Aile tatil kararı

Aile tatil kararı bireysel tatil kararlarından daha farklı ve daha karışık bir yapıya sahiptir. Bu süreçte aile bireyleri, bireysel ve ortak katılımlı kararlar alabildikleri gibi, doğrudan ya da dolaylı olarak diğer aile üyelerini de etkileyebilmektedir. Dolayısıyla, aile tatil pazarlarında etkili olabilmek için sadece onların yani ailelerin tatil ihtiyaçlarını anlamak yetmez, aynı zamanda tatil kararının nasıl verildiğini ve hangi alt kararlarda hangi aile üyesinin etkili olduğunu da anlamak gerekmektedir.

Tatil karar verme sürecini, iki, üç, dört, beş, altı ve hatta dokuz aşamalı süreç olarak kabul eden farklı çalışmalar bulunmaktadır. Kotler, Bowen ve Makens, satın alma karar sürecini beş aşamadan oluşan bir süreç olarak belirtilmektedir. Bu süreç; ihtiyaçların tanımlanması, bilgi toplama, alternatifleri değerlendirme, seçim veya satın alma ve satın alma sonrası değerlendirmedir. Turizm literatüründe benzer alanda yapılan çalışmalarda ise karar verme süreci; başlangıç, araştırma/değerlendirme ve nihai karar olmak üzere genellikle üç aşamalı olarak kabul edilmiştir.
Tatil satın alma karar süreci, bireyin turist olmaya karar verme sürecidir. Başka bir ifadeyle, bireyin tatile çıkıp çıkmamaya karar vermesidir. Bu turistik satın alma kararları içinde en zor kararlardan biridir. Tatil kararı verildikten sonra nereye, ne zaman, ne kadar süre, nasıl, kimlerle, ne maliyetle gibi bir dizi alt kararların verilmesi gerekir. Tatile çıkıp çıkmama kararı bu alt kararları kapsayabileceği gibi bu alt kararların her biri bağımsız bir karar sürecini de gerektirebilir.Tüketici davranışlarında aile karar verme süreci, 1950’li yıllardan beri önemi artan bir araştırma konusu olmuştur. Bu yıllarda yapılan ilk araştırmalarda, satın alma kararları üzerinde eşlerin göreceli etkileri incelenmiş ve aile kararları çoğunlukla erkek eş baskın, kadın eş baskın ve karı-koca arasında ortak alınan kararlar olmak üzere üç grupta toplanmıştır.

Jenkins, aile tatil karar verme sürecini on adet alt karara bağlamış ve çalışmanın sonucunda tatil kararlarının yarısının erkek baskın; diğer yarısının ise ortak karar olarak alındığını ortaya çıkarmıştır. Myers ve Moncrief tarafından yapılan çalışmada, tatil kararı üç alt karar türü bakımından incelenmiştir. Sonuç olarak, ailede erkeğin bir alt kararda kadından daha etkili olduğu, diğer iki alt kararın ise erkek ve kadın arasında ortak alındığı tespit edilmiştir. Çocukların etkisi tüm tatil karar süreçlerinde çok az olarak bulunmuştur.

Aile tatil kararı Aile tatil kararı Reviewed by Editor on Pazar, Nisan 29, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.