Modern çağın hastalığı: sostalji nedir?

İnsanın geçmişini üzüntü ve hüzünle hatırlaması hali olan nostalji artık yerini sostaljiye bırakıyor.

Sostalji nedir?

Latince solacium (teselli), Yunanca algia (acı) kelimelerinden oluşan sostalji doğada yeşilliklerin yok olup yerine betonlaşma, otoparklar, binaların inşa edilmesine insanın duyduğu acı ve üzüntü halidir. Bir başka adı "Heidi sendromu" olmaktadır.

Günümüzün son dönemde duygu hallerinden olan sostalji, insanın sevdiği ve yaşadığı mekanın tehdit altında olduğu veya değiştiği ortamlarda ortaya çıkıyor. Doğanın değerlerinin hiçe sayılıp betonlaşmanın son derece hızla yayıldığı bir ortamda sostalji halleri artmaktadır.

Doğanın insan sağlığına ne derecede etkili olduğunu tespit eden bilimsel çalışmalar vardır. Araştırmalar sırasında penceresi doğa manzarasına, yeşilliğe bakan hastaların diğer hastalara göre daha az ağrı kesici ilaçlar aldığı, daha çabuk iyileştiği ve hastane çalışanları ile daha ılımlı davrandığı belirtildi.


 Doğa ve şişmanlık

Doğayla iç içe olmak şişmanlık açısından koruyucu bir özellik taşıyor. Doğayla iç içe yaşayan çocukların vücut kitle indeksinin daha düşük olduğu bildirildi. Doğayla temasta olan, ona daha yakın yerde yaşayan insanlarda stres hormonu kortizolun daha az seviyede olduğu da belirlendi.

Başka bir araştırmaya göre, doğada, açık havada yapılan sporun ölmüş hücreleri aktifleştirerek bağışıklığı güçlendirdiği ve strese karşı koruduğu saptandı.

Açık havada koşan insanlarla spor salonunda koşan insanların farklı kalori yaktıkları bellidir. Doğada yapılan spor da sağlık açısından daha üstündür.
Modern çağın hastalığı: sostalji nedir? Modern çağın hastalığı: sostalji nedir? Reviewed by Editor on Pazar, Kasım 23, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.