Mahidevran sultan hayatı ve ölümü

Mahidevran sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi olmuştur, Gülbahar sultan olarak da tanınmıştır. Mahidevran Sultan Kanuni Sultan Süleyman tahta çıkmadan önce Manisa valisiyken haremine girmişti.

Mahidevran sultan'ın hayatı

Mahidevran Sultan 1515 yılında Kanuni'nin ilk oğlu Şehzade Mustafa'yı dünyaya getirdi. 1520 yılında eşinin padişah olmasından dolayı çocuklarıyla birlikte İstanbul'a geldi. Bu sırada Hürrem Sultan saray haremine girmişti. Kısa bir sürede Kanuni'nin gözdesi haline gelmişti. 1524 yılında Hürrem Sultan'ın da bir oğlu oldu. Zamanla Mahidevran gözden düştü.

Mahidevran sultan nasıl öldü


Şehzade Mustafa reşit yaşa ulaşınca Osmanlı geleneğine uygun olarak Amasya'ya sancakbeyi olarak gönderildi. Yine geleneğe göre annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Amasya'ya gitti.

Şehzade Mustafa'nın Kanuni Sultan Süleyman'ın en büyük oğlu olması ve sevilen bir şehzade olması nedeniyle babasından sonra tahta çıkması beklentiler arasındaydı. Yeniçeriler Mustafa'yı seviyor ve savunuyorlardı. Ancak Kanuni 1553 yılında Hürrem Sultan'ın ve Rüstem Paşa'nın planları bazında hazırlanmış sahte mektuplara inanarak oğlu Mustafa'yı boğdurtdu.

Mahidevran sultanın Şehzade Mustafa haricinde Şehzade Ahmed ve Raziye Sultan adında iki çocuğu daha olmuştur.

Mahidevran sultan'ın ölümü

Şehzade Mustafa'nın öldürülmesinden sonra Mahidevran Sultan iyice gözden düştü. Hayatının büyük bir bölümünü fakir olarak oğlunun mezarının bulunduğu Bursa'da geçirdi. Annesi Hürrem Sultan'ın ölümünden sonra II Selim Mahidevran Sultan'a maaş bağlattı ve 1555 yılında oğlu Şehzade Mustafa'nın türbesini yaptırdı. Mahidevran Sultan 1580 yılında Bursa'da oğlunun mezarı başında öldü. Oğlunun türbesine defnedildi.

2011-2014 yıllarında yayınlanan Muhteşem yüzyıl dizisinde Mahidevran sultan'ı oyuncu Nur Fettahoğlu canlandırmıştır.
Mahidevran sultan hayatı ve ölümü Mahidevran sultan hayatı ve ölümü Reviewed by Editor on Pazartesi, Şubat 24, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.