Oscar 2014 ödülünü kazanan en iyi kadın oyuncu

Avustralya'nın Melbourne kenti yakınlarında doğan Cate Blanchett'in babası Robert aslen Amerikalıdır, ancak annesi ile evlendikten sonra "küçük kıta" ya, yani Avustralya'ya taşındı. Cate'in babası 10 yaşındayken kalp krizinden öldü. İkinci çocuk olan oyuncunun kendisinden büyük Bob adlı kardeşi ve Genevieve adlı küçük kız kardeşi var.

Cate Blanchett


Koleji bitirdikten sonra Blanchett Melbourne Üniversitesi'ni kazandı, sanat ve ekonomi eğitimi aldı. Ancak bir süre sonra üniversiteyi yarıda bırakarak İngiltere'ye seyahate gitti. Vize süresi bittikten sonra Kate Mısır'a gitti. Burada bir kişi ona tesadüfen boks hakkında filmde toplu sahnelerde oynamayı öneriyor, Kate de paraya ihtiyacı olduğundan dolayı bu teklifi kabul ediyor.

Avustralya'ya döndükten sonra Ulusal sanat enstitüsü'ne kabul olunur ve diğer taraftan tiyatroda çalışmaya başlar. 1993 yılında "Yılın en iyi tiyatro oyuncusu" ödülüne layık görülüyor.

Ardından çeşitli filmlere davet alan Blanchett'in en iyi çalışmalarından biri 1998 yılında çekildiği "Elizabeth" filmi oluyor. Filmde başrolü, yani I Elizabeth'i canlandıran Blanchett bundan sonra üne kavuşur. Bu rolü ile "BAFTA" ve "Altın Küre" ödüllerini kazanıyor, "Oscar" a aday gösteriliyor.


 1999 yılında "People" dergisi onu "Dünyanın en güzel 50 insanı" listesine dahil ediyor.

2004 yılında "The Aviator" filmindeki Katharine Hepburn rolü ile "Oscar" ve "BAFTA" ödüllerini alıyor.

Toplamda, oynadığı 8 film "Oscar" a aday gösterildi: "Elizabeth" (1998), "Yüzüklerin Efendisi" üçlüsü (2001, 2002, 2003), "The Aviator" (2004), "Notes On A Scandal" (2006), "The Curious Case Of Benjamin Button" (2008).

Bu yıl Woody Allen'ın "Blue Jasmine" filminde oynadığı karakter 45 yaşındaki oyuncuya ikinci Oscar'ını kazandırmıştır.
Oscar 2014 ödülünü kazanan en iyi kadın oyuncu Oscar 2014 ödülünü kazanan en iyi kadın oyuncu Reviewed by Editor on Salı, Mart 04, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.