Hafta sonu tatil fırsatları 2

Ağva

İstanbul’un bittiği yer; Ağva... Göksu’suyla, Yeşilçay’ıyla, mis gibi kokan ekmeklerinin tezgâha konduğu fırınlarıyla, Karadeniz’in bereketini tabak tabak sunan balık lokantalarıyla kentin salaş bir köye dönüştüğü nokta...

İstanbul’un bittiği yer... Göksu’suyla, Yeşilçay’ıyla, mis gibi kokan ekmeklerinin tezgâha konduğu fırınlarıyla, Karadeniz’in bereketini tabak tabak sunan balık lokantalarıyla kentin salaş bir köye dönüştüğü nokta... Dere kıyılarındaki butik otellerin doğaya uyan güzelliği, caza bulanan geceler, ateşin başında şarabınızı yudumlarken dilinize dağılan kırmızılık, dinginliğin yeryüzüne taktığı sessiz taç...

Kıyı otellerinde su kenarında yemek yemek büyük keyif... Attığınız ekmeklere balıklar ve ördekler üşüşüyor. Otellerin haftasonu paketleri için rezervasyon yaptırmak iyi olur.

Yol önerisi...
Şile’yi geçtikten sonra Çayırbaşı’nda orman yoluna girin. Orman içindeki restaurantlarda mola verin! Bitmeyen sonbaharın içinde sigara böreği yiyip çay için. Aşıklar yaprakların üzerinde koşabilirler!


Kartalkaya

Bolu, dört mevsimde de insanı çağırıyor kendine. Ormanların karla kaplandığı günlerde beyaz bir şiir yaratıyor. Bu soğuk ama etkileyici şiirin iki dizesi de, Esentepe ve Kartalkaya... Köroğlu Dağları’nın 2.000 metresinde, çam ağaçlarının arasındaki Kartalkaya’da pist sayısı 28. Toplam pist uzunluğu 30 km’yi buluyor.


Bunların en uzunu 1400 m. 2 telesiyej, 9 da teleski merkezi bulunan Kartalkaya, İstanbul’a 298, Ankara’ya 218 km uzaklıkta. Kasımla nisan arasında hizmet veren dağ oteli tarzındaki konaklama yerlerinde yüzme havuzundan jakuziye birçok keyif noktası ve jimnastikten bowling’e kadar aktivite seçenekleri var.

Kar, beyaz ipini koparıp yeryüzüne indiğinde, Kartalkaya’da 3 m’ye ulaşıyor. Özellikle haftasonları kayak hocalarının komutlarına uymaya çalışan acemilerden, canbazlığa varan hareketleri ustaca yapanlara kadar yüzlerce insan karın üzerinde neşeli saatler geçiriyorlar. Snowboardcular kendileri için yapılmış özel pistlerde sert rüzgâra aldırmaksızın kayıyorlar. Bolu’da kayakçıların gözdesi olan diğer bir nokta da, Esentepe.

Bu adı 1934’te buraya geldiğinde, yalnızca halk tarafından değil, esen yellerle de karşılanan Atatürk’ün koyduğu biliniyor. Gerede’nin kuzeyinde 1300 metrelik Esentepe, mütevazı ama orman içinde yer aldığı için kaymanın coşkuya dönüştüğü bir piste sahip. 4 km ötedeki Arkut Dağı’nda kışın kayak yapanların yerini, yazın çim kayağı yapanlar alıyor. Kışın beyaz bakışlarla karşınıza dikildiği bir gün, Esentepe’de kahvenizi yudumlayıp pencereden baktığınızda, Gerede’nin aşağıda kocaman bir kartopuna dönüştüğünü görürsünüz.

Kışın Bolu’ya aracıyla gidecek her yolcunun yanında zincir ve takoz bulundurması gerektiğini de eklemeli.
Hafta sonu tatil fırsatları 2 Hafta sonu tatil fırsatları 2 Reviewed by Editor on Perşembe, Temmuz 12, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.