Kanser Haftası (1-7 Nisan)

Vücudumuzdaki hücrelerin normalin dışında bir değişim göstermesi ve kontrolsüzce çoğalması sonucu meydana gelen kanser, günümüzde en sık rastladığımız tedavi edilebilir hastalıklardan biridir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri oranına bakıldığında ikinci sırada kanser yer almaktadır.

Kanserli hücrelerin yayıldığı organda hasarlar ve fonksiyon bozuklukları meydana geldiği için erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Henüz hasarlar normale döndürülebilecek düzeydeyken yapılan erken teşhis büyük önem arz etmektedir. Sağlık Bakanlığı çağın en önemli sağlık sorununa dikkatleri çekmek amacıyla Nisan ayının ilk haftasında, ‘’Kanser Haftası’’ adı altında etkinlikler düzenliyor. Sadece Sağlık Bakanlığı değil bir çok dernek ve kuruluşlar da Kanser Haftası’nda farkındalığı arttırmak için çok çeşitli organizasyonlar düzenlemekte.


Kanser hastalığının en temel tedavi yöntemleri; cerrahi yöntemler, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hormon tedavisi. Teknoloji ilerledikçe hastalığın seyri de değişmekte. Özellikle son yıllarda geliştirilen akıllı moleküller yöntemi ile kanserli hücrelerin tüm moleküler özellikleri belirlenmekte. Bu yöntem ile kişiye özgü tedavi sağlandığı için hastalığın seyri tamamen değişiyor.

Kanserin tedavi yöntemleri gün geçtikçe ilerlese de kansere bağlı ölümler hala en üst sıralarda yer alıyor. Bu nedenle kanserin tedavisinden daha önemli bir nokta "kanserden korunma" ve "erken teşhis" olmalıdır. Tütün, beslenme bozukluğu, obezite ve kontrolsüzce güneş ışınlarına maruz kalmak kansere neden olan faktörlerin %90’ını oluşturmakta. Kanserden korunmak için; sigara içilmemeli, içiliyorsa derhal bırakılmalı, doğal ve dengeli beslenilmeli, fazla kilolardan kurtulmalı, egzersiz ihmal edilmemeli ve güneş ışığından korunulmalıdır.

Kanserden korunmak kadar önemli bir diğer kavram ise erken teşhis kavramıdır. Eğer erken tanı konmuş ise kanser tamamen tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Bir kaç istisna dışında erken teşhis hayat kurtarmaktadır. Tanı yöntemleri gün geçtikçe ilerlemekte ve bu gelişmeler sebebiyle düşük evrelerdeki kanser riski derhal belirlenmektedir.

Mammografi, Smear testi ve PSA testi yılda bir kez yaptırılması gereken hem ekonomik hem de basit olan testlerdir. Ayrıca dışkıda gizli kan testi ve endoskopik inceleme bir diğer adıyla kolonoskopi kolon kanserinin erken teşhis edilmesini sağlamaktadır. Düzenli dermatolojik muayenelerle de cilt kanserinin önüne geçebilir ya da erken teşhis ile bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Özetle kanserden korunmanın kanser tedavisinden daha kolay ve daha ekonomik olduğunu vurguluyoruz. Kanser hakkında bilinen özellikler gün geçtikçe artmakta ve bu mücadelede kazanan taraf biz olmaktayız. Bu nedenle biliyoruz ki; kanser önlenebilir bir hastalıktır ve erken teşhis hayat kurtarır!
Kanser Haftası (1-7 Nisan) Kanser Haftası (1-7 Nisan) Reviewed by Editor on Cuma, Nisan 04, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.