İmplant

implant
İmplant Nedir? İmplant eksik olan dişlerin tamamlanması amacı ile çene kemiğine yerleştirilen bir çeşit vidaya verilen isimdir. İmplantın yapıldığı materyal titanyumdur. Doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir titanyumun. Artı alerjik tepkilere yol açma yüzdesi oldukça düşüktür. İmplant bir kere yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline dönüşüp azami dayanıklılık gösterir.

Tek diş eksikliklerinde implantlar komşu dişlerin kesilmesine gerek duyulmadan boşlukların doldurulmasına imkan sağlarlar, tam dişsizliklerde de bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı rahat protezler yapılması mümkün olur.

İmplant için yaş sınırı var mıdır?

İmplant uygulamasında herhangi bir yaş sınırı mevcut değildir. Gençlerde (kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18) kemik gelişiminin tamamlanmış olması şarttır. Yetişkinlerde ise yaş sınırı bulunmamaktadır. İmplant uygulanacak hastaların birtakım koşullara uygun olması gerekmektedir; diş eksikliği olan bölgedeki kemiğin yapısı ve miktarı, hastanın ağız bakımının iyi olması, dişeti problemleri ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir sistemik hastalığının bulunmamasıdır.

İmplantın aşamaları nelerdir? 

İyi bir implant için doğru planlama ve teşhis oldukça önemlidir. Doktor implant için hastasını klinik ve radyografik muayeneden geçirdikten sonra belirli uzunluk ve çaptaki implantların yerleştirilebilmesi için çene yapılarının uygun genişlik ve derinliğe sahip olup olmadığını inceler. Çene kemiğini uygun hale getirmek için bazen ileri cerrahi teknikleri gerekebilir. İşlemler tamamlandıktan sonra implantın kemiğe yerleştirilmesi için lüzumlu olan cerrahi girişim yapılır.

Tüm implant uygulamaları başarılı mıdır? 

İmplantların başarılı olabilmesi için bazı koşulların yerine gelmesi gerekir; genel sağlık durumunun iyi olması, ağız hijyeninin yüksek seviyede olması, dokuda yeterli iyileşme potansiyelinin bulunması, ve bunların dışında implantın yerleşimi için doğru  planlama ve teşhis yapılması gerekir. Ayrıca, hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması da çok ehemmiyetli bir konudur. Aşırı miktarda alkol alımı ve sigara kullanılması implant başarısını olumsuz etkiyen faktörlerdendir.

İmplant uygulaması sonrası ağız bakımı nasıl yapılır? 

İmplant ameliyatı sonrası implant ile kemigin kaynaşmasi için sekiz hafta beklenir. İyileşme sürecinden sonra diş hekimi implanta protez parçasını bağlar, bu şekilde kemik içerisine yerleştirilen sabit bir yapıya bağlı ve gerçek dişi aynen taklit eden bir yapı elde edilmiş olur. Bu yapının üzerine sabit ve hareketli protez için gereken uygulamalar yapılıp protez aşaması böylece tamamlanır.
İmplant İmplant Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.