Kaş Bilgileri ve Gezilecek Yerleri

Kaş
Yüzölçümü 2.231 km2 olan Kaş, kuzeydoğuda Elmalı, doğuda Finike, batı ve kuzeyde Muğla ve güneyde Akdeniz ile çevrilidir. Yaklaşık dokuz ay yaz ikliminin etkisinde olan Kaş'ın en soğuk ve en yağışlı ayları Ocak ve Şubattır.

Antik zamanlardaki ismi Antiphellos olan Kaş, Likya bölgesinin küçük ama önemli bir limanıydı. Kıyılarından çıkarılan kaliteli süngerlerin ve sedir ağaçlarının ihraç edildiği bu ticaret limanının özellikle Hellenistik devirde geliştiği, Roma döneminde ise bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğu biliniyor. Antik kentin bir bölümü bugünkü yerleşmenin altında, bir bölümü ise yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Antik çağda limanı koruyan mendireğin 70'li yıllara kadar rahatça görülebilen taşları, üzerine bu tarihlerde yeni bir mendirek inşa edildiğinden artık görülmemektedir.

30'lu yıllarda adı Andifli olan Kaş, yaz aylarında aşırı boyutlara varan bir turist akınına uğramaktadır. Bu denli popüler olmasının nedenlerinden biri çok çeşitli konaklama ve eğlence imkanları sunması, bir diğeri ise kıvrımlı kıyıları ve enfes deniziyle bir doğa şahaseri olan Kekova'nın çok yakınında bulunmasıdır. Kaş'tan Kekova'ya hemen her dakika bir tekne bulmak mümkündür.


Kaş Gezilecek Yerler


KAŞ
Kaş antik tiyatro

Antik Tiyatro: Hellenestik devirde inşa edilen küçük tiyatronun 26 oturma sırası oldukça iyi durumda olmasına rağmen, sahne binası bugün ayakta değildir. Taş işçiliğinin güzelliği dikkat çekicidir.

Dor Anıtı: Tiyatronun kuzeydoğusunda, yekpare kayaya oyulmuş kare şeklindeki anıt, bir evi andıran cephesi ve mezar odası içindeki dans eden 24 kadın figürünün yer aldığı frizi ile ilgi çeker.

Taş Mezar: Antik dönemdeki ahşap evlerin taşa geçirilmiş birer kopyası olan Lykia lahitlerinin tipik bir örneği ve antik kentin nekropolünden günümüze kalmış birkaç anıt mezardan biridir. Nekropol, deniz kıyısından arkadaki tepelere kadar uzanır.

KAŞ ÇEVRESİ

Tersane Koyu: "Dünyanın en eski batığı" olduğu belirtilen sualtı kazısının yapıldığı Uluburun'un açığından geçerek, Kekova Adası'nın batı ucundaki Tersane Koyu'na varılır. Bizans devrine ait bir manastırın kalıntılarını görebileceğiniz bu koyda piknik yapabilir, deniz ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Kekova: Yakın bir gelecekte "Deniz Milli Parkı" ilan edilecek olan Kekova, batık kent olarak da anılır. 2000 yıl kadar önce, muhtemelen bir deprem veya bir çökme sonucunda Akdeniz Bölgesinin bu kıyıları 2 m kadar sulara gömülmüştür. Batık kalıntıları gözlemlemenin en iyi yolu, şnorkelle yapacağınız bir gezinti olacaktır.

Kaleköy: Antik adı Simena olan Kaleköy, yarısına kadar sulara gömülmüş olan lahitleri ve dantel gibi işlenmiş kıyıları ile ünlüdür. Tekneden indiğiniz an karşılaştığınız ilk şey, restoranlarına ya da pansiyonlarına davet edenlerin ısrarlı seslenişleri ve yaşmak satan kadınlardır. Yerleşimin tepesinde tipik bir ortaçağ kalesi yer alır. Ancak içinde minik bir anfiteatr vardır.

Üçağız Köyü: Çevresi zeytinliklerle ve çok sayıdaki lahitlerle sarılı olan bu küçük köyde dikkati çeken noktalardan biri kıyı ve mezarlar arasında su altında kalmış bir yol kalıntısı ile, yine su altında kalmış bir rıhtımdır.

Mavi Mağara: Kaş'a 18 km uzaklıktadır. Mağaraya yaz aylarında motor gezileri düzenlenir.

Kılınçlı: Kaş'a uzaklığı 22 km'dir. Üçağız yolu üzerinde bulunur. Çevresindeki Apollonia ve Aperlai (Sıçak İskelesi) antik kentlerinin kalıntıları görmeye değerdir. Appollonia'nın yaklaşık 1 km yakınına kadar araba ile ulaşmak mümkündür. Aperlai ise yoldan 3 km kadar uzaktadır. Buraya Kaş'tan tekne turları yapılır.

Yavıköy: Demre (Kale) yolu üzerinde yer alır. Kaş'a uzaklığı 23 km'dir.

Patara: Kaş-Fethiye karayou üzerinde bulunan Patara'nın Kaş'a uzaklığı 41 km'dir. Patara'da caretta carrettaların yumurtalarını bıraktığı kumsalın uzunluğu 17 km'dir. "Noel Baba" olarak bilinen Aziz Nicholas'ın burada yaşamış olması, çevrenin turistik önemini artırmaktadır.

Plaj Turları: Balıkçı motorlarıyla yaz mevsimi boyunca Kaş'ın çevresindeki plaj ve koylara günlük motor turları düzenlenmektedir. Büyükçakıl, Limanağzı, Çukurbağ Yarımadası, Kapıtaş ve Akçagerme, tur listesinde yer alan yerlerden birkaçıdır.
Kaş Bilgileri ve Gezilecek Yerleri Kaş Bilgileri ve Gezilecek Yerleri Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.