Dalyan

Muğla ili sınırları içerisinde küçük bir tatil beldesi olan Dalyan 1984 yılından itibaren Özel Çevre Koruma bölgesi ilan edilmiştir. Dalyan, caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olmasından dolayı koruma altında olan ve hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyen yaklaşık 5500 metrelik kumsala sahiptir. Denize kadar uzanan su kanalı, kaya mezarları, kaplıcaları, çamur banyosu, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan sığla ağacı, eğlence ve konaklama olanakları,
kara, deniz ve havadan ulaşım kolaylığı gibi bir takım çekicilikleri bulunmaktadır.

Bu çekicilikler nedeniyle tatilini bu bölgede geçirmek ve hatta yerleşmek amacıyla Türkiye’nin değişik bölgelerinden olduğu kadar Avrupa’nın birçok ülkesinden de çok sayıda turist gelmektedir.
Dalyan’ın çekici özelliklerinin turistlerin destinasyon seçiminde ne derece etkili olduğuna ilişkin yeterli düzeyde çalışma bulunmamaktadır. Bu araştırma, hem Dalyan’ın tercih edilme nedenlerinin ortaya konulması hem de yerel yönetim, turizm işletmeleri ve bölge halkı açısından bölgesel tanıtım, pazarlama ve satış faaliyetleri ile ilgili çalışmalarında yöreye özgü çekici faktörlerin kullanılması açısından önem taşımaktadır.

Birinci faktör olan “Tarihi ve Doğal Çekicilikler” Dalyan’a özgü değerleri ifade eden değişkenlerden oluşmaktadır. Bunlar, “Doğal Güzellikler”, “Deniz ve Plaj”, “Dalyan Kanalı”, “Caunos Antik Kenti”, “Köyceğiz Gölü”, “Caretta Caretta Kaplumbağaları”, “Ġklim Koşulları”, “Kaplıca ve Termal Sular” ve “Çamur Banyosu” olarak belirlenmiştir. Bunların dışında, ankette yer alan yine Dalyan bölgesine özgü çekiciliklerden “günnük ağacı” ile “kuş gözlemi” değişkenleri katılımcılar tarafından önemli bir çekim unsuru olarak değerlendirilmediği için
kapsam dışında tutulmuştur.

“Rekreasyonel Çekicilikler” olarak belirlenen ikinci faktörü oluşturan değişkenlerden “Doğa sporları” planör, rafting, dalış, kano, paraşüt, bisiklet turu, safari vb. aktiviteleri ifade etmekte olup en yüksek faktör yüküne sahiptir. Doğa sporları bakımından gerek Dalyan gerekse yakın bölgelerde çok sayıda aktive gerçekleştirilmekte olup buna yönelik faaliyet gösteren işletmelerin sayısında da önemli bir artış söz konusudur. Diğer yandan “kanal tekne turu”nun önemli bir çekicilik göstermesi kadar özellikle Fethiye, Göcek ve Marmaris rotasında yapılan “mehtap turu” da çekici olan bir diğer değişkendir. Dalyan’ın eğlence aktiviteleri ile gece yaşamına ilişkin olanaklarının da olması katılımcılar tarafından önemsenmektedir.

Üçüncü faktör olarak “Konaklama ve Ulaşım Olanakları” belirlenmiştir. Dalyan, konaklama, ulaştırma ve yiyecek içecek tesislerinin çeşitliliği ve hizmet kalitesi düzeyinin belirli bir standarda ulaşmış olması nedeniyle çeşitli yazılı ve görsel basında tanıtım ve reklam amaçlı olarak sıklıkla yer almaktadır. Bununla birlikte tekrar gelen turistlerin yüksek oranda olması önemli bir çekim unsuru olarak görülmektedir.

Dördüncü faktör “Sosyo-Kültürel Değerler” olarak belirlenmiştir. Anlamlı olarak gerçekleşmiş olması, sosyo-kültürel değerlerin de destinasyonların çekiciliğinde önemli olduğunun bir göstergesidir.

Özellikle tekrar gelen turistlerin Dalyan’a özgü değerleri öncelikli seçim nedeni olarak görmeleri, belirli bir sadakat yaratılmış olduğunu göstermektedir. Dalyan’a birden fazla geliş sıklığına sahip olanların belirli bir süre sonra konut satın alarak yerleşmeleri çekici faktörler açısından Dalyan’ı önemli bir destinasyon haline getirmiştir.
Dalyan Dalyan Reviewed by Editor on Pazar, Nisan 29, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.