Karabina kullanım teknikleri

Kapıların Açılmasını Önlemek:

Karabina kapıları bir çok nedenle açılabilirler. Ancak en sık görülen neden, karabinanın kapısının kaya yönünde yerleştirilmesi ve şok yendiği zaman kapının kayaya çarpıp açılmasıdır. Buna özel olarak dikkat edilmeli ve karabina yerleştirilirken kapının kayanın aksi yönüne bakması sağlanmalıdır. Kapının açılmasına neden olan etkilerden bir diğeri de, şok sırasındaki titreşimlerdir. Buna karşı, mümkün olduğunca düz bir ip hattı yaratmak gerekir.

Karabinaların kapıları gövdeye bir pim aracılığı ile bağlıdır. Kapıların sabit taraflarındaki bir plaka yay görevi görerek, kapıların kapalı kalmalarını sağlar. Kapılar, açılabilmeleri için çok fazla kuvvet harcanmayacak kadar yumuşak, ancak kazayla açılamayacak kadar da sert olmalıdır. Bu, karabina seçiminde önem verilmesi gereken bir konudur. Çünkü testler göstermiştir ki, bir düşüş sırasında karabinanın içinden hızla geçen düz veya burulmuş bir ipin kapıyı açma ihtimali mevcuttur.

Karabinalar, uzun kenarlarından gelen çekmeye karşı çok dayanıklı olarak yapılmışlardır (özellikle D formlu olanlar, yükü gövdeye daha yakın taraflarından taşıdıkları için çok dayanıklıdırlar). Ancak, yük eğer diğer yönlerden gelirse çeker kuvvetleri çok azalacaktır (ayrıca üç yönlü çeker kuvvet de karabinanın gücünü azaltan bir unsurdur). Karabinalar, özellikle asimetrik D formlu olanlar, bu tür çekme kuvvetlerinde ve özellikle twin rope tekniği ile yapılan çıkışlardaki düşüşlerde, yükün dış çekmelere neden olması sebebiyle risk yaratırlar. Bu risk özellikle hafif olan karabinalarda daha fazladır.

İki Kilitsiz Karabinayı Kilitli Karabina Gibi Kullanma:

Eğer yanınızda kilitli karabinanız yoksa ve güvenlik amacıyla kilitli kullanmak istiyorsanız, iki kilitsiz karabinayı, bir kilitli karabina gib kullanabilirsiniz. Bunun için iki kilitsiz karabinayı üst üste koyun. Ancak bunlardan birinin kapısı yukarı doğru açılıyorsa, diğeri aşağı doğru açılmalıdır. Bu şekilde kilitli karabinalar kadar emniyetli bir karabina sistemi elde etmiş olursunuz.

Karabina kullanım teknikleri Karabina kullanım teknikleri Reviewed by Editor on Perşembe, Mayıs 17, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.