Nepal Gezilecek Yerler

Nepal'e gideceklerin ilk hedefi Katmandu Vadisi olmalıdır. Dağlarla korunan bu küçük vadi, Nepal'in tarihi merkezidir. Krallıkların ortaya çıkışı ya da yok oluşları, tapınakların inşası ve Nepal sanat ve kültürünün gelişmesi tarih boyunca bu vadide olmuştur. Nepal'in üç önemli kenti Patan, Bhakpatur ve Katmandu bu vadide yer alır.

KATMANDU

Durbar Meydanı: Eski Saray'ın bulunduğu meydanda sayısız tapınak vardır. Kasthamandap, Ashok Binayak, Shiva Tapınağı, Maru Tole, Maju Deval, Shiva Parvati Tapınağı, Kumari Bahal Krishna Tapınağı ve İndrapur Tapınağı, bunların en ünlüleridir.

Hanuman Dhoka (Eski Kraliyet Sarayı): Hanuma'nın 17. yüzyıla tarihlenen büstü saraya girişi gösterir. Sarayın içinde Nasal Chowk (pazar yeri), Panch Mukhi Hanuman Tapınağı, Basantapur Kulesi, Mul Chowk, Degutaleju Tapınağı ve Mohan Chowk ve Tribhuvan Müzeleri bulunur.

Freak Street: Katmandu'nun 1960-1970 hippi hareketinden sonra ünlenmiş, en önemli caddesidir. Ucuz otelleri, renkli restoranları ve haşhaş dükkanlarını burada bulmak mümkündür.

Diğer: Üç Tanrıça Tapınağı, Mahakala Tapınağı ve Bhimsen Kulesi Katmandu'da görülebilecek diğer yerlerdir.

PATAN
Vadideki ikinci büyük kent olan Patan, Katmandu'dan sadece Bagmati Nehri ile ayrılır. Kentin dört köşesinde Budist imparator Ashoka'nın M.Ö. 250 dolaylarında yaptırdığı dört stupa bulunur. Bu tapınakların ortasında Durbar Meydanı yer alır. Bhimsen Tapınağı, Manga Hiti, Vishwanath Tapınağı, Krishna Mandir, Jagannarayan Tapınağı,Yoganarendra Malla'nın heykeli, Vishnu Tapınağı, Hari Shankar Tapınağı, Krishna Tapınağı, Kumbeshwar, Uma Maneshwar, Bishwakarma Rato Machhendranath, Minanath ve Mahabouddha Tapınakları, Durbar Meydanı'nda görülebilecek belli başlı turistik ilgi noktalarıdır.

Altın Tapınak: Durbar Meydanı'ndan birkaç dakika kuzeye yürüyerek ulaşılan Altın tapınak, bir Budist manastırıdır ve 13. yüzyıla tarihlenir. Son derece sade olarak düzenlenmiş giriş kapısı, tapınağın içindeki etkileyici yapı hakkında herhangi bir ipucu vermez.

Rudra Varna Mahaviara: Patan'da bulunan bir başka önemli Budist manastır da Rudra Varna Mahaviara'dır. Bugünkü yapı 19. yüzyıla tarihlenmekle birlikte, bazı bölümlerin daha eski dönemlere tarihlendiği bilinir.

Hayvanat Bahçesi: Nepal'deki tek hayvanat bahçesi Patan'da bulunur. Nepal'deki vahşi yaşamı yansıtması açısından önemlidir. Girişteki el falına bakan falcılar, sizin ikinci hayatınızı hangi hayvanın bedeninde yaşayacağınızı söylerler.

Jawlakhel: Bir zamanlar Tibetli mültecilerin konakladığı bir kamp olan Jawlakhel, bugün Tibet halılarının üretildiği bir atölye durumundadır. Tibet halılarını kamp dışında daha ucuza almanız mümkündür, ancak burada halıların yapılışını izleyebilirsiniz.

BHAKTAPUR
Nepal'in üçüncü büyük kenti olan Bhaktapur'un en eski bölgesi, Tachupal Tole olarak da adlandırılan Dattatraya Meydanı'dır. 14-16. yüzyıllar arasında Katmandu'nun başkenti olan kentin mimari yapılarının çoğu 17. yüzyıl boyunca Kral Bhupatindra Malla döneminde yapılmıştır.

Durbar Meydanı: Bhaktapur'daki Durbar Meydanı, Katmandu'dakinden daha geniş ve etkileyicidir. Tapınaklar ise Patan'dakilerden daha tenhadır. Kentin bu bölümündeki yapıların büyük bölümü 1934 depreminde yıkılmıştır. Meydanın girişinde çift damlı Shiva-Parvati Tapınağı bulunur. Tapınağın çatı altlarında ağaçtan oyulmuş erotik sahneler bulunur. Bu sahnelerden birindeki fillerin pozisyonu Kama Sutra olarak bilinir. Bu tapınağı geçtikten sonra, taştan yapılmış iki aslan heykeli ile giriş kapısına ulaşılır. Kuzey duvarında korkunç Bhairab ve Ugrachandi'nin heykelleri bulunur. Ugrachandi çeşitli silahlar ve semboller tutan 18 kollu, Bhairab ise 12 kollu olarak tasvir edilmiş, boyunlarına da insan kafalarından oluşan birer kolye eklenmiştir. Durbar Meydanı'nda ayrıca Rameshwar Tapınağı, Bhadri Tapınağı, Khrishna Tapınağı ve Shiva Tapınağı bulunur.

Sun Dhoka: Vadideki en önemli sanat eseri olarak kabul edilen Sun Dhoka, 55 Pencereli Saray'ın girişinde yer alır. Kapının tepesinde tanrı Vishnu'nun aracı olan bir Garuda bulunur. Bunun üzerinde 4 başlı ve 16 kollu tanrıça Taleju Bhawani yer alır.

Çömlekçiler Meydanı: Durbar Meydanı'ndan kısa bir yürüyüşle Çömlekçiler Meydanı'na ulaşılır. Meydanda gölgelikli açık varendaların altında çömlekçiler çalışır ve ürünlerini satarlar.

Katmandu Vadisi'nde bulunan bu üç kent, Nepal'in ortaçağdan kalan kentsel yapısını gösterir ve kentler arasında yürümek (yaklaşık 30 km), bisikletle dolaşmak ya da taksi ve otobüs gibi ulaşım araçlarından yararlanmak mümkündür. Bir Nepal gezisi içinde Katmandu Vadisi'ne en az bir hafta ayırmak gerekir.

DOĞA TURİZMİ
Katmandu Vadisi'nde yapılacak gezinin dışında, Katmandu'da çok özel yürüyüş turları ve rafting imkanları vardır. Bunlar için göçmen ofislerinden izin almak ve rehber kullanmak zorunludur. Himalaya'ya çıkan yollarda, dağdan kaynaklanan akarsularda rafting hem heyecanlı, hem de zevkli bir deneyimdir.

Yürüyüş Turları: Günün sonunda biten yürüyüşlere katılmak mümkün olduğu gibi, gece kamplarda konaklamalı yürüyüşler de yapılabilir. Everest eteklerinde ve Annapurna Circuit'de yapılacak yürüyüşler için en az üç hafta gerekir. Yürüyüş turlarının programı, yürüyüş yollarının durumu ve sağlık problemleri ile çevreye adaptasyon konularında KEEP (Katmandu Enviroment Education Project), HRA (Himalayan Rescue Association) ve Trekker's Information Center'dan güncel bilgi almak mümkündür. Daha önce yürüyüş turlarına katılanların kitapları da mükemmel birer kaynaktır.

Rafting: Nepal rafting ve kano konularında dünyanın sayılı merkezlerinden birisidir. Özellikle Himalayalar'ın beslediği ırmaklarda rafting birkaç klasmanda yapılabilir ve son derece heyecanlı bir deneyimdir. Karnali, Sun Kosi ve Tamur ırmaklarında yapılacak rafting, hem suların kalitesi, hem de inanılmaz güzellikteki kumsalları açısından akılda kalıcı olacaktır. Rafting ve kayaking düzenleyen çeşitli organizasyonlar vardır.

TERAI
Katmandu Vadisi'nden birkaç saatlik bir otobüs yolculuğu ile, Hindistan sınırındaki Terai'ye ulaşılır. Bölgenin büyük bir kısmı ormanlarla kaplıdır. Ormanların arasından sayısız nehir akar. Bölgede ayrıca son derece verimli olan arazi üzerinde özellikle pirinç olmak üzere tarım yapılır.

Royal Chitwan National Park fillerle yapılan safarileri ve vahşi yaşamı ile ünlüdür. Rama'nın karısı Sita'nın doğum yeri olan Janakpur ve Buda'nın doğum yeri olan Lumbini de, Terai bölgesinde bulunur. Bölgeyi ziyaret etmek için en uygun zaman Kasım-Aralık aylarıdır. Bu mevsimde gündüz 20¼C olan sıcaklık, gece düşer.

ROYAL CHITWAN NATIONAL PARK

Chitwan Vadisi ,19. yüzyıldan itibaren İngiliz ve Nepal soylularının av partileri ile ünlenmiş bir bölgedir. 1950'lerde doğal hayatı koruma projeleri başlatılmış ve gergedan sayısı 100, kaplan sayısı ise 20 olarak belirlenmiştir. Park bugün Asya'da vahşi hayatın görülebileceği en güzel alanlardan birisidir. Parkta fillerle yapılacak olan safari unutulmayacak bir deneyim olabilir. Bölgeyi ziyaret veya safarilere katılmak için en iyi yol, seyahat acentaları ile bağlantı kurmaktır.
Nepal Gezilecek Yerler Nepal Gezilecek Yerler Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.