran darbelerinin indirilmesi, abordaj savaşının başlatılmasına vb. özel önem veriyordu.

M.Ö. 478-477. yıllar Ege Denizi kıyılarında bulunan şehir devletlerin, sonradan Pers - Yunan savaşında büyük önemi olacak olan Attik Delos Birliğinin oluşturulmasının girişimcisi oldu ve Persleri bir takım savaşlarda mağlup etti. Onun bu başarıların sonucunda Atina Yunan devletlerinin siyasi ve ekonomik hayatında önemli bir rol oynamaya başladı. M.Ö. 471 yılında Atina'da siyasi mücadelede Sparta'nın desteklediği aristokrat partisi zafer kazandı.

Themistokles sonradan Perslerle ve Spartalı komutan Pausanias ile bağlantıda bulunmaktan dolayı suçlandı ve Atina'dan kovuldu. Uzun süre mücadele verdikten sonra Pers padişahı I. Artaserhas (Kserkses'in oğlu) tarafına geçti ve Küçük Asya'nın bir takım şehrinin yönetimini aldı. Bunlardan biri de Magnesia şehriydi. Neocles'in oğlu Themistokles hayatının geri kalanını burada geçirir ve burada ölür.

2014 yılında "300: Bir İmparatorluğun Yükselişi" adlı sinema filminde Themistokles karakterini ünlü Avustralyalı oyuncu Sullivan Stapleton canlandırmıştır.
Themistokles kimdir? Themistokles kimdir? Reviewed by Editor on Pazar, Şubat 23, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.