Tatil planini etkileyen faktörler

İnsanların tatil planı yaparken destinasyon seçiminden önce tatile gidip gitmeme ile ilgili karar vermesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle karar sürecinde çekici faktörlerden önce itici faktörler gelmektedir. Ancak bu çalışma tamamen çekici faktörler üzerine yapılandırıldığı için itici faktörler araştırma kapsamına alınmamıştır.

Çekici faktörler daha çok destinasyona ilişkin özellikleri ifade etmektedir. Tarihi ve doğal güzellikler, flora ve fauna yapısı, sosyo-kültürel yapı, kentsel mimari doku, konaklama ve ulaştırma olanakları, dini ya da etnik yapı, yerel halkın yaşam tarzı ve folklorik değerler vb. unsurlar turistlerin tatil satınalma karar sürecinde ve yer seçiminde etkili olabilmektedir.
Tüketicilerin tatil satın alma motivasyonu genellikle kişileri seyahat etmeye ve turizm faaliyetlerine katılmaya önceden hazırlayan sosyo-psikolojik güçler olarak ifade edilmektedir. Birçok farklı neden ve motivasyon kişileri seyahat etmeye zorlamaktadır. Bu güçler kişilerin hissettiği gerilim halini azaltacak şekilde algılanmaktadır. Bu gerilim durumu daha sonra tutum veya hareketleri cesaretlendirerek gerekli yönü vermektedir.

Seyahat kararı verildikten sonra kişileri belirli bir destinasyona çeken çekici faktörler destinasyon seçeneklerinin özellikleri ile ilgilidir. Çekici faktörlerle ilgili kaynaklar arasında doğal çekicilikler, kültürel ve tarihi kaynaklar, rekreasyonel faktörler, özel olaylar ve festivaller, diğer eğlence fırsatları ve konaklama olanakları sayılabilmektedir.
Tatil planini etkileyen faktörler Tatil planini etkileyen faktörler Reviewed by Editor on Pazar, Nisan 29, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.