Hindistan Mutfağı

Bin yıldan uzun bir süre hanedanlıkların başlayıp bittiği ülkede İskitler, Partlılar, Türkler, Afganlar, Moğollar ve son olarak İngilizler tarih içinde içgalci olarak bulunmuşlar ve kendi kültürlerinden izler bırakmışlardır. Bu yüzden Hindistan'da tek bir ulusal yemek bulmak zordur. Genellikle aynı malzeme ile yörelere bağlı olarak değişik pişirme biçimleri ve baharatlar ile farklı tatlar elde edilir. Hindistan dendiğinde akla gelen pilav ve curry zengin ülke mutfağının sadece iki ögesidir. Hint yemeklerinin her zaman acı olduğu doğru bir bilgi değildir. Acısız yapılan yemeklerde de Hint mutfağına özgü tatları bulmak mümkündür. Acısız pişirilen yemekler Hintliler'in de tercih ettiği bir tattır.

Hindistan curry'si içinde en az üç, en çok oniki kadar değişik baharatın bulunduğu, soğan, domates, yoğurt veya hindistan cevizi sütünden yapılmış koyun, balık ya da tavuk eti ile yapılmış bir tür sostur.

Hindistan mutfağı genel olarak Oudh ve Haydarabad'daki Moğol saraylarında ortaya çıkmıştır. Ağır ateşte pişmiş yemekler ve soslarla birlikte yenen değişik katkılı pilavlar bu mutfağın temel özellikleridir.

Hindistan genelinde koyun, tavuk ve balık en çok tüketilen hayvani gıdalardır. Koyun eti Keşmir'de 24 ayrı yemekten oluşan "wazwan" yemeklerinin temel malzemesidir. Kıyı eyaletlerinde ise yemeklerin temel malzemesi balıktır. Gao ve Kerala bölgesinde hindistan cevizi sütü ve yengeç, istakoz, karides ve diğer kabuklu deniz ürünleri ile yapılan yemeklere, bölgenin özel şarap ve vermutu eşlik eder. Kerala bölgesinde, diğer güney eyaletlerinde de olduğu gibi börekler ve kırık pirinçten yapılmış ve buharda pişirilmiş pilav en tanınmış yemekler arasındadır.

Gujarat ve Tamil Nadu bölgelerinde vejeteryan gelenek hakimdir. Sebze ve mercimek, yüzlerce değişik tarzda pişirilerek değişik tatlar elde edilir. Thali yemekleri ülke genelinde yaygın bir gelenektir. Küçük kaplara konmuş olan soslu ya da sossuz en az 12 farklı et, tavuk, sebze ve bakliyat, geniş bir tepsi içinde servis yapılır. Hindistan'da bir yemek geleneği de Tandoori'dir. Bildiğimiz tandır ocağında tavuk, kuzu ve beyaz ekmek çeşitleri pişirilir. Bu ocaklarda yemekler yüksek ısıda çok kısa sürede hazırlanır. Geleneksel Tandoori yemekleri genellikle yoğurt ile birlikte servis edilir.

Hindistan'ın en popüler yemeklerinden biri de, gece boyunca kömür ateşinde pişirilen yeşil hardaldan yapılan "sarson kasaag"dır. Sadece kış aylarında yenen yemek, kalın mayasız mısır ekmeği ile yenir ve her kesimden Hintli tarafından aynı derecede tercih edilir. Lüks lokantalardan sokak tezgahlarına kadar hemen her yerde bulunur. Sokaklarda satılan acı soslu gevrek mezelere Bombay'da "bhelpuri", Delhi'de ise "chatt" adı verilir.

Ağır Hint yemeklerinden sonra yenen ve batılı damaklara fazla tatlı gelen şekerlemeler, sindirimi kolaylaştırmaları bakımından tercih edilmelidir. Hindistan'a özgü alkolsüz içkilerin başında, şekerli ya da tuzlu su ile karıştırılarak soda ile birlikte içilen nimbu-pani gelir. Yemeklerle birlikte genellikle ayran içilir. Ayrıca serinlemek için mango, guava ve elma suları kutulanmış olarak satılır. Hindistan'da üretilen viski, cin ve rom gibi içkiler batılı markalarla yarışacak kalitededir. En iyi şaraplar beyaz ve roze olanlardır. Oteller dışında alkollü içki veren restoran sayısı azdır. Hindistan'da sadece içki içilebilen bar ya da pub bulmak zordur. Sadece Goa'da palmiye ya da başka bir tropikal meyvadan yapılan mayalı feni içilen küçük dükkanlar vardır.

Hemen her büyük restoranda Hint, Çin veya Avrupa mutfaklarından birisine ait yemek seçmek imkanı vardır. Özellikle büyük kentlerde pizza ya da hamburger gibi yiyecekleri satan küçük sokak büfeleri vardır.

Hindistan Mutfağı Hindistan Mutfağı Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.