Karabina Türleri

Temelde karabinalar farklılık göstermekle beraber, ana formları birdir. Üç değişik türde karabina vardır: Normal, hafif ve kilitli. Bu üç form sabit değildir ve kendi aralarında da farklılık gösterir. Karabinaların farklı türlerinin her birinin farklı kullanım alanları mevcuttur. Boyları, genellikle yapıldıkları materyale bağlı olarak et kalınlıkları (çap) ile ifade edilir (9 mm, 10 mm, 11 mm, 12 mm gibi).

Karabina Şekilleri:

Her ne kadar bir karabinanın çekme gücü, yapıldığı malzemeye bağlıysa da, formunun önemi büyüktür. Belli başlı 5 form vardır:
  • "D" formlu karabinalar,
  • "Asimetrik D" formlu karabinalar,
  • "Oval" formlu karabinalar,
  • "Armudi" formlu karabinalar
  • "Eğik Kapı" formlu karabinalar.

    Oval Karabinalar: Oval bir yapı karabinaların orjinal formudur. Hiçbir keskin kenarı olmaması ve ele kolay gelmesi, bu tip karabinaların en önemli özelliğidir. Ancak ne yazık ki güç bakımından yeterli dayanıklılığa sahip değildir. Yapay tırmanış için çok uygun karabinalardır.

    D Formlu Karabinalar: Bu karabinaların en büyük avantajı, ana gövdeye gelen kuvveti, kapıya gelen kuvvete göre daha fazla dağıtmasıdır. Bu yüzden de oldukça güçlüdür. Dezavantajı ise uzun kenarının manevralarda zorlanması, içinde ipin rahat çalışamaması ve düğümlemenin zorluğudur.

    Asimetrik D Formlu Karabinalar: Bu karabinaların standart "D" formlu karabinalardan en büyük farklılığı, bir kenarlarının daha büyük bir boşluğa sahip olmasıdır.

    Armudi Formlu Karabinalar: Bunlar isminden de anlaşılacağı gibi armudi şekilli karabinalardır. Bunların kilitli olanları "HMS", kilitsiz olanları ise "armudi" olarak adlandırılır.

    Eğik Kapılı Karabinalar: Bu karabinalarda kapılar eğik ve açılı olarak imal edilmiştir. Bu, kapının kolay açılmasını ve ipin kolay girip çıkmasını sağlar.

Kilitli Karabinalar: Kilitli karabinalar, her türlü formda imal edilebilirler. En çok kullanılanlar ise "D" formlu, "Asimetrik D" formlu ve "Armudi" karabinalardır. Bu karabinalar emniyet şartlarında ve inişte ipin çıkmasını engelledikleri için tercih edilirler. Kilitler ya vida şeklinde, ya da otomatik olarak yapılmaktadır. Vidalı kilitler çok sıkı kapatılmamalıdır, çünkü yük altında vida dillerinin hafif bir deformasyonu ile sıkışmaları söz konusu olabilir. Bu nedenle vida kilitleri ancak gevşek bir parmak kuvveti ile kapatılmalıdır. Armudi formlu kilitli karabinalar (HMS) ise, özellikle emniyet alma ortamında düğümün rahat çalışabilmesine izin verdikleri için tercih edilirler.
Karabina Türleri Karabina Türleri Reviewed by Editor on Perşembe, Mayıs 17, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.