18 Mart Çanakkale Zaferi

27 Ekim 1913'de Mustafa Kemal Atatürk Balkan savaşları bittikten sonra Sofya ateşe militerliğine atandı. 20 Ocak 1915 tarihinde ardından Tekirdağ'da yer alan 19.Tüm en Komutanlığında yetkilendirildi.

28 Temmuz 1914 tarihinde 1.Dünya Savaşı başlamış ve bu savaşa Osmanlı Devleti de bir süre sonra Almanya müttefiki olarak dahil olmuştu. Bunun sonrasında ise İngiltere ve Fransa Osmanlı Devletini savaş dışında bırakmak ve kendi müttefikleri olan Rusya'ya askeri ve ekonomik açıdan destek olmak amacı ile çok büyük bir donanmayla Çanakkale önlerine kadar geldi ve İtilaf devletleri donanması burada büyük bir savunma ile karşılaştı.


Türk ordusu Çanakkale Boğazı'nın 2 yakasına topları yerleştirmiş ve diğer taraftan Nusret Mayın Gemisi de bir gecede mayınları Boğaz'a döşemişti. İtilaf devletlerine ait gemilerin önemli bir kısmı bu mayınlara çarparak battı. İtilaf devletleri donanması karşılaştıkları şiddetli bir mücadele sonrasında geriye doğru çekilmek zorunda kaldılar.

18 Mart 1915 tarihinde İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazını denizden geçemeyeceklerini anladılar ve karadan yapılacak bir harekatla Gelibolu Yarımadasını ele geçirme planları yaparak yeniden bir saldırı düzenlediler. Türk ordusunu geri çekilmeye zorlayan İtilaf Devletlerine ait ordu öncelikli olarak kıyıları ele geçirdiler. Karadan saldırılarına devam ettiler. Bu esnada Mustafa Kemal Anafartalar grup komutanlığına atanmıştı. O ilk önce Conkbayırı hattını aşan düşman birliklerinin ilerleyeceğini tahmin etmekteydi.

Buradaki mevzilerin güçlendirilmesi için bundan dolayı bir takım çalışmalar başlattı. Arıburnu Conkbayırı Anafartalar'da İtilaf devletleri birliklerinin ilerlemesini durduran Mustafa Kemal onları yenilgiye uğratmayı başardı.

Aylarca süren zorlu savaş sonucu Çanakkale'nin geçilmeyeceğini Türk ordusu dünyaya göstermiş oldu. Ulu önder Mustafa Kemal Çanakkale zaferinde çok önemli görevler üstlendi. Kendisine bu başarılarından dolayı Albay rütbesi verildi.
18 Mart Çanakkale Zaferi 18 Mart Çanakkale Zaferi Reviewed by Editor on Pazartesi, Mart 17, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.