Karabina teknik özellikleri

Malzeme:

Karabinalar (krabs, biners, snap links) çelikten veya aluminyum alaşımdan imal edilirler. Çelik karabinalar, ağırlıkları nedeniyle günümüzde az kullanılmaktadır. Aluminyum alaşım karabinalar ise çeker kiloları itibariyle çeliklere yakın güçte, ancak çok daha hafiftirler. Bu nedenle dağcılık alanında en çok kullanılan karabinalardır. Ancak daha yumuşak olan yapıları nedeniyle, normal kaya aşındırmaları haricinde, çok nemli ortamda kullanılmaları, çamurlu ipin sürtünmesiyle aşınmaları, tuzlu suyla da küflenmeleri söz konusudur.

Çeker Kuvveti:

Karabina çeker kuvvetleri, uzun kenarı boyunca en yüksek gücündedir. Bu kuvvetin elde edilebilmesi için, kapının kapalı olması şarttır. Eğer kapı açıksa, çeker kuvvet çok düşecek ve 600-700 kg'lık bir kuvvet karabinanın kırılması için yeterli olacaktır. Temelde kuvvetin bindiği yer olan uzun kenarın et kalınlığı, kapının olduğu kenara oranla daha fazla olabilir. Ana gövdede et formu "oval", "T formlu", "üçgen" veya "yuvarlak" olabilir. Karabinanın ipe temas eden kenarı yuvarlak formlu ve en az 4.5 mm çapında olmalıdır.

Yapısı gereği karabinaların en zayıf bölgeleri kapılarıdır ve bu nedenle dizaynları çok önemlidir. Kapıların dizaynında, özellikle yük altında güvenli olarak kapanmaları ve çeker kiloları önem kazanır. Kapının güvenli olarak kapanması çok önemlidir. Çünkü şok altına girdiğinde - çok kısa bir an için bile olsa - kapı açılırsa karabinanın çekeri çok düşecektir. Dağcılıkta kullanılan karabinaların, kapıları açıkken çeker kuvvetleri oldukça düşüktür (örneğin 9 mm çapındaki bir karabinada 600 - 650 kg). Bu nedenle kapının beklenmedik bir anda açılmasına engel olmak için, bazı basit ama önemli kurallara uyulmalıdır.

UIAA, karabinalar için bazı standartlar koymuştur. Buna göre karabinaların kapıları en az 15 mm açılabilmelidir (iki adet 12 mm'lik ipi zorlanmadan sokabilecek aralık). Uzun kenarlarından en az 22 kN çeker kuvveti olmalı ve 14 kN'luk bir çekme kuvveti karabinada herhangi bir deformasyona neden olmamalıdır. Bununla bağlantılı olarak, şok sonrasında da deformasyon testinden geçmeleri gerekir. Kısa kenarlarından gelen çekme kuvvetlerinde ise en az 6 kN'a kadar açılmamalı veya kırılmamalıdır. Karabinanın üzerinde, tüm dayanıklılık limitleri belirtilmiş olmalıdır.

İstenilen Özellikler:

Tüm karabinalar pürüzsüz, çapaksız ve ipe zarar vermemesi için yumuşak hatlı olmalıdır. Karabinanın kapısı, yumuşak olarak açılıp kapanmalı, sıkışmamalı ve ağıza kolay oturmalıdır. Ayrıca kapı kapandığı zaman, bir güvenlik sistemi ile ağzının kapalı kalması sağlanmalıdır. Karabinaların kapıları, içinden ipin rahatça geçebileceği kadar geniş olmalıdır.
Karabina teknik özellikleri Karabina teknik özellikleri Reviewed by Editor on Perşembe, Mayıs 17, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.